Що сказав Янукович?

П'ятниця, 20 грудня 2013, 09:49

Як свідчить досвід, слова Віктора Януковича не багато що означають. Однак, крихти істини іноді просвічують навіть у них, хай і приховані або показані мимоволі.

Отже, що сказав Янукович на останній прес-конференції, що відбулася синхронно з путінською?

Янукович, захищаючи "Беркут" та секретаря РНБО, взяв особисто на себе відповідальність за кривавий розгін студентського Майдану. Очевидно, метою було відмазатися, але вийшло як вийшло. По-перше.

По-друге. Янукович дуже боїться Майдану, навіть пацифістського. Янукович назвав Майдан "забороненим прийомом". Тобто це не мирний протест, на який Український народ має конституційне право, а щось таке, проти чого владі потрібно діяти забороненими методами – тітушки, побиття, мінування тощо.

По-третє, Янукович вголос застерігає іноземних політиків від підтримки мирного громадянського Майдану. І це в той час, як сам віддав цілі сфери державної політики в руки іноземній агентурі, і сам корегує свою політику після окриків з Кремля.

Схоже, президент навіть не відчуває міри абсурдності ситуації.

По-четверте, Янукович визнав, що постійно йдуть консультації щодо вступу до Митного союзу, і в січні, як йому хочеться вірити, – після кінця Майдану – почнеться новий раунд.

Як заявив Янукович, Україна в 2003 році ратифікувала угоду про створення ЄЕП, і тепер має намір "рухатися в цьому напрямі", укладаючи угоди з країнами-членами якомога швидше.

Водночас, підписання президентом Кучмою в 2003 році угоди про утворення ЄЕП відбулося з обмовкою, що ця угода не повинна суперечити Конституції. Йдеться, зокрема, про суверенітет країни в торгово-економічних відносинах.

Таким чином, згідно із застереженнями президента, Кабміну і Верховної Ради від 2003 року рішення "єдиного регулюючого органу ЄЕП" можуть лише братися до відома суверенним українським урядом, і в жодному випадку не можуть мати зобов’язального характеру для України.

Конституція України прямо заперечує можливість існування наддержавних органів, навіть якщо їх задля маскування названо "регулюючими".

У Конституції чітко записано, що торгово-економічні відносини – суверенне право державних органів України, а стаття 9 Конституції не дає лазівок: "Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України".

Тому спроби Януковича втягнути Україну до Митного союзу та інших форм російського рабства через отвір ЄЕП є ще одним прикладом судорожного пошуку режимом можливостей для легалізації своїх намірів.

Що відбувається на наших очах – задоволення інтересів іноземної держави і однієї кліки за рахунок інтересів усієї країни.

Приблизно у цей же час секретар РНБО Клюєв в інтерв‘ю німецьким ЗМІ відверто зізнався, що якщо владу усуватимуть за її чудіння, вона колотиме країну навіть не на дві, а на максимальну кількість частин: "Якщо продовжувати звинувачувати один одного, це шлях до розвалу країни навіть не на дві, а на три частини. І такі сценарії в нашій країні, на жаль, можливі".

РНБО, яка ледь не зізнається в створенні смертельних загроз для національної безпеки країни – за нинішнього президента це можливо. Це по-п’яте.

По-шосте, у цей же час на синхронній прес-конференції Володимир Путін заявляє, що Чорноморський флот Росії є чинником стабільності для "навколишніх країн і регіону", натякаючи на можливість втручання в українські справи і виведення з-під контролю України мінімум Криму.

Усе це відбувається за президентства Януковича, який, судячи з усього, повністю усунувся від обов‘язків "гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина" – цитую статтю 102 Основного закону.

Тобто його як чиновника, що за визначенням посади президента, виконує ці функції, закріплені Конституцією, не існує. І це він зробив сам, а не Майдан.

Олександр Палій, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави

Орфанні захворювання: як держава створює систему виявлення та лікування рідкісних хвороб

Ахіллесова п'ята Путіна: як позбавити РФ нафтових доходів, щоб покласти край її агресії