За правду історії

П'ятниця, 14 травня 2010, 14:07

Цьогорічне святкування 65-ї річниці перемоги над націонал-соціалізмом у ході Другої світової війни, набуло в Україні особливого ідеологічного та політичного переакцентування.

В офіційній владній пропаганді й більшості українських ЗМІ поняття Другої світової війни раптом отримало звуження до визначення "Велика вітчизняна війна". З відповідним переоцінюванням усіх аспектів та політико-ідеологічних підтекстів цієї гігантської катастрофи ХХ століття.

Раптом наша країна повернулася в атмосферу Совєтського Союзу. З усіма фальшуваннями справжньої історії ХХ століття в цій тоталітарній державі, з її офіційною людиноненависницькою ідеологією комунізму.

Перед українським суспільством по-новому почав вибудовуватися пропагандистський міф про нібито "мирну країну робітників і хліборобів", яка в 1941-45 роки в запеклій війні з нацистською Німеччиною виборола "мирне й щасливе життя для себе і решти народів Європи".

Зрозуміло, що все це пропагандистське вславлення подвигу "героїчного радянського народу" відбувається у шатах російської мови, відвертого москвофільства й з акцентами неосталінізму.

Відтак Україна несподівано опинилася в обіймах шалених потоків інформації, які не помічають нічого українського у великій війні, приховано утверджують історичне право російського імперіалізму, безсовісно перекручують факти історії.

Мимоволі мільйони українців звикають до думки, що найбільша й виняткова заслуга в перемозі над націонал-соціалізмом належить Москві, і тодішньому "доблесному" радянському керівництву на чолі зі Сталіним. Що в розв'язанні війни однозначно винні так звані "фашистські" режими Європи, насамперед гітлерівський. Що "Велика вітчизняна війна" - це суцільна світла героїка "народів СРСР на чолі з росіянами".

Насправді ж "поза кадром" офіційної пропаганди залишаються непривабливі для сьогоднішньої Москви і її засліплених холуїв факти історії.

Такі, як наскрізь імперський, терористичний і тоталітарний характер совєтської внутрішньої і зовнішньої політики в 1918-1939 роках. Політики, що посіяла страх серед народів Європи, і перед загрозою якої до влади в багатьох країнах Європи прийшли диктаторські сили на хвилі "боротьби з міжнародним комунізмом".

В сучасних ЗМІ чомусь загубилася тема шаленого мілітаризму, який розгорнувся в СРСР протягом 1920-30-х років під гаслами про "світову революцію". До речі, агенти цієї "революції", тобто совєтські шпигуни і явні провокатори, тоді діяли майже в усьому світі, від Кореї до Мексики, підриваючи основи різних держав.

Цю епідемію провокаторства історики справедливо назвали "червоною чумою ХХ століття" - настільки її загрози були смертоносними для світу, своєю пропагандою ненависті й руїнництва.

Теперішній український офіціоз чомусь забуває, що напередодні 1939 року, тобто перед початком Другої світової війни, саме Совєтський Союз був найагресивнішою імперською державою, яку за мілітаристську зовнішню політику й ігнорування міжнародного права навіть виключили з Ліги націй, прообразу теперішньої ООН.

Якраз агресивна зовнішня політика СРСР в усіх напрямках: у Європі, на Далекому Сході, у зоні Південної Євразії - давала підстави Гітлеру і його режиму говорити про загрози для Європи, а згодом мобілізувати моральні й матеріальні ресурси континенту для боротьби зі світовим комунізмом.

У 1939 році обидва імперські режими - німецький і московський - підписали цинічний і брутальний союзницький пакт Молотова-Ріббентропа, за яким між ним була переділена велика частина Східної Європи.

Що знаменно: саме Совєтський Союз, як більш агресивніша імперія, за цими секретними домовленостями захопив шляхом окупації більше земель інших держав: Бессарабію, Буковину, Галичину, Волинь, Західну Білорусь, Литву, Латвію та Естонію.

У листопаді 1939 року СРСР розпочав загарбницьку війну проти Фінляндії. Але цю війну було програно, через бойовий патріотизм маленького народу й бездарне комуністичне військове керівництво.

Паралельно з росіянами Гітлер захопив більшість країн Центральної й Західної Європи й установив у них лояльну до Німеччини владу.

Незаперечним історичним фактом є те, що напад Німеччини на свого союзника - СРСР - був спровокований страхом перед совєтською агресивністю. Адже воювати на два фронти - проти Великої Британії й СРСР - Гітлерові було, зрозуміло, невигідно й небезпечно.

Відтак сьогодні, коли ми говоримо про катастрофу Другої світової війни, то звинувачувати за розв'язання цієї страшної міжнародної війни треба одночасно обидва людиноненависницькі імперські режими. І націонал-соціалістичну Німеччину, і комуністичний Совєтський Союз.

Тож теперішнє московське перекручування та замовчування фактів історії, спроби показати сталінський режим як "визвольну й народолюбну політику патріотизму" - є такими ж цинічними, як і секретні домовленості між тоталітаристськими владами напередодні Другої світової війни.

Зараз у російській пропаганді вишукуються різні факти співпраці різних соціальних і політичних груп з націонал-соціалістами в роки Другої світової війни. Хоча найбільшою співпрацею з націонал-соціалізмом тоді була таємна політика Сталіна і його кліки за переділ карти світу, спільно з гітлерівським режимом.

Просто один хижак нервово не витримав, і напав першим на іншого політичного хижака.

Через це загинули десятки мільйонів людей. Ще десятки мільйонів були приречені на неймовірні страждання та рабство.

Логіка історії підказує, що в день пам'яті перемоги над націонал-соціалізмом усі цивілізовані народи світу повинні засуджувати ті імперські політичні доктрини й ідеології, які спричинили небачену світову бійню. Засуджувати з однаковою принциповістю й вимогливістю до брутального колоніалізму. Як у минулому, так і в сучасному.

Олег Баган, Науково-ідеологічний центр імені Дмитра Донцова, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави

Орфанні захворювання: як держава створює систему виявлення та лікування рідкісних хвороб