Львів – корупційна столиця України?

Вівторок, 22 березня 2011, 14:19

Після несанкціонованого затримання контрабандного вантажу на мільйон доларів львів'яни дізналися, що живуть у найбільш корумпованому місті України.

На львівську владу вилили стільки відер помиїв – за рік не відмиється. Після прочитаного у пересічного читача мало скластися враження, що вся українська "мафія" зосереджена у Львові.

Під час сесії обласної ради підходжу до одного "мафіозі" у званні генерала й запитую:

– Хто ж тебе так "мочить" на київських сайтах?

– Калєтнік!

– За що?

– Заступник голови облради з депутатами затримали контрабанду. У Києві подумали, що це моя робота. Жодного відношення до контрабандної історії не маю, – виправдовується "мафіозі".

Звичайно, що Львів має свої регіональні проблеми в боротьбі з корупцією та хабарництвом. У менталітеті в галичан закладено, що за добрі справи треба обов'язково віддячити. Інша справа, що нині це поставлено на конвеєр.

Тільки чому протягом останнього тижня зі Львова зробили корупційну столицю України?

До влади на Львівщині прийшла нова команда, де більшість має "Свобода". Молоді та запальні хлопці ще не знають усіх підводних каменів. Побачивши кадри з прихованих камер СБУ, як у кабінет заступника Львівської митниці Клавдії Кутикіної митники 15 і 30 числа кожного місяця заносять стоси доларів, нова влада взялася за митниці.

І перекрила кілька контрабандних схем.

Як розповідав перший заступник голови облради Петро Колодій, три фірми мали зелене світло для контрабандних потоків. За останній рік перегнали 700 недоторканих фур. Один із таких вантажів депутати з інспекторами ДАІ зупинили у Львові. Водій відразу залишив машину й утік. Митники теж не поспішали брати під варту фуру. Радилися аж 10 годин. Депутати весь час самі охороняли машину.

Коли митники наступного дня зняли пломби, виявили контрабандного вантажу понад мільйон доларів. На митному посту Рава-Руська задекларували товарів лише на 236 тисяч гривень.

Ось після чого хлопці "Свободи" відчули, що воно таке – воювати зі справжньою мафією, у розпорядженні якої мільйони доларів, підтримка правоохоронців на всіх рівнях та потужний медійний ресурс.

Це не бідну владу брати на книпи.

"Свобода" зіткнулася з реальною владою, яка нині править бал в Україні.

22 лютого депутат облради Андрій Холявка із трибуни сесії обласної ради заявив про ввезення в Україну контрабанди на суму 3,1 мільярда гривень. Для порівняння – дохідна частина бюджету Львівської області становить 3,7 мільярда. Прозвучали назви трьох фірм, через яких ідуть контрабандні потоки.

Три тижні прокуратура Львівської області вагалась, як бути. На 21-й день прес-служба заявила, що розпочато перевірку заяви Андрія Холявки.

Що ж, за три тижні документи зачистили, вантажі поховали. І з нетерпінням чекають заспаних прокурорів, які, звичайно, можуть нічого не знайти.

У депутатів облради накопичилось чимало запитань до "силовиків".

Як дожилися до того, що контрабандні вантажі затримують – на прохання депутатів облради! – інспектори ДАІ?

 Де оперативні служби митниці, СБУ та міліції?

Чому для окремих фірм створили зелену вулицю для перевезення контрабанди?

Та прокурор Львівської області Віталій Ковбасюк не знаходить часу для спілкування з народними обранцями, на сесію приходить лише бойовий перший заступник Володимир Гураль.

Керівники правоохоронних органів дуже рідкі гості на телебаченні чи радіо. На прямі ефіри із глядачами бояться приходити. Рідко спілкують з простими людьми. Схоже, їм легше й комфортніше жити в звичному трикутнику: кабінет – шикарна іномарка – ресторан. І ховатися за ширмами кишенькових прес-служб.

Та що може сказати простій людині львівський генерал, який їздить на джипі ціною 80 тисяч доларів США, і носить годинник за 18 тисяч доларів США?

За конкретну допомогу в боротьбі з корупцією й контрабандою на кордоні – депутатів назвали "мафією", бо розрухали осине гніздо.

У Львові своїх "торбохватів" вистачає. Для чого ще столичні заслуги вішати на Львів?

У Львові нема "львівської мафії". У Львові безкарно діє мафія київська.

Лише суддя Зварич місцевий кадр. Усі решту затриманих за хабарництво – це столичні "десантники".

Ось яка доля кількох "цінних" кадрів, присланих до Львова з Києва. Начальник управління захисту прав споживачів змушував підопічних збирати данину й потрапив до буцегарні. Начальник ветеринарної служби на кордоні погорів на хабарі. Заступник начальника Львівської митниці Клавдія Кутикіна опинилася в СІЗО за хабар.

Це все столичні кадри.

І побори, які збирають місцеві начальнички, теж возять до Києва.

Львовом давно керують не львів'яни. Губернатор із Франківщини, прокурор точно не галичанин, шеф спецслужби – з Буковини, головний податківець з Волині, начальник митниці з Хмельниччини.

Виникає закономірне питання: хто ж перетворює Львів у корупційну столицю України?

Богдан Кушнір, Львів, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини