Стрічка Кремля на Першому національному

П'ятниця, 23 квітня 2010, 10:18

У 2005 році в Росії вперше стартував флешмоб "Георгіївська стрічка". Щорічне, у квітні-травні, розповсюдження російської імперської символіки є тепер невід'ємною складовою кремлівської пропаганди.

Саме 5 років тому, після втрати Грузії та провалу планів взяття під повний контроль України, Кремль розпочав підготовку реваншу. Одним із символів цього процесу, по суті, і стала георгіївська стрічка.

І тепер вона абсолютно логічно оповиває логотип українського "Першого національного" телеканалу.

Георгіївська помаранчево-чорна стрічка використовувалася ще при оформленні російських імперських нагород.

У радянську же нагородну систему вона ввійшла під назвою "Гвардійської стрічки" тільки у 1943 році.

Йосиф Сталін вже почав розуміти, що війна тільки "за товаріща Сталіна і Совєтскую власть" безперспективна. Виникла потреба в заходах, покликаних відродити "героїчний дух бувалих перемог" у підсвідомості військових. Перш за все - у керівного складу, які в юні роки формувалися на "георгіївських стрічках".

Одним із таких введень "нових старих" символів і стала оранжево-чорна гвардійська стрічка.

Примітно, що сучасний кремлівський режим пішов шляхом Сталіна і взяв на озброєння в інформаційній пропагандистській війні за відновлення панування на пострадянському просторі - саме "георгіївську стрічку".

Показово, що у акції використовується назва ще часів російської імперії - "георгіївська"(!), а не радянської - "гвардійська".

Тож, відбувається банальна маніпуляція свідомістю громадян, які пов'язують оранжево-чорну стрічку із символами другою світової війни. Фактично всі, хто зараз долучається до акції "Георгіївська стрічка", віддає свій голос на підтримку імперської політики Кремля, а не шанує пам'ять ветеранів.

І це варто розуміти і не потрібно недооцінювати. Згадайте, як змогла згуртувати мільйони українців у 2004 році проста помаранчева стрічка.

Серед тих, хто вже долучився до акції "георгіївська стрічка", є телеканал... Перший національний. Логотип каналу, який покликаний формувати національні українські цінності, уже не перший тиждень огортає оранжево-чорна стрічка.

Навряд президент НТКУ пан Єгор Бенкендорф, чи тим паче його заступник та друг Валід Арфуш, до кінця розуміють сучасне значення цього символу. До речі, останній якось зізнався в одному з інтерв'ю, що страшенно не любить вчитися, тому й не має вищої освіти.

Вони лишень інструмент в руках антиукраїнських сил.

Головним же виконавцем програми знищення української незалежності є чинна влада. Віктор Янукович за два місяці здав Росії практично все, починаючи від гуманітарної сфери, і закінчуючи військовою базою в Севастополі.

Тому георгіївська стрічка на Першому національному є нічим іншим, як символом початку відродження тотального панування Кремля над Україною.

Тож, настав час українцям "вбити в собі совка" й дати гідну відповідь президенту, який, отримавши третину голосів виборців, нехтує Конституцією та руйнує майбутнє нашої держави.

Ми повинні позбутися георгіївської стрічки, як зашморгу на шиї українства.

Годі ділитися на різного штибу опозиції - "кабінетну", "ручну", чи "майданну"! Треба об'єднатися заради захисту України, заради пам'яті справжніх героїв, які пролили кров за нашу незалежність, заради щасливого майбутнього наших дітей на нашій рідній землі.

Тільки "мозковий штурм" за участю всіх здорових патріотичних сил здатний породити чіткий план дій у протистоянні з найбільш антиукраїнською владою за останні 19 років.

Ярослав Макітра, політичний аналітик, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити

Люди в армії закінчуються

Чи можна когось не пускати в укриття? Юридична оцінка ситуації з Radisson Blu