Второй государственный: Украина – не Бельгия!

175 просмотров
Вторник, 23 февраля 2010, 10:30
Богдан Орлык
для УП

Нащо російськомовному переходити на українську? Чому не може бути і російська, і українська - державними? Чому не може бути російськомовна (!) Україна?

Погляньмо на Австрію, Бельгію, Швейцарію тощо. Мовляв, австрійці відчувають себе австрійцями, а не німцями, хоча говорять однією з німцями мовою.

Так давайте будемо договорювати правду до кінця, тикаючи в очі прикладами "європейських" демократій! А то дехто говорить лише до того місця, до якого йому вигідно.

Так, і в Австрії, і в Німеччині мова одна - а країни різні. Так чому ж справді не може бути російськомовна Росія і російськомовна Україна?

Але є одна маленька різниця.

Коли замість Австрії підставляємо Україну, а замість Німеччини Росію - австрійці, корінні жителі Австрії, як говорили своєю німецькою мовою, так і говорять - їх ніхто не онімечував! І загрози їх мові нема і бути не може. А українців - корінних жителів України - русифікували і зрусифікували.

Так хіба це чесно - проводити такі аналогії?

Бельгія? Так, там і французька, і фламандська, і навіть німецька мови - державні.

Але вибачте: франкомовні бельгійці мають свою "історичну Батьківщину", Францію, де французька панує безроздільно і є єдиною держмовою. Тобто мові франкомовних бельгійців, навіть якщо поруч є інші держмови, ніщо не загрожує! Бо ціла велика держава поруч, де ця мова захищена всіма можливими способами. Достатньо сказати, що у Франції, де французька кругом панує, встановлено обов'язкові мінімальні квоти на трансляцію пісень французькою! 

Якщо бути чесним, Бельгію можна порівнювати з Україною лише в тому випадку, якби французька мова існувала б лише в Бельгії.

Але хіба це так?

Бельгійські фламандці говорять голландською. Але ж вони мають Голландію, де голландська мова під повним захистом. Бельгійські німці - відчувають за спиною Німеччину. Швейцарія? Те ж саме! Є там, крім франкомовних і німецькомовних, ще і італійці - так у них є Італія.

Тепер хотілося б поставити питання тим, хто хоче бачити Україну на кшталт Бельгії чи Швейцарії.

Чому замовчується цей факт, що у українців, які, на думку декого, мали б жити, "як бельгійці", мирячись з російською як другою держмовою - ніде в світі нема України, де б українська мова була безроздільно пануючою?

Чому підтасовуються факти? Чому порівнюється те, що порівнювати не повинна дозволити хоча б елементарна чесність?

Що російська мова російськомовних жителів України має на що опертися - на сусідню Росію, де ця мова безроздільно пануюча!

А українська мова не має на що опертися!

Це все одно, що у швейцарського франкомовного не було би Франції, і лише у Швейцарії говорили б французькою. Або, наприклад, німецькомовні швейцарці, не маючи під боком Німеччини, патякали би про демократію, рівноправність і про необхідність кожній мові дати статус державної.

Звичайно, можна кожній мові дати статус державної, якщо ці мови є безроздільно пануючі в сусідніх державах.

Якби поруч з Україною була би ще одна Україна - де би все було українське, де би безроздільно панувала українська культура, українська мова - то лише б тоді російськомовні зі Сходу мали би моральне право показувати на Швейцарію і Бельгію, і "нєдоумєвать".

Але такої України поруч нема.

У російськомовних України є Росія. У україномовних, для яких хочуть ввести "другу державну", іншої "материнської" землі - нема. Чому російськомовні, що вимагають "другої державної" - не хочуть розуміти становища корінної нації? Адже вони вимагають розуміння їх справді непростої ситуації - в якості і не росіян, і не українців на землях України...

Я розумію їх непросту людську ситуацію. За великим рахунком - хіба вони винуваті, що їх батьків чи дідів завезли на Україну, або просто зрусифікували?

Якби цього не сталося - то, в першому випадку, вони би сьогодні жили не в Донецьку і не в Херсоні, а в Рязані чи в Норильську, звідки приїхали в Україну їх діди. В другому - вони би сьогодні розмовляли без проблем українською, ця мова була би мовою їх родини.

Ці люди - жертви страшної системи. Власне, як і корінні українці, які сьогодні в Україні все більше починають нагадувати індійців у США. А Львів, Тернопільщина перетворюються на українські "резервації".

Хіба я не розумію їх суто по-людськи?

Погодьтеся: вони народилися на Україні, а в Росії їх не те що ніхто не чекає, вони й самі навряд чи хотіли би там - всупереч нав'язуваній "любові до Росії" - жити!

То куди їм тепер дітися?

Може, почати з того, що і ті, й інші - є ЖЕРТВИ СИСТЕМИ?

І ненависть між ними - закладена системою. І правильний шлях - досягти елементарного взаємопорозуміння ситуації, один одного?

Я розумію, що доля поставила російськомовних в невигідну позицію. І вони мають повне моральне право чекати, що їх по-людськи збагнуть, і не почнуть "бити палкою по голові за кожне неукраїнське слово".

Але ж вони повинні і розуміти, що вони самі, будучи слабкими, одночасно і сильні! Вони фактично мають більшість в парламенті, а тепер ще і свого президента.

І тепер виступають вже з позиції сили по відношенню до корінної нації. Нації, яка дала назву цій країні, гімн і прапор. Нації, яка дала історію і саму ідею держави.

Більше того: саме серед них є і справжні агресори-українофоби. Будучи громадянами України, живучи на її землі - вони горять ненавистю до всього українського, обзивають українців "бандерами", "фашистами"...

І тепер хочуть його знищити. Уготовити українцям долю американських індійців.

В цьому складність - зрозуміти своє становище і не обманутися. Не піддатися на вміло направлену пропаганду, і не повірити в "бандер", "націоналістів", і в комплекс жертви.

Вони - така собі псевдо-"жертва", що великою мірою перебуває в більш вигідній позиції, ніж псевдо-"гвалтівник".

Вони - така національна меншість, що фактично контролює мовну атмосферу в країні. Київ, наприклад, досі залишається в основному російськомовним, не кажучи про південь і схід країни. Преса на 90% російськомовна, як і телебачення, книговидання, поп-музика тощо.

Так хто "жертва", а хто "гвалтіник"?

Російськомовні хочуть любові, дружби в країні, між людьми. Будь-ласка, простий рецепт: хай виступлять відкрито за справедливість - хай почнуть  обурюватися вищенаведеними фактами!

Хай вийдуть на демонстрації, вимагаючи, щоби кількість книг, журналів, мультиків для дітей українською мовою - відповідала процентній кількості етнічних українців в державі! Не 0,2% (мультиків!), а 72%!

Хай вимагають створення для них умов для вивчення української мови, української культури. Хай скажуть, що вони бажають бути українцями в справжньому розумінні цього слова, і не вистачає тільки умов!

Цим вони завоюють повагу і любов українців - які у відповідь зрозуміють їх непросте становище.

Так буде подолано розділ країни - буде створена могутня єдина, заснована на людськості, нація... Українська нація.

Є інший шлях?

Нажаль, у російськомовних і думки не виникає відстоювати справедливість. Нащо їм турбуватися про україномовних українців, якщо у них самих проблем з журналами, мультиками, книгами, телеканалами - нема?

Російська мова як панувала, так і панує на Україні. Ситий голодного не розуміє.

А може я помиляюся - і серед них є різні?

Богдан Орлик, політолог, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)