#ВибориБезБрехні: перевіряємо Ляшка, Бойка та Вілкула

Понеділок, 18 березня 2019, 10:00
#ВибориБезБрехні: перевіряємо Ляшка, Бойка та Вілкула
фото: informator.news

У межах фактчекінгового проекту до виборів президента України – #ВибориБезБрехні – "Українська правда" публікує восьмий аналіз заяв кандидатів на посаду голови держави. Цього тижня в огляді – цитати Олександра Вілкула, Олега Ляшка та Юрія Бойка.

Народний депутат Олег Ляшко

 
фото: Голос.UA

Дата заяви: 13 березня 2019 року

Джерело: ефір телеканала "Україна" (0:36-0:42)

Цитата: "Давайте не забувати, що з 1 травня, відповідно до меморандуму з МВФ, знову на 40% підіймають вартість газу".

Вердикт: неправда.

Чому? Відповідно до меморандуму України з Міжнародним валютним фондом, ціна на газ для населення з 1 травня 2019 року має зрости на 15%, а не на 40%.

Народний депутат Юрій Бойко

 
фото: leopolis.news

Дата: 13 березня 2019 року

Джерело: ефір криворізького телеканалу "Первый городской" (17:32-17:40)

Цитата: "До чого це (трудова міграція – ред.) призвело? Це призвело до того, що в нас на одного працівника вже припадає 1,2 пенсіонера".

Вердикт: неправда.

Чому? Кількість пенсіонерів на 1 січня 2019 року становила майже 11,5 мільйона. Людей, які працюють, в Україні значно більше: за даними Держстату, кількість зайнятого населення у січні-вересні 2018 року сягала 16,4 мільйона. Тобто на одну зайняту особу було 0,7 пенсіонера.

Реклама:

Спікер може говорити про застрахованих у Пенсійному фонді найманих працівників. Їх станом на грудень 2018 року 10,4 мільйона. На одного найманого працівника, відповідно, припадає 1,1 пенсіонера.

Народний депутат Олександр Вілкул

 
фото: Zhitomir-OnLine

Дата заяви: 13 березня 2019 року

Джерело: ефір одеського телеканала "Репортер" (24:29-25:16)

Цитата: "Вони прирівнюють, як вони називають, "неповагу" до української мови до образи національних символів, таких, як герб, гімн, прапор. Що таке "неповага", вони не прописують… Там які санкції передбачені? На перший раз штраф 4 200 гривень, а потім, якщо ти рецидивістом стаєш, до трьох років позбавлення волі".

Вердикт: теза про санкції неправдива.

Чому? Наразі Верховна Рада не ухвалила новий "мовний" закон. У тексті законопроекту до другого читання справді йдеться, що "публічне приниження чи зневажання української мови тягне за собою юридичні наслідки, встановлені законом за публічну наругу над державними символами України". Відповідальність за цей злочин передбачена статтею 338 Кримінального кодексу України. Мова йде про штраф до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (до 850 гривень), арешт на строк до шести місяців або позбавлення волі на термін до трьох років.

Кримінальний кодекс називає серед обставин, від яких залежить тяжкість покарання, рецидив, змову, національну ворожнечу та спричинені злочином наслідки.

#ВибориБезБрехні. Випуск №1. Олександр Шевченко, Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко і Юлія Тимошенко

#ВибориБезБрехні. Випуск №2. Андрій Садовий, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул та Євгеній Мураєв

#ВибориБезБрехні. Випуск №3. Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Юрій Бойко та Анатолій Гриценко

#ВибориБезБрехні. Випуск №4. Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул, Євгеній Мураєв та Олександр Шевченко

#ВибориБезБрехні. Випуск №5. Зеленський, Порошенко, Гриценко, Бойко і Шевченко

#ВибориБезБрехні. Випуск №6. Олег Ляшко, Олександр Вілкул та Євгеній Мураєв

#ВибориБезБрехні. Випуск №7. Гриценко, Зеленський та Шевченко

***

#ВибориБезБрехні – це спільний проект незалежних українських медіа, зокрема "​Громадського телебачення", "Української правди"​, VoxCheck, "Нового времени"​, Kyiv Post та Радіо Свобода. Він перевіряє на правдивість заяви претендентів на посаду президента. Результати публікуються щопонеділка і охоплюють заяви десятьох політиків, які, відповідно до соцопитувань, мають найбільший рейтинг. Незалежні медіа можуть долучатися до ініціативи як учасники або за допомогою перепублікації матеріалів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді