Партофобія. А чи нема за нею режисера?

Середа, 27 листопада 2013, 17:34

Події останніх днів – надихають! Однак, починає з’являтися і дещо неприємний осад. Чудово, що суспільство, народ самоорганізувався.

Виняткову роль зіграли соцмережі. Завдяки цьому відбувається те, що не вдавалося вже дев’ять років – причиною був синдром розчарування у лідерах, які "зрадили Майдан".

Тож нині маємо чітке демонстрування позиції "повсталого народу": "ми піднялися не із-за вас, не на ваші заклики", бо "ви нас використаєте", а піднялися "за власну долю".

Ці тези мають абсолютно об’єктивні підстави.

Однак почало і зашкалювати. Включно з намаганням заборонити на акціях партійні прапори, а то і абсолютно скандально-примітивним намаганням не надавати на масових акціях слово партійним лідерам чи депутатам.

Цензура? Чи, можливо, із-за недовіри до всіх попередніх лідерів нині народжуються нові?

Дай Боже! Ми дійсно маємо нове покоління! Повинні бути і лідери нового покоління.

Однак, що викликає осад, що починає започатковувати тривогу – чи не "випліскуємо із водою і дитину"?

У будь-якому цивілізованому, зокрема і європейському суспільстві, політика, воля народу реалізуються за посередництвом політичних партій. На те вони і існують, на те і створюються.

Якщо суспільство відкидає це – є небезпека "охлократії". Вибачте, але тоді суспільством керують, у найкращому разі, дилетанти від політики, а частіше всього – популісти, демагоги, провокатори, за якими можуть стояти тіньові маніпулятори – режисери від влади, інших реакційних сил.

А що воно таке, і чим закінчується, історія добре знає. Останні приклади – підсумки "Арабської весни".

Тож у мене все більше починає тривожити гадка: а чи не стоїть за партофобією, яка мусується на масових заходах і тінь "режисера". Мета якого:

1.Ще більше підірвати довіру до опозиційних партій, партійних лідерів, опозиційних народних депутатів.

2.Маніпулюючи екстазом нових "лідерів", вчиняти провокації.

Ціль: не лише підірвати довіру до опозиційних партій, але і до партійної системи загалом.

На цій основі, опираючись на "нову громадську думку" – відразу, чи недовіру до партій, здійснити департизацію суспільства. Тобто того, що у 90-тих роках минулого століття ми так тяжко домагалися – багатопартійності.

У такому разі, політична діяльність знову буде віддана, як це вже було, на відкуп тіньовим кланам.

Якщо суспільство розчарується у партіях – хіба що Партією регіонів можна пожертвувати, як уже вщент використаним та дискредитованим "проектом" – можна буде "виконуючи волю народу" відмінити навіть змішану систему виборів, не кажучи вже про пропорційну.

Вибори знову будуть мажоритарними, у яких роль партій буде зведена нанівець – висувати кандидатів у депутати буде "громадськість" – всілякі її об’єднання від "Українського вибору" починаючи, аж до трудових колективів, профспілок, зборів мешканців тощо.

Вам цей варіант подобається? Мені – ні!

Володимир Піпаш, кандидат історичних наук, голова Закарпатського облоб’єднання ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?