Ви проти системи "Рада-3"?

Середа, 16 березня 2011, 10:55

У вівторок Верховна Рада включила до порядку денного постанову про впровадження системи для голосування "Рада-3". Якщо коротко, то ця система вводить сенсорну кнопку, яку депутат має натискати одночасно з голосуванням.

Якщо її введуть, то із кнопкодавами в українському парламенті буде покінчено.

Ввести в дію цю систему вже цього тижня обіцяв Володимир Литвин. Але замість самостійного рішення про початок роботи виключно з новою системою, спікер вирішив провести це через постанову.

Ще два тижні тому опозиціонери прогнозували, якщо Литвин піде таким шляхом, то це продемонструє його слабкість. Бо парламентська більшість, казали, не підтримає такої постанови.

І ось, так би мовити, "сигнальне голосування" за включення постанови до порядку денного. За – 297. І цей результат дала більшість!

Партія регіонів

155/184

КПУ

25/25

Народна партія

20/20

Реформи заради майбутнього

19/20

Позафракційні

6/28

Разом – 225 голосів ЗА.

Звичайно, цього було б недостатньо для результативного голосування. Потрібен був хоча б один голос від опозиційних фракцій. І вони дали. Зокрема, проголосували єдиноцентристи.

Але до опозиціонерів є питання.

Минулого сесійного тижня НУНС і БЮТ-Батьківщина пообіцяли, що голосуватимуть особисто. І для них це принципово. Ба більше, систему Рада-3 ще влітку 2008-го презентував Арсеній Яценюк, на той час – голова парламенту. Нещодавно саме він вимагав від Литвина запустити цю систему.

І що ми бачимо?..

За включення постанови до порядку денного голосують 37 із 105 бютівців і 35 із 68 нунсівців. Зрозуміло, що на вечірньому засіданні зазвичай мало депутатів, а присутні намагаються голосувати виключно за себе.

Але!

Якщо для вас, панове опозиціонери, це таке принципове питання, то чому ж ваші фракції не голосують у повному складі?

Добре, один-два, нехай навіть десяток депутатів із важливих причин не змогли прийти. Але ж не 2/3, як у БЮТ, і не половина НУНС!

А тепер питання до конкретних депутатів.

Чому Ви були відсутні, панове Власенко, Кожем'якін, Шевченко, Ар'єв?

Чому Ви не голосували, панове Шкіль, Геращенко, Гриценко, Доній, Мартиненко, Москаль, Оробець?

Нарешті, що робили Ви, пане Яценюк?!..

Я, як і будь який виборець, маю розуміти: чому після таких гарних слів про необхідність викоренити парламентських кнопкодавів, Ви не голосуєте за відповідні документи?

Думаю, зараз кожен із Вас знайде для себе пояснень.

Але в четвер, під час розгляду постанови про введення в дію системи "Рада-3", жодні пояснення я, як виборець, не прийматиму.

Лише результативне голосування.

Олексій Братущак, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України