Українська мрія здійснилася. А де ж українці?

Четвер, 30 вересня 2010, 17:49

Вислів "моя хата скраю" дуже не подобається колективістам, хоча є цілком природним прагненням особистої свободи. Адже сьогодні це кваліфікують, як невід'ємне право людини.

За бажання самостійно встановлювати порядки у своєму домі українського хлібороба протягом століть нещадно били і чужі, і свої.

Чужі били за те, що не віддавав свій хліб і своїх коней. Свої - за те, що не поспішав боронити спільний інтерес нації від чужинців. Часом селянин згадував, що він козацького роду, і давав відсіч нападникам.

Але гречкосій усе одне повертав до своєї хати "скраю", приховавши кулемета під стріху.

Ну, не хотілося йому воювати, а хотілося господарювати!

І ось нащадки тих господарів можуть, нарешті, порадіти за дідів-прадідів: їхня мрія зійшла в Україну. Хоча сучасники наші в більшості не на хуторах, а в міських квартирах проживають, і не плугом, а комп'ютером на життя заробляють. Але ж, достойні нащадки мають прагнути свободи не менше за достойних предків.

Щоправда, не всі вже прагнуть. Та й із тих, хто прагне, не всі ще прокинулися й побачили, що час настав: господарюйте, будь ласка!

Розпочинайте, наприклад, з тієї "хати", що скраю.

Величезна більшість міських будинків у край занедбаному стані. Що нам заважає впорядкувати свій будинок і прилеглий майданчик? Створюйте об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, ОСББ - і вперед! Ось тут травичка й квіти, тут дитячий майданчик, тут друга стоянка для автомобілів, а тут кімнатка конс'єржів. Раніше не дозволяли, а сьогодні - будь ласка: влада навіть заохочує.

Не хочете? - То мешканці цього будинку не господарів нащадки. Свобода їм не потрібна, а потрібне зовнішнє управління: нехай ЖЕК керує, як і раніше.

У квитанції з оплати послуг зазирнули? Подобається? - Далі буде гірше. Право управління віддадуть приватним структурам, а ті цяцькатися не будуть: і воду й газ умить перекриють, якщо заплатити не встигнете.

Вас не задовольняє місцева влада? Дороги й дахи не ремонтують, тротуари не освітлюють, транспорт погано працює, дерева вирубають, землю дерибанять, бюджет розкрадають, хабарі вимагають...

Якщо вже таки дістали, чого чекаєте?

Нового мера з молодою командою? Вони вам зроблять усе добре? Такого не буває навіть у дитячих казках. А ми все сподіваємося. Коли все ще вірите - чекайте.

Якщо вже наслухалися, скористайтеся можливостями, що приніс інтернет.

Відкрийте сайт контролю місцевої адміністрації. Фіксуйте й вивішуйте до відома всієї міської громади всі: недоліки, пропозиції з усунення, реакцію чиновників... І за кілька місяців уся "історія хвороби" буде готова. З конкретними іменами порушників, сумами підозрілих видатків бюджету, скаргами на конкретних чиновників чи конкретні структури, які не вміють чи не хочуть працювати.

Не будуть реагувати - формуйте власну команду фахівців у мережі, виробляйте програму оздоровлення структури.

Коли набереться комплект програм і людей - виводьте мешканців на мітинг під стіни адміністрації: вимагайте відставки збанкрутілого керівництва й призначення перевірених людей із вашої команди.

Не хочете на сайт витрачати пару годин на тиждень? Ну, то й будуть вам і далі локшину на вуха вішати, обкрадати й брехати.

Свобода вам непотрібна, бо живете ви не господарями у своєму місті, а зайдами.

І українська мрія ходить у пошуках притулку: де ви, господарі?

Олександр Тертичний, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука