Пільги: відмінити не можна виплатити

Вівторок, 25 жовтня 2011, 10:43

Політика української влади по відношенню до пільговиків нагадує сюжет старого радянського мультфільму "В стране невыученных уроков". Як і головний герой дитячого мультфільму, урядовці − дорослі люди із сивиною − розгубилися, а де ж у фразі "пільги: відмінити не можна виплатити" поставити кому? 

Сюжет мультфільму (1969) простий, але дуже змістовний і цікавий, з глибоким сенсом, покладеним у крилатий вислів "стратити не можна помилувати". І в тому, що у свій час більшість сьогоднішніх горе-реформаторів дивилися цей мультфільм, можна не сумніватися, а от чи засвоїли вони його урок як головний герой Віктор Пєрєстукін – такої впевненості немає. 

Щиро кажучи, творче переробити цю фразу мені спадало на думку давно. А от подивившись на штурм "афганцями" та "чорнобильцями" будівлі Верховної Ради, провладна більшість якої прийняла у першому читанні антинародний проект закону "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень" та судилища (інакше і не скажеш) держави проти "дітей війни", не втримався від спокуси перефразувати крилатий вислів "стратити не можна помилувати". 

Про моральний бік справи годі й казати: позбавлених дитинства лихом Великої Вітчизняної війни сьогоднішніх "дітей війни", що 60 років тому підіймали з руїн розорену країну та відбудовували її економічний потенціал, як і ветеранів-"афганців", відправлених державою виконувати "інтернаціональний обов’язок" у Афганістан, і ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які не жаліючи себе зупинили лихо − теперішня влада їх усіх позбавляє пільг.

5 вересня голова уряду Микола Азаров підписав сумнозвісне Протокольне доручення Кабінету Міністрів за №63, яким зобов’язав Пенсійний фонд не виконувати судові рішення про сплату державою пільговикам пенсій у повному обсязі, передбаченому законом.

Невдовзі провладна більшість прийняла у першому читанні законопроект про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Тобто "пільги: відмінити, не можна виплатити".

Чого злякалися на вулиці Грушевського 12/2? 

Спочатку того, що тільки у цьому році понад 2 мільйони пенсіонерів вже перемогли у судах державу і за 9 місяців цього року Пенсійний фонд повернув недоплачених пенсій на суму понад 6 мільярдів гривень.

Потім через хвилю народного невдоволення, яка 20 вересня ледь не закінчилася взяттям будівлі Верховної Ради, налякана влада продемонструвала намір переставити кому – "пільги: відмінити не можна, виплатити".

Проте, копійка ціна всім обіцянкам президента та прем’єра, якщо всі виплати у повному обсязі не будуть передбачені у бюджеті на 2012 рік і державний кошторис не буде прийнятий Верховною Радою та підписаний президентом України. 

Ігор Ліскі, голова Луганської обласної організації ПП "Фронт Змін", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини