Давайте домовимось не вестися!

Середа, 17 квітня 2013, 14:54

Нас весь час тролять політики. І не тільки влада: остання провокація походила від ВО "Свобода" і стосувалася заборони абортів. Інтернет-спільнота проковтнула цей грубий прийом, і три дні сварилася на гендерні теми.

Розумні люди тролів зазвичай просто ігнорують. В крайньому разі, викривають їх. Однак тролінг від політиків небезпечніший: ризикуємо в результаті таких "експериментів" отримати зовсім іншу державу. Тому на їхні закиди треба вміти реагувати.

Наприклад жорстокий передвиборчий тролінг від Партії регіонів улітку 2012 року – мовний закон. Розкол країни, безправність державної мови і таке інше.

Всі ми, хто зібрався під Українським домом знали, що паралельно з мовним законом було прийнято кілька "дерибанних" законів, які би ми мали, за замислом ПР, просто не помітили на тлі мовної теми.

Але ми їх помітили – про них кілька разів сказали з трибуни депутати, мовляв, це доказ ницості влади.

Було зрозуміло, що наш мітинг використовують, але чим тут зарадити? Ніхто не придумав, і я в тому числі. Адже якщо взагалі не протестувати, то це було би просто поразкою.

А найкраще було би зробити основною вимогою мітингу непідписання Януковичем тих економічних законопроектів. Тобто, домовитися і взагалі прибрати з плакатів мовну тему. І на плакатах мав би бути не розрізаний язик, а крадії, що тягнуться до бабла і прикриваються темою мови.

"Хочеш захистити мову – протестуй проти дерибану!".

Побачили би замовники цього шоу такі плакати в новинах, і зрозуміли би – даремно замовляли його. І наступного разу ще б подумали, чи варто таке робити.

Звичайно, такий прийом важко було би донести до людей, які вийшли обурені саме мовною тематикою. Це так природно: в тебе забирають мову – і ти протестуєш. Але я вважаю, що ця задача все ж реальна.

Згадайте, як 2004 року кожен дядько на Майдані знав – битися лізуть тільки провокатори. Не можна бити і ображати міліцію і синьо-білих. Як би не хотілося. А провокаторів – затримати, поки не сталося лиха.

Тому давайте домовимося на інформаційні провокації теж не вестися. Ані щодо заборони абортів, ані щодо закону про наклеп, ані щодо відновлення п’ятої графи у паспорті…

І всім своїм гарячкуватим друзям треба розповідати про тролінг політиків. І завжди оголошувати протести проти справжніх їхніх намірів. Тоді вони перестануть нас тримати за повних дурнів.

Артем Захарченко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами