Київ врятує Фюле. Чи бунт

П'ятниця, 20 вересня 2013, 11:59

Минулої середи голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов для особливо "нєпонятлівих" повторив: виборів в Києві не буде.

Таким чином, партія, яка вже другий тиждень з пафосним обличчям в атмосфері штрафбатівського "всєобщего благодушия" ухвалює євроінтеграційні закони, продовжує плювати на права українських громадян.

Днями Комітет виборців оприлюднив дані соцопитування, проведеного КМІС, з яких можна зробити висновок – понад 61% киян хочуть якнайшвидшого проведення виборів у столиці.

Повністю підтримують цю ідею 48%, скоріше підтримують – 17,8%.

"За" проведення виборів мера і Київради у 2015 році – лише 12,6%.

При цьому, як стверджує голова КВУ Олександр Черненко, якщо вибори призначать, у Києві буде "нереально висока явка".

Точно прийдуть на вибори 53,3%, скоріше так – 28,3%, точно ні – 8%, скоріше ні – 6,1%, не знають – 6,1%.

Якщо скласти тих, хто точно каже "так" і "скоріше так", то вийде понад 80%. Це при тому, що в Києві явка традиційно становить 40-45%.

 
 
 інфографіка від КВУ

"Навіть якщо зважати, що в опитуваннях люди хочуть здаватися кращими, і насправді на вибори їх може прийти менше, це все одно дуже великий відсоток явки", – каже голова КВУ Олександр Черненко.

У киян немає жодних ілюзій, чому вибори не відбуваються, кому це вигідно. 50,8% вважають, що перешкоджає виборам президент, 48,2% – парламентська більшість, 19,1% – голова КМДА, 12,7% – міська рада, лише 9% підозрюють, що винна опозиція.

"Всім зрозуміло, що вибори не проводяться, бо в кандидата влади немає рейтингу, і його хочуть якось накачати до 2015 року. Але опитування свідчить, що з кожним днем влада втрачає рейтинг все більше", – зазначив Черненко.

Втім, навіть зважаючи на таку промовисту соціологію, голова КВУ не вірить, що влада призначить вибори.

У вівторок і середу парламентський комітет з державного будівництва і місцевого самоврядування отримав 2 проекти стосовно виборів в Києві. Втім, за словами одного з членів комітету, "ми можемо рекомендувати що завгодно, але вибори вони проводити не збираються".

А щоб вони відбулись 15 грудня, разом з виборами нардепів в проблемних округах, взагалі лишилось кілька днів на голосування.

На сьогодні штаб в Києві очолює депутат Олександр Єгоров. Це давній соратник Андрія Клюєва і виходець з Донецька. Єгоров намагається домовитися з керівниками районів, які все частіше отримують квитки партії влади. Головна стратегія партії – адмінресурс.

На останній Київській конференції ПР, яка проходила в гірших традиціях совка, було сказано, що всі заводи, включаючи "Авіант", мають забезпечити "регіональнуЇ"перемогу. Те саме стосується ЖЕКів, комунальних підприємств, – розказує співрозмовник УП з Партії регіонів.

Про приклад такої артпідготовки, щоправда до виборів президента, нещодавно повідомив депутат Володимир Яворівський, оприлюднивши листа соцпрацівника з Деснянського району .

"За кожним соцпрацівником закріпили по 2-3 будинки і сказали, що ми відповідаємо за ці будинки на виборах. Ми посміялися, і розійшлися по робочих місцях. Але сміятися було рано! Увечері того ж дня нас запросили на 19.00 на бесіду з представником партії Понаморем.

Там я зрозуміла, що сміятися не треба. Було сказано, що треба зробити все можливе, щоб переміг Янукович, а якщо ні, то доведеться братися за автомати.

Ми повинні зробити поквартирний обхід у своїх закріплених будинках, і, найголовніше, виявити тих, хто не симпатизує Партії регіонів, навпроти номера квартири поставити хрест", – написала жінка.

Власне, незважаючи на те, що опозиція періодично подає закони про вибори в Києві, інших форм тиску вона не застосовує.

Можна було б блокувати трибуну і роботу Ради, але опозиція боїться, що тоді президент їх звинуватить у зриві євроінтеграції.

Крім того, є ще дві проблеми. Опозиція так і не визначилась з єдиним кандидатом у мери. А ще, там розуміють, що грошей у бюджеті нема, а значить правління не буде ефективним і призведе до розчарування виборців.

Хоча сесії нелегітимної Київради, як і раніше, опозиція збирається зривати.

За даними колишнього київського депутата Олександра Бригинця, засідання мало бути призначене на 3 жовтня і на ньому мав розглядатися Генплан міста. Але сесію досі ніхто не призначив.

"Ми дізнаємось про неї, коли вони там окопаються у Київраді і стягнуть "Беркут", – жартують у "Батьківщині".

От тільки є підозра, що до саміту у Вільнюсі влада утримається від демонстрації всьому світові, як зі всього Києва стягують "Беркут". Для захисту нелегітимної Київради.

На сьогодні вже очевидно, що лише Європа може змусити Януковича призначити вибори. Втім, на жаль, вибори в столиці не потрапили до славнозвісного списку Фюле.

Але очевидно, що якщо Януковича не змусити до саміту визначитися з цим питанням, кияни так і не дочекаються виборів. Принаймні, за президентства Януковича.

Або ж їм доведеться вийти на вулицю і відстоювати свої права.

Тетяна Ніколаєнко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції