Безголовість у питанні голови НБУ

Вівторок, 27 червня 2006, 13:23

Главу НБУ буде призначено лише після проведення консультацій між Президентом України та Коаліцією - така позиція передбачена угодою про створення Коаліції демократичних сил у Верховній Раді п’ятого скликання.

Всі опитувані "УП" банкіри та експерти вкрай негативно відносяться до таких новацій. За їх оцінкою, політизація Нацбанку може дорого коштувати національній економіці.

"Втягування Нацбанку в політику є державною безвідповідальністю, яка стримує еволюцію НБУ та банківського ринку", вважає голова правління "Укргазбанку" Вадим Ляшко.

Голова правління "Діамант банку" Олександр Рибалкін переконаний у неефективності функціонування банківської системи України на основі політичних поступок, а не на принципах економічного поступу.

"Національний банк - це державний орган, який у країнах із ринковою економікою знаходитися за межами політичної кон'юнктури. Призначення Головою Нацбанку особи за квотою коаліційної угоди ставить під сумнів незалежність розвитку економічного сектору від політичних домовленостей", зазначив він.

За оцінкою першого заступника Голови правління "Брокбізнесбанку" Володимира Клименка, часта зміна головного банкіра країни є таким саме лихом для країни, як і часта зміна генпрокурора.

"Як відомо, гроші люблять тишу, а тому звільнення голови Нацбанку, як і раніше - до закінчення терміну його повноважень, не дозволяє НБУ ані скласти свої традиції, ані будувати конструкції розвитку", зазначає Клименко.

Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер висловив сумнів щодо доцільності перетворення голови НБУ на політичну посаду.

"Мало того, що це неконституційно - таким включенням руйнується сенс побудови державної конструкції незалежних відомств, як це прийнято в усьому світі. А Нацбанк є ключовим із них", зазначає він.

ІНШІ СТАТТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

За оцінкою Олександра Пасхавера, таке бажання коаліціянтів свідчить про черговий політичний перекіс у країні.

"Раніше ми робили всіх політиків чиновниками, а тепер навпаки: намагаємось зробити із чиновників політиків. Але не можна ставити грошовий обіг у країні в залежність від політичної тактики окремих сил", - переконаний економіст.

Саме тому, за оцінкою президента Центру економічного розвитку, наслідки такого кроку є непередбачуваними.

"Звичайно, само по собі таке включення не означатиме, що у майбутньому правами НБУ будуть нехтувати. Однак само по собі політичне призначення голови НБУ ставить під сумнів незалежність Нацбанку", зазначив Пасхавер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді