#ВибориБезБрехні: перевіряємо Зеленського, Порошенка, Гриценка, Бойка й Шевченка

Понеділок, 25 лютого 2019, 11:07
#ВибориБезБрехні: перевіряємо Зеленського, Порошенка, Гриценка, Бойка й Шевченка

У межах фактчекінгового проекту до виборів президента України – #ВибориБезБрехні – "Українська правда" публікує п'ятий аналіз заяв головної десятки кандидатів на посаду глави держави. Цього тижня в огляді – цитати Володимира Зеленського, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Юрія Бойка та Олександра Шевченка. 

#ВибориБезБрехні. Випуск №1. Олександр Шевченко, Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко і Юлія Тимошенко

#ВибориБезБрехні. Випуск №2. Андрій Садовий, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул та Євгеній Мураєв

#ВибориБезБрехні. Випуск №3. Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Юрій Бойко та Анатолій Гриценко

#ВибориБезБрехні. Випуск №4. Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул, Євген Мураєв та Олександр Шевченко

Актор Володимир Зеленський

 
ФОТО: ЕЛЬДАР САРАХМАН, УП

Дата: 21 лютого 2019 року

Джерело: відео YouTube-каналу "Зе!Президент" (13:56-14:04)

Цитата: "Чому ми не розвиваємо власний видобуток [газу]? … Самі розумієте, що старі родовища ось-ось вичерпаються, а в нові потрібно вкладати гроші".

Вердикт: неправда.

Чому? Видобуток природного газу в Україні росте з 2016 року. Якщо у 2015 році він був на рівні 19,9 мільярда кубометрів, то за результатами 2018 року він досяг 21 мільярда кубів.

Президент України Петро Порошенко

 
фото: прес-служба президента

Дата: 18 лютого 2019 року

Джерело: виступ у Калуші Івано-Франківської області (6:32-6:46)

Цитата: "У 17-му році Україна спожила 14 мільярдів кубів [газу], замість 52. У 18-му році – 10,5 мільярдів кубів".

Вердикт: неправда.

Чому? Згідно з даними "Нафтогазу", у 2017 році Україна загалом використала 31,9 мільярда кубометрів природного газу. З них населення спожило 15,8 мільярда кубометрів (напряму або у формі опалення, яке виробляє теплокомуненерго).

Реклама:
У 2018 році загальне споживання газу зросло до 32,3 мільярда кубометрів. При цьому споживання газу населенням скоротилося й становило 15,4 мільярда кубометрів.

52 мільярди кубометрів газу, про які каже Порошенко, Україна була зобов'язана щороку імпортувати з Росії згідно з умовами контракту 2009 року.

Лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко

 
фото: Pik.ua

Дата: 14 лютого 2019 року

Джерело: ефір телеканалу "НАШ" (12:20-12:30)

Цитата: "Якщо ти п'ять років правиш, і насправді корупція зараз у більших масштабах, ніж вона була при бандиті Януковичі, то це треба давати людям відповідь".

Вердикт: неправда.

Чому? В Індексі сприйняття корупції міжнародної організації Transparency International (TI) за 2013 рік, який став останнім для Віктора Януковича на посаді президента, Україна отримала 25 балів зі 100. У 2018 році вона мала 32 бали.

Засновник "Опозиційної платформи – За життя", народний депутат Юрій Бойко

 
Фото: opposition.org.ua

Дата: 20 лютого 2019 року

Джерело: спілкування з громадянами під час візиту до Дніпра (12:00-12:09)

Цитата: "Собівартість [газу] сьогодні 2,5 тисячі гривень з усіма податками, прибутками, інвестиціями".

Вердикт: неправда.

Чому? Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв 18 січня заявив, що собівартість видобутку тисячі кубічних метрів газу складає орієнтовно 250 доларів (близько 6 750 гривень).

Народний депутат Олександр Шевченко

 
фото: Цензор.НЕТ

Дата: 20 лютого 2019 року

Джерело: ефір хмельницького телеканалу "ТВ7+" (21:42-22:01)

Цитата: "Знаєте, колись, пам'ятаю, ще в першому скликанні я був п'ять місяців усього-на-всього. Я написав якраз законопроект, але він кудись дівся у Верховній Раді у тому всьому "кіпіші" 14 року. Якраз про розірвання дипломатичних відносин [з Росією]. Це був перший мій закон".

Вердикт: неправда.

Чому? Під час роботи у Верховній Раді попереднього скликання Олександр Шевченко був ініціатором двох законопроектів. Обидва не стосуються розірвання дипломатичних відносин з Росією. У поточному скликанні депутат також не реєстрував подібні законопроекти.

***

#ВибориБезБрехні – це спільний проект незалежних українських медіа, зокрема "​Громадського телебачення", "Української правди"​, VoxCheck, "Нового времени"​, Kyiv Post та Радіо Свобода. Він перевіряє на достовірність заяви претендентів на посаду президента. Результати публікуються щопонеділка і охоплюють заяви десятьох політиків, які, відповідно до соцопитувань, мають найбільший рейтинг. Незалежні медіа можуть долучатися до ініціативи як учасники або за допомогою перепублікації матеріалів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді