Фільтруємо нову Раду: Ксенжук не дотягує до депутатського мандата від опозиції

Вівторок, 24 липня 2012, 13:37

Об'єднана опозиція, яка поглинула в себе "Фронт змін", ВО "Батьківщина", Народний рух України, "Громадянську позицію", ПРП, партію "За Україну", лише із благородною ціллю – перемогти на парламентських виборах восени цього року, – відкриває списки кандидатів.

Серед обраних виявися голова Хмельницької обласної партійної організації, а віднедавна керівник обласного виборчого штабу Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Олександр Ксенжук.

Та ось одна важлива заковика: шляхи, якими йдуть об'єднана опозиція й власне пан Ксенжук, діаметрально протилежні. Є велика пересторога, що Олександр Степанович, як тільки-но переступить поріг Верховної Ради, зніме овечу шкуру та приєднається до "тушок".

Із куцої біографії обласного "фронтовика" відомо, що він пов'язав своє життя з партією Арсенія Яценюка в 2009 році, себто за рік до виборів у місцеві ради. До цього Ксенжук вісім років був відданий підприємницькій справі й жодним чином не причетний до політики.

На місцевих виборах-2010 він, разом із п'ятьма політичними побратимами, проходить депутатом до Хмельницької облради.

Із цієї миті в пана Ксенжука починає проявлятися роздвоєння політичної особистості.

Насамперед під час обрання голови обласної ради, регіонала Миколи Дерикота, депутати від ФЗ демонструють свою пасивність. А в інтерв'ю обласній газеті "Подільський кур'єр", №51 від 23 грудня 2010 року, новий спікер ради Дерикот говорить шокуючи речі: "Шість обранців від "Фронту змін" побували в мене на прийомі та заявили про всебічну підтримку. Вони, до слова, вибачилися за те, що відмовилися підтримати мою кандидатуру на посаду голови облради з "ідеологічних причин".

Тобто, формально, на папері, обласний лідер "Фронту змін" продовжував притримуватися опозиційної лінії. На ділі ж займав лояльну або недискусійну позицію стосовно партії влади, а точніше – Партії регіонів.

Весь 2011-й рік майбутнього нардепа Ксенжука промайнув у кабінетній роботі – у той час, коли колеги по опозиції не лінувалися штурмувати "Білий дім" обласної влади та підтримувати лідера Юлію Тимошенко, на яку завели кримінальні справи.

Несподівано "хвиля слави" накрила Олександра Степановича 17 травня 2012 року, коли Турчинов підписав розпорядження про призначення Ксенжука керівником виборчого штабу об'єднаної опозиції Хмельниччини. Ця подія автоматично гарантувала йому прохідне місце до ВР у списку об'єднаної опозиції та давала можливість впливати на формування кандидатів на сім мажоритарних округів в області від опозиції.

 

До речі, на Хмельниччині об'єднана опозиція практично здає владі – читай Партії регіонів – щонайменше, шість округів, роблячи ставку на прогнозовано непрохідних та досить зручних для влади кандидатур.

Головним каменем спотикання для тепер уже лідера об'єднаної опозиції в області, Олександра Ксенжука, виявилося мовне питання.

Очевидна позиція Арсенія Яценюка із цього питання його ставлеником на Хмельниччині була інтерпретована в найгіршій формі.

По-перше, об'єднана опозиція, за яку головою відповідає Ксенжук, спромоглася відправити під стіни ВР, де 5 червня розглядався законопроект Колесніченка-Ківалова, близько 300 осіб – при цьому обіцяли тисячу активістів.

По-друге, сам Ксенжук нахабно збрехав, сказавши на офіційному сайті ФЗ про те, що "за наполяганням представників об'єднаної опозиції, Хмельницька облрада прийняла звернення до президента з вимогою ветувати мовний законопроект".

Насправді події під час чергової сесії обласної ради, що відбулася 17 липня, розгорталися не найкращим чином для опозиції, яка ледве може розраховувати на третину голосів від 104 депутатів.

Депутатська більшість ПР проштовхнула своє мовне звернення до президента Януковича, у якому жодного слова немає про ветування мовного закону чи бодай гнівної критики на адресу авторів закону. Весь текст звернення причепурений та зализаний так, аби не викликати зайвого роздратування в глави держави. Дещиця правди в тому, що за звернення регіоналів проголосував і депутат Ксенжук. На жаль.

 

І, по-третє. Я вже писав на УП про особисте запрошення від Олександра Ксенжука для заступниці голови регіональної Ради підприємців при Хмельницькій ОДА, Наталії Потапової, яка тісно співпрацює з партією влади на різних рівнях – на обговорення програми об'єднаної опозиції.

Таким чином, з такого "міксу" фактів, репутація Ксенжука як майбутнього народного депутата від опозиції – якось дисбалансує та не відповідає критеріям доброчесності, що їх заявлено об'єднаною опозицією.

Висновки ж робіть самі.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови