Україна більше не соціальна держава

Понеділок, 12 вересня 2011, 10:54

З голосу, з порушенням регламенту за наполяганням уряду внесено і прийнято у першому читанні законопроект №9127, що слово в слово, включно з назвою, повторює раніше відхилений проект №7562 "Про гарантію держави відносно виконання рішень суду".

В перехідних положеннях цього законопроекту, між іншим, говориться про те, що рівень гарантованих державою соцстандартів і пільг визначатиме не Верховна Рада законами, а Кабмін, що прямо суперечить діючій Конституції.

Згідно з проектом, соціальні виплати і пільги чорнобильців, афганців, ветеранів та інвалідів війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, військовослужбовців, міліціонерів, прокурорів, шахтарів, лікарів, вчителів та інших будуть регулюватися не законами, а урядом в ручному режимі.

Отже урядові новації такі:

- не буде навіть згадки про конкретні суми компенсацій, виплат, розмір знижок на оплату послуг ЖКХ;

- не буде чітких даних про періодичність надання санаторно-курортних путівок, а це означає, що можна не чекати від держави допомоги для поправки здоров'я тим, хто на них раніше міг претендувати щорічно і законно;

- ухвалення цього закону призведе до обмеження або повної відміни соцгарантій і пільг для 16 категорій українських громадян.

В поясненні до проекту зазначено: "порядок і розмір виплат в кожному році встановлюється Кабміном з врахуванням реальних фінансових можливостей держави".

У перекладі людською мовою: пільги і соцгарантії можуть не надаватися, якщо Кабмін вирішить, що в бюджеті на них грошей немає.

Слід звернути увагу на те, що влада підло заховала такі положення (невигідні для громадян) в законопроект, який не має стосунку до соціальної теми і його таємно рекомендував до ухвалення Ківаловський комітет з питань правосуддя.

Робиться це з однією лише метою – щоб закон був ухвалений непомітно і тихо, інакше є загроза, що дії влади викличуть широке незадоволення і протест.

Андрій Павловський, народний депутат України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів

Піти з Telegram (не)можливо? А як щодо переходу у WhatsApp?

Найкращий рік у кар'єрі Костюк: чого не вистачає для здобуття престижних титулів?