Вона померла

П'ятниця, 13 січня 2012, 12:29

Від численних повідомлень із боку пропагандистів БЮТу про тортури й катування Юлії Тимошенко, у мене виникло жорстке бажання розмістити у власному блозі демотиватор із зображенням похоронів та підписом "Вона померла". Уже встиг отримати купу проклять побажань самому померти та звинувачень у зраді демократичних цінностей, роботі на користь регіоналів.

Але, пробачте, це моя позиція: не дуже люблю, коли граються на моїх почуттях та вішають локшину на вуха.

Заяви Олександра Турчинова схожі на зведення із фронту. То він заявляє, що екс-прем'єрка 6 січня знепритомніла на 2 години, після вживання ліків від гострого респіраторного захворювання. Ніби співкамерниця Тимошенко 20 хвилин стукала у двері, намагаючись викликати охорону.

Наступним інформаційним вірусом стало повідомлення, що за колючим дротом у Качанівський виправній колонії №54 відбувається фізичне вбивство лідера партії БЮТ.

Наближений до БЮТ громадський активіст Олександр Данилюк написав у себе на сторінці у Facebook: "Тимошенко, з високою ймовірністю, вб'ють на зоні. Не дивлячись ні на що. І чим гірше буде ситуація в Януковича – тим вища ця ймовірність".

Якщо уважніше дослідити, то між цими фактами й справжньою реальністю є багато невідповідностей.

По-перше, це час заяви самого Олександра Турчинова, яка з'явилась лише через чотири доби після того, як Юлі Тимошенко стало погано 6 січня.

По-друге, того ж дня, 10 січня, офіційний сайт "Батьківщини" публікує лист Тимошенко до Верховної Ради, але жодним словом не згадує про її поневіряння. Хоча о 17:00 Олександр Турчинов написав про них на власній сторінці у Facebook.

І таких непорозумінь можна знайти ще багато...

Але хочу звернути увагу на зовсім інший аспект цього явища.

У боротьбі за владу з регіоналами, тимошенківці поступово здають свої позиції. Усі їхні заяви, звернення, протести проти "катувань, знущання та вірогідного вбивства" Юлії Володимирівни – дуже легко нівелюються "зливаннями" у медіа про умови проживання екс-прем'єра. Бо, принаймні, другі надають пресі світлини – бодай якісь докази! – а перші лише обмежуються словами.

Більш за все розчаровує не низькопробність інформаційної війни, а примітивність політичної боротьби з боку одної з опозиційних партій.

Публікації в соціальних мережах та коментарі керівництва БЮТу виглядають агонією. Експлуатація теми про фізичне знищення Юлії Тимошенко зараз виглядає хіба не єдиним мобілізаційним важелем критично налаштованих громадян України.

Наскільки це ефективний спосіб – треба судити не по кількості гнівних коментарів або "лайків", а вимірювати чисельністю людей, що готові вийти на вулицю й захищати свого лідера.

Дійсно, низка революцій у країнах Північної Африки та Близького Сходу під назвою "арабська весна" почалась саме з людських жертв. У Тунисі себе спалив молодий продавець фруктів і овочів, а за місяць цей вчинок повторив єгипетський студент у Каїрі.

Вірогідно, бютівські політтехнологи вперто вірять, що звістки про фізичні тортури та загрозу життя Юлії Володимирівни повинні розпочати чергову українську революцію. Принаймні, для цього треба по-справжньому постраждати.

Ситуація свідчить про повну нездатність системно боротися з корумпованим бандитським режимом Януковича та перебування керівництва БЮТ у "полі спотвореної реальності": вони так і не зробили ревізію попереднього невдалого досвіду. А саме – прозора система рекрутингу партії та виборності керівних посад; розробка реальних проектів реформування країни та стратегій; внутрішня люстрація від конформістів та кар'єристів; національні інтереси понад партійних, особистих тощо. І тепер намагаються повернути собі владу виключно застосуванням маніпулятивних практик.

З таким підходом ВОНА дійсно помре, але не фізично.

ВОНА остаточно помре політично.

Микола Малуха, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?