Створення КОДу дає Україні шанс

П'ятниця, 19 серпня 2011, 10:40

Створення Комітету опору диктатурі, як безпосередня реакція опозиційних партій на арешт Тимошенко, дає шанс українській опозицій і українській демократії.

Можливо, дає шанс для України.

Проте для його реалізації треба зробити ряд кроків.

Перше. Комітет має надію спростувати закид (і підозру), що його створення це спроба партійних лідерів набути додаткові персональні рейтинги. Ширше – розділити політичну спадщину Юлії Тимошенко.

Друге. Це не повинен бути Комітет ЛИШЕ визволення з в’язниці двох чільних діячів опозиції, хоча така вимога має фігурувати як одна з головних.

Третє. Комітет повинен почати діяти як єдиний координаційний орган об’єднаної опозиції, а це передбачає якнайшвидше створення власної виконавчої структури в центрі і мережі КОДу на місцях, а також спільні узгоджені акції.

Першою такою акцією може стати масове відзначення 20-ої річниці української незалежності. Народний Марш по Хрещатику, за умови його масовості і узгодженості політичних цілей може стати точкою відліку підйому суспільної активності.

Четверте. Комітет у стилі терміни має узгодити і оприлюднити програму своїх дій і спільну позитивну платформу.

П’яте. В перспективі Комітет може стати дієвим механізмом узгодження тактики опозиції під час виборів до парламенту у 2012 році.    

Сьогодні головне для опозиції – консолідація, відновлення довіри і спільна дія. Вирішальна роль в реалізації цих завдань належить лідерам партій, що утворили КОД. Відповідно, на них лежить і головна відповідальність.

Масивне розчарування суспільства від діяльності «помаранчевої» влади протягом 2005–2010 років, роздробленість опозиції, партійний егоїзм є головними причинами сьогоднішньої пасивності людей, їх відмови виходити на вулицю на підтримку тих чи інших закликів опозиційних партій.

Єдиний, підкреслюю єдиний, спосіб відновити довіру і спробувати зупинити антиукраїнський режим Януковича – це створити реальну об’єднану опозицію. В такому разі люди багато що зможуть пробачити і надати свою підтримку.

Якщо ж КОД виявиться бутафорним тимчасовим союзом, якщо учасники об’єднання тримають дулю в кишені і думають лише про посилення своїх локальних партійних позицій, то народ дуже швидко це відчує, і тоді це дуже сильно відіб’ється на рейтингах основних опозиційних партій.

Тарас Стецьків, народний депутат України

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити

Люди в армії закінчуються

Чи можна когось не пускати в укриття? Юридична оцінка ситуації з Radisson Blu