Друга державна: Україна – не Бельгія!

Вівторок, 23 лютого 2010, 09:30

Нащо російськомовному переходити на українську? Чому не може бути і російська, і українська - державними? Чому не може бути російськомовна (!) Україна?

Погляньмо на Австрію, Бельгію, Швейцарію тощо. Мовляв, австрійці відчувають себе австрійцями, а не німцями, хоча говорять однією з німцями мовою.

Так давайте будемо договорювати правду до кінця, тикаючи в очі прикладами "європейських" демократій! А то дехто говорить лише до того місця, до якого йому вигідно.

Так, і в Австрії, і в Німеччині мова одна - а країни різні. Так чому ж справді не може бути російськомовна Росія і російськомовна Україна?

Але є одна маленька різниця.

Коли замість Австрії підставляємо Україну, а замість Німеччини Росію - австрійці, корінні жителі Австрії, як говорили своєю німецькою мовою, так і говорять - їх ніхто не онімечував! І загрози їх мові нема і бути не може. А українців - корінних жителів України - русифікували і зрусифікували.

Так хіба це чесно - проводити такі аналогії?

Бельгія? Так, там і французька, і фламандська, і навіть німецька мови - державні.

Але вибачте: франкомовні бельгійці мають свою "історичну Батьківщину", Францію, де французька панує безроздільно і є єдиною держмовою. Тобто мові франкомовних бельгійців, навіть якщо поруч є інші держмови, ніщо не загрожує! Бо ціла велика держава поруч, де ця мова захищена всіма можливими способами. Достатньо сказати, що у Франції, де французька кругом панує, встановлено обов'язкові мінімальні квоти на трансляцію пісень французькою! 

Якщо бути чесним, Бельгію можна порівнювати з Україною лише в тому випадку, якби французька мова існувала б лише в Бельгії.

Але хіба це так?

Бельгійські фламандці говорять голландською. Але ж вони мають Голландію, де голландська мова під повним захистом. Бельгійські німці - відчувають за спиною Німеччину. Швейцарія? Те ж саме! Є там, крім франкомовних і німецькомовних, ще і італійці - так у них є Італія.

Тепер хотілося б поставити питання тим, хто хоче бачити Україну на кшталт Бельгії чи Швейцарії.

Чому замовчується цей факт, що у українців, які, на думку декого, мали б жити, "як бельгійці", мирячись з російською як другою держмовою - ніде в світі нема України, де б українська мова була безроздільно пануючою?

Чому підтасовуються факти? Чому порівнюється те, що порівнювати не повинна дозволити хоча б елементарна чесність?

Що російська мова російськомовних жителів України має на що опертися - на сусідню Росію, де ця мова безроздільно пануюча!

А українська мова не має на що опертися!

Це все одно, що у швейцарського франкомовного не було би Франції, і лише у Швейцарії говорили б французькою. Або, наприклад, німецькомовні швейцарці, не маючи під боком Німеччини, патякали би про демократію, рівноправність і про необхідність кожній мові дати статус державної.

Звичайно, можна кожній мові дати статус державної, якщо ці мови є безроздільно пануючі в сусідніх державах.

Якби поруч з Україною була би ще одна Україна - де би все було українське, де би безроздільно панувала українська культура, українська мова - то лише б тоді російськомовні зі Сходу мали би моральне право показувати на Швейцарію і Бельгію, і "нєдоумєвать".

Але такої України поруч нема.

У російськомовних України є Росія. У україномовних, для яких хочуть ввести "другу державну", іншої "материнської" землі - нема. Чому російськомовні, що вимагають "другої державної" - не хочуть розуміти становища корінної нації? Адже вони вимагають розуміння їх справді непростої ситуації - в якості і не росіян, і не українців на землях України...

Я розумію їх непросту людську ситуацію. За великим рахунком - хіба вони винуваті, що їх батьків чи дідів завезли на Україну, або просто зрусифікували?

Якби цього не сталося - то, в першому випадку, вони би сьогодні жили не в Донецьку і не в Херсоні, а в Рязані чи в Норильську, звідки приїхали в Україну їх діди. В другому - вони би сьогодні розмовляли без проблем українською, ця мова була би мовою їх родини.

Ці люди - жертви страшної системи. Власне, як і корінні українці, які сьогодні в Україні все більше починають нагадувати індійців у США. А Львів, Тернопільщина перетворюються на українські "резервації".

Хіба я не розумію їх суто по-людськи?

Погодьтеся: вони народилися на Україні, а в Росії їх не те що ніхто не чекає, вони й самі навряд чи хотіли би там - всупереч нав'язуваній "любові до Росії" - жити!

То куди їм тепер дітися?

Може, почати з того, що і ті, й інші - є ЖЕРТВИ СИСТЕМИ?

І ненависть між ними - закладена системою. І правильний шлях - досягти елементарного взаємопорозуміння ситуації, один одного?

Я розумію, що доля поставила російськомовних в невигідну позицію. І вони мають повне моральне право чекати, що їх по-людськи збагнуть, і не почнуть "бити палкою по голові за кожне неукраїнське слово".

Але ж вони повинні і розуміти, що вони самі, будучи слабкими, одночасно і сильні! Вони фактично мають більшість в парламенті, а тепер ще і свого президента.

І тепер виступають вже з позиції сили по відношенню до корінної нації. Нації, яка дала назву цій країні, гімн і прапор. Нації, яка дала історію і саму ідею держави.

Більше того: саме серед них є і справжні агресори-українофоби. Будучи громадянами України, живучи на її землі - вони горять ненавистю до всього українського, обзивають українців "бандерами", "фашистами"...

І тепер хочуть його знищити. Уготовити українцям долю американських індійців.

В цьому складність - зрозуміти своє становище і не обманутися. Не піддатися на вміло направлену пропаганду, і не повірити в "бандер", "націоналістів", і в комплекс жертви.

Вони - така собі псевдо-"жертва", що великою мірою перебуває в більш вигідній позиції, ніж псевдо-"гвалтівник".

Вони - така національна меншість, що фактично контролює мовну атмосферу в країні. Київ, наприклад, досі залишається в основному російськомовним, не кажучи про південь і схід країни. Преса на 90% російськомовна, як і телебачення, книговидання, поп-музика тощо.

Так хто "жертва", а хто "гвалтіник"?

Російськомовні хочуть любові, дружби в країні, між людьми. Будь-ласка, простий рецепт: хай виступлять відкрито за справедливість - хай почнуть  обурюватися вищенаведеними фактами!

Хай вийдуть на демонстрації, вимагаючи, щоби кількість книг, журналів, мультиків для дітей українською мовою - відповідала процентній кількості етнічних українців в державі! Не 0,2% (мультиків!), а 72%!

Хай вимагають створення для них умов для вивчення української мови, української культури. Хай скажуть, що вони бажають бути українцями в справжньому розумінні цього слова, і не вистачає тільки умов!

Цим вони завоюють повагу і любов українців - які у відповідь зрозуміють їх непросте становище.

Так буде подолано розділ країни - буде створена могутня єдина, заснована на людськості, нація... Українська нація.

Є інший шлях?

Нажаль, у російськомовних і думки не виникає відстоювати справедливість. Нащо їм турбуватися про україномовних українців, якщо у них самих проблем з журналами, мультиками, книгами, телеканалами - нема?

Російська мова як панувала, так і панує на Україні. Ситий голодного не розуміє.

А може я помиляюся - і серед них є різні?

Богдан Орлик, політолог, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів