Давайте договоримся не вестись!

56 просмотров
Среда, 17 апреля 2013, 14:54
Артем ЗахарченкоАртем Захарченко
глава аналитического департамента Центра контент-анализа

Нас весь час тролять політики. І не тільки влада: остання провокація походила від ВО "Свобода" і стосувалася заборони абортів. Інтернет-спільнота проковтнула цей грубий прийом, і три дні сварилася на гендерні теми.

Розумні люди тролів зазвичай просто ігнорують. В крайньому разі, викривають їх. Однак тролінг від політиків небезпечніший: ризикуємо в результаті таких "експериментів" отримати зовсім іншу державу. Тому на їхні закиди треба вміти реагувати.

Наприклад жорстокий передвиборчий тролінг від Партії регіонів улітку 2012 року – мовний закон. Розкол країни, безправність державної мови і таке інше.

Всі ми, хто зібрався під Українським домом знали, що паралельно з мовним законом було прийнято кілька "дерибанних" законів, які би ми мали, за замислом ПР, просто не помітили на тлі мовної теми.

Але ми їх помітили – про них кілька разів сказали з трибуни депутати, мовляв, це доказ ницості влади.

Було зрозуміло, що наш мітинг використовують, але чим тут зарадити? Ніхто не придумав, і я в тому числі. Адже якщо взагалі не протестувати, то це було би просто поразкою.

А найкраще було би зробити основною вимогою мітингу непідписання Януковичем тих економічних законопроектів. Тобто, домовитися і взагалі прибрати з плакатів мовну тему. І на плакатах мав би бути не розрізаний язик, а крадії, що тягнуться до бабла і прикриваються темою мови.

"Хочеш захистити мову – протестуй проти дерибану!".

Побачили би замовники цього шоу такі плакати в новинах, і зрозуміли би – даремно замовляли його. І наступного разу ще б подумали, чи варто таке робити.

Звичайно, такий прийом важко було би донести до людей, які вийшли обурені саме мовною тематикою. Це так природно: в тебе забирають мову – і ти протестуєш. Але я вважаю, що ця задача все ж реальна.

Згадайте, як 2004 року кожен дядько на Майдані знав – битися лізуть тільки провокатори. Не можна бити і ображати міліцію і синьо-білих. Як би не хотілося. А провокаторів – затримати, поки не сталося лиха.

Тому давайте домовимося на інформаційні провокації теж не вестися. Ані щодо заборони абортів, ані щодо закону про наклеп, ані щодо відновлення п’ятої графи у паспорті…

І всім своїм гарячкуватим друзям треба розповідати про тролінг політиків. І завжди оголошувати протести проти справжніх їхніх намірів. Тоді вони перестануть нас тримати за повних дурнів.

Артем Захарченко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)