Гідра не здається, гідра атакує

Середа, 12 лютого 2014, 12:58

Кримінальна справа проти "Центр.ЮА" – подзвін по "іноземних агентах"

Після скасування "законів 16 січня" насправді мало хто відітхнув із полегшенням: легкість, з якою ці документи приймалися, і також з якою скасовувалися, не давала приводу не замислитися: а що цим депутатам вартує післязавтра знов зібратися і знов проголосувати за ці закони?..

Уже ввечері того ж дня, коли Рада вирішила визнати закони Колесніченка-Олійника такими, що втратили чинність, Вадим Колесніченко подав новий законопроект "Про організації, які отримують фінансування з-за кордону".

Себто фактично продублював скасовані тези про "іноземних агентів".

Причому, якось важко уявити, що його організація "Русскоязычная Украина" існує лише на власні кошти, а не користається донорською допомогою з-за східного кордону. Чи його окреслення "іноземного агента" не бентежить? Вочевидь ні.

 Фото dusia.telekritika.ua

Адже в коментарі для останнього номера журналу "Корреспондент" він визнав, що намагався отримати гроші від фонду "Відродження", але не вийшло.

Про які саме проекти йшлося, не розповів.

А журнал "Корреспондент" якраз анонсував цілу серію матеріалів, "хто й за що дає гроші" громадським організаціям.

Перша обкладинка, що її присвячено темі – "порадувала": бідна нещасна україночка відмахується від чужих дядь-нашіптувальників із пачками грошей.

Отакі вони, підлі й хтиві грантодавці.

То нічого, що найбільшим отримувачем коштів з-за кордону є український уряд – він-то вже точно бере на "правильні" цілі й дослухається "правильних" дядь...

А от "неправильні" організації вже починають відчувати на собі холодний подих диктатури.

На минулому тижні Головне управління МВС у Києві почало опитувати свідків по кримінальному провадженню із приводу нібито відмивання коштів по неприбутковій організації "Центр.UA". Останній відомий як організатор руху "Чесно".

За словами однієї з його активісток Наталії Соколенко, це завдяки Центру парламент зміг повернутися до персонального голосування, було знято й показано в регіонах фільм про Межигір'я "Відкритий доступ", Центр активно виступає проти запровадження нового закону "Про всеукраїнський референдум".

І ось як грім серед неба – несподівані візити до партнерів "Центру.UA " в Києві й областях, передусім до фізичних осіб-підприємців, що співпрацюють із Центром, і власне визнання кримінального провадження №12013000000000652 від 11 грудня 2013 року за першою частиною 209-ї статті ККУ.

Приміром, допитали вже співробітницю Інституту масової інформації Ірину Чулівську. За місцем прописки й реєстрації ФОП у Чернівцях прийшла повістка графіку "Центру.UA" Вадиму Міському.

При цьому до деяких партнерів міліція телефонує й говорить щось на кшталт: "Ми їдемо до вас тут і зараз".

Ще трохи, і з партнерами Центру будуть говорити як з активістами Майданів у регіонах, котрим намагаються вручити повістки без зазначення категорії, за якою дана людина викликається – чи як свідок, чи як підозрюваний. Так сталося, для прикладу, із координатором Самооборони в Запоріжжі Артемом Кіровим, який приймати "незаповнену" повістку відмовився, чи ще однією запоріжанкою Катериною Коротченко, – її не було вдома, коли ошелешеним батькам залишили такий самий папір.

Наступ на "Центр.UA ", котрий у відомому "списку Царьова", списку ворогів влади – як можна розуміти, перший, але не останній.

Адже влада показала: допоки буде існувати інша ніж її думка чи навіть право на таку думку, – така людина чи організація автоматично переводиться у "вороги".

Образ "ворога" – тільки тому що таку організацію не можна тримати на короткому повідку власного фінансування – ліпиться дуже швидко й шириться також.

Варто лишень закинути думку, що оскільки НГО отримують фінансування з-за кордону у твердій валюті, то їм вигідне розхитування ситуації, падіння гривни тощо. Та й важко якось уявити, аби той самий Колесніченко чи Добкін із Кернесом оповідали про важливість НГО чи їхню позитивну роль у суспільстві.

Пиляючи гроші з бюджету, важко уявити, що хтось чужі гроші видає на якісь благородніші цілі.

Роман Кабачій, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони