Язик махає людиною

П'ятниця, 10 серпня 2012, 12:03


Чому собака махає хвостом?
Тому, що собака розумніший за свій хвіст.
Якби хвіст був розумнішим, то він махав би собакою.
із фільму "Хвіст махає собакою"(Wag the dog))

Грипозна паніка Тимошенко-2009 була способом відвернути увагу суспільства від фальшивого педофільського скандалу і реального скандалу із вбивцею-депутатом Лозінським. Достатньо успішним способом.

Сьогодні, коли ЄВРО-2012 закінчилося, залишивши по собі борги, пусті аеропорти і затримки з виплати зарплат бюджетникам, владі конче необхідна нова морква перед обличчям осла – щоб він і далі тягнув воза.

Ця приманка – це питання закону про мови, дразлива довогограюча заноза, що стосується кожного, і мала б відводити перезрілі питання корупції і злочинців при владі на другий план, розводячи "котят" по мовних кутках рингу.

Технологія мовної гри

Стенлі Мосс, продюсер: Президент буде героєм - він приніс мир!
Конрад Брін, політтехнолог: Але ж війни не було!
із фільму Wag the dog

Вкинутий у Раду мовний закон, що почався неначе перший етап "мажоритарки" Колесніченка і Ківалова, втім, був підхоплений на вищому технологічному рівні.

Довгий пасьянс із проходженням закону в Раді – насправді прорахований до кінця. Все просто: електорат влади голосуватиме за неї незалежно від законів: він або залежний, або зачарований.

А от з опозиційним виборцем все набагато складніше, особливо – з потенційним опозиційним електоратом Сходу і Півдня, котрому досить Януковича. От його демотивувати, змістити фокус його уваги – ось що є метою скандалу!

Опозиція ж має виглядати такою, що зациклена тільки на мовному питанні і "вишиванці", агресивною і недіалогічною – словом, такий собі гурток радикальних націонал-реконструкторів, котрі намагаються нав’язати своє хобі всій країні.

Ще одним результатом цього етапу має бути перетворення Януковича на арбітра у мовному конфлікті, на модератора і задавача стандартів (правил гри) у цій дискусії – і в жодному разі не на гравця. Позиція "над бійкою" – не новий винахід: у це два терміни грався Кучма.

Проміжні сценарії

Стенлі Мосс, продюсер: Шановна, ваш "Черевичник" - це акула, він - це "щелепи".
Так? Ви повинні постійно подразнювати їх.
Ви ж не показуєте їх зразу у першій частині фільму.
із фільму Wag the dog

Уже через дві години після підписання Януковичем закону у Донецьку було виведено кілька тисяч людей з прапорами ПР на його підтримку. Це вкотре свідчить: кампанія "на захист російської мови" є частиною передвиборчого сценарію Банкової.

Громадські кампанії у підтримку російської? Стрічки а ля георгіївські за "другу" і графіті-профілі Пушкіна на парканах? Гала-концерт "Хочу родной язык"?

Злостні фошисти-бендеровці, готові чинити насильство над російськомовними – необхідний елемент цієї комедії. "Не розумію російської мови!", "Чемодан-вокзал-Росія", "окупанти-геть" – і російський політтехнолог Банкової Шувалов радісно потирає руки: гра триває!

Але гра може і вийти з-під контролю. Молодіжні загони на захист "языка" від "мови" у Одесі і навпаки – у Львові? Або простіше, на рівні хулігана: а не хочеш в голову, рагуль/москаль проклятий?

Як зламати гру

Стенлі Мосс, продюсер: Дивися! Це все повністю чортова фальшивка, і вона виглядає на 100% реальною!
Це найкраща робота у моєму житті, тому, що вона виглядає так щиро!
із фільму Wag the dog

Опозиція не має права приймати участі у цій наскрізь фальшивій забавці. Закон прийнято у незаконний спосіб, із порушенням як регламенту, так і Конституції. І Литвин, і Янукович, підписавши його, приєдналися до "розводу котят" – і тепер не мають жодного морального права брати участь у цій дискусії.

Тому, по-перше, необхідно вимагати кримінальної відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі для учасників.

По-друге, опозиція мала б визначити першочерговою ціллю скасування закону Колесніченка-Ківалова у майбутній Раді, і повернення старого закону зразка 1989 року.

Власне обговорення нового мовного закону, що забезпечив би і права української мови, і можливості для мов національних меншин, варто розпочати після виборів.

І, по-третє, опозиція повинна припинити будь-яку очну і заочну дискусію із владою на мовну проблематику, пояснивши людям, що це – спекуляція. Цей "закон" – нікчемний і за змістом, і за формою прийняття, і його просто треба припинити, як і десятки інших.

Ми маємо бути єдині, Схід і Захід, Львів і Луганськ: цей режим повинен піти і відповісти за свої злочини. Геть мовну карту з виборчої гри!

Але з цим пунктом буде найскладніше: окремі опозиційні сили повністю базують свою діяльність саме на мовних темах, таким чином граючи "другим номером" у мовній грі влади.

Насамкінець

Конрад Брін, політтехнолог: Яка різниця, чи це правда? Якщо це - історія і це чіпляє їх, це годиться!
із фільму Wag the dog

Чи вдасться владі знову посварити "мозок" зі "шлунком", затінити мовою економіку, збити хвилю справедливого протесту проти беззаконня і роз’єднати людей? Якщо ми не винесемо мовного питання за дужки – більш ніж вірогідно, що так.

Маймо терпіння, увагу і повагу, люди! Говорім про наші мовні потреби спокійно, без істерики – і вимагаймо того самого від політиків. І – не даваймо шахраям і злодіям із Банкової керувати нашими емоціями і пріоритетами.

Остап Кривдик, політолог, активіст, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами