Украинская мечта осуществилась. А где же украинцы?

44 просмотра
Четверг, 30 сентября 2010, 17:49
Александр Тертычный
специально для УП

Вислів "моя хата скраю" дуже не подобається колективістам, хоча є цілком природним прагненням особистої свободи. Адже сьогодні це кваліфікують, як невід'ємне право людини.

За бажання самостійно встановлювати порядки у своєму домі українського хлібороба протягом століть нещадно били і чужі, і свої.

Чужі били за те, що не віддавав свій хліб і своїх коней. Свої - за те, що не поспішав боронити спільний інтерес нації від чужинців. Часом селянин згадував, що він козацького роду, і давав відсіч нападникам.

Але гречкосій усе одне повертав до своєї хати "скраю", приховавши кулемета під стріху.

Ну, не хотілося йому воювати, а хотілося господарювати!

І ось нащадки тих господарів можуть, нарешті, порадіти за дідів-прадідів: їхня мрія зійшла в Україну. Хоча сучасники наші в більшості не на хуторах, а в міських квартирах проживають, і не плугом, а комп'ютером на життя заробляють. Але ж, достойні нащадки мають прагнути свободи не менше за достойних предків.

Щоправда, не всі вже прагнуть. Та й із тих, хто прагне, не всі ще прокинулися й побачили, що час настав: господарюйте, будь ласка!

Розпочинайте, наприклад, з тієї "хати", що скраю.

Величезна більшість міських будинків у край занедбаному стані. Що нам заважає впорядкувати свій будинок і прилеглий майданчик? Створюйте об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, ОСББ - і вперед! Ось тут травичка й квіти, тут дитячий майданчик, тут друга стоянка для автомобілів, а тут кімнатка конс'єржів. Раніше не дозволяли, а сьогодні - будь ласка: влада навіть заохочує.

Не хочете? - То мешканці цього будинку не господарів нащадки. Свобода їм не потрібна, а потрібне зовнішнє управління: нехай ЖЕК керує, як і раніше.

У квитанції з оплати послуг зазирнули? Подобається? - Далі буде гірше. Право управління віддадуть приватним структурам, а ті цяцькатися не будуть: і воду й газ умить перекриють, якщо заплатити не встигнете.

Вас не задовольняє місцева влада? Дороги й дахи не ремонтують, тротуари не освітлюють, транспорт погано працює, дерева вирубають, землю дерибанять, бюджет розкрадають, хабарі вимагають...

Якщо вже таки дістали, чого чекаєте?

Нового мера з молодою командою? Вони вам зроблять усе добре? Такого не буває навіть у дитячих казках. А ми все сподіваємося. Коли все ще вірите - чекайте.

Якщо вже наслухалися, скористайтеся можливостями, що приніс інтернет.

Відкрийте сайт контролю місцевої адміністрації. Фіксуйте й вивішуйте до відома всієї міської громади всі: недоліки, пропозиції з усунення, реакцію чиновників... І за кілька місяців уся "історія хвороби" буде готова. З конкретними іменами порушників, сумами підозрілих видатків бюджету, скаргами на конкретних чиновників чи конкретні структури, які не вміють чи не хочуть працювати.

Не будуть реагувати - формуйте власну команду фахівців у мережі, виробляйте програму оздоровлення структури.

Коли набереться комплект програм і людей - виводьте мешканців на мітинг під стіни адміністрації: вимагайте відставки збанкрутілого керівництва й призначення перевірених людей із вашої команди.

Не хочете на сайт витрачати пару годин на тиждень? Ну, то й будуть вам і далі локшину на вуха вішати, обкрадати й брехати.

Свобода вам непотрібна, бо живете ви не господарями у своєму місті, а зайдами.

І українська мрія ходить у пошуках притулку: де ви, господарі?

Олександр Тертичний, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)