Гидра не сдается, гидра атакует

55 просмотров
Среда, 12 февраля 2014, 13:58
Роман Кабачий
журналист-эксперт Института массовой информации

Кримінальна справа проти "Центр.ЮА" – подзвін по "іноземних агентах"

Після скасування "законів 16 січня" насправді мало хто відітхнув із полегшенням: легкість, з якою ці документи приймалися, і також з якою скасовувалися, не давала приводу не замислитися: а що цим депутатам вартує післязавтра знов зібратися і знов проголосувати за ці закони?..

Уже ввечері того ж дня, коли Рада вирішила визнати закони Колесніченка-Олійника такими, що втратили чинність, Вадим Колесніченко подав новий законопроект "Про організації, які отримують фінансування з-за кордону".

Себто фактично продублював скасовані тези про "іноземних агентів".

Причому, якось важко уявити, що його організація "Русскоязычная Украина" існує лише на власні кошти, а не користається донорською допомогою з-за східного кордону. Чи його окреслення "іноземного агента" не бентежить? Вочевидь ні.

 Фото dusia.telekritika.ua

Адже в коментарі для останнього номера журналу "Корреспондент" він визнав, що намагався отримати гроші від фонду "Відродження", але не вийшло.

Про які саме проекти йшлося, не розповів.

А журнал "Корреспондент" якраз анонсував цілу серію матеріалів, "хто й за що дає гроші" громадським організаціям.

Перша обкладинка, що її присвячено темі – "порадувала": бідна нещасна україночка відмахується від чужих дядь-нашіптувальників із пачками грошей.

Отакі вони, підлі й хтиві грантодавці.

То нічого, що найбільшим отримувачем коштів з-за кордону є український уряд – він-то вже точно бере на "правильні" цілі й дослухається "правильних" дядь...

А от "неправильні" організації вже починають відчувати на собі холодний подих диктатури.

На минулому тижні Головне управління МВС у Києві почало опитувати свідків по кримінальному провадженню із приводу нібито відмивання коштів по неприбутковій організації "Центр.UA". Останній відомий як організатор руху "Чесно".

За словами однієї з його активісток Наталії Соколенко, це завдяки Центру парламент зміг повернутися до персонального голосування, було знято й показано в регіонах фільм про Межигір'я "Відкритий доступ", Центр активно виступає проти запровадження нового закону "Про всеукраїнський референдум".

І ось як грім серед неба – несподівані візити до партнерів "Центру.UA " в Києві й областях, передусім до фізичних осіб-підприємців, що співпрацюють із Центром, і власне визнання кримінального провадження №12013000000000652 від 11 грудня 2013 року за першою частиною 209-ї статті ККУ.

Приміром, допитали вже співробітницю Інституту масової інформації Ірину Чулівську. За місцем прописки й реєстрації ФОП у Чернівцях прийшла повістка графіку "Центру.UA" Вадиму Міському.

При цьому до деяких партнерів міліція телефонує й говорить щось на кшталт: "Ми їдемо до вас тут і зараз".

Ще трохи, і з партнерами Центру будуть говорити як з активістами Майданів у регіонах, котрим намагаються вручити повістки без зазначення категорії, за якою дана людина викликається – чи як свідок, чи як підозрюваний. Так сталося, для прикладу, із координатором Самооборони в Запоріжжі Артемом Кіровим, який приймати "незаповнену" повістку відмовився, чи ще однією запоріжанкою Катериною Коротченко, – її не було вдома, коли ошелешеним батькам залишили такий самий папір.

Наступ на "Центр.UA ", котрий у відомому "списку Царьова", списку ворогів влади – як можна розуміти, перший, але не останній.

Адже влада показала: допоки буде існувати інша ніж її думка чи навіть право на таку думку, – така людина чи організація автоматично переводиться у "вороги".

Образ "ворога" – тільки тому що таку організацію не можна тримати на короткому повідку власного фінансування – ліпиться дуже швидко й шириться також.

Варто лишень закинути думку, що оскільки НГО отримують фінансування з-за кордону у твердій валюті, то їм вигідне розхитування ситуації, падіння гривни тощо. Та й важко якось уявити, аби той самий Колесніченко чи Добкін із Кернесом оповідали про важливість НГО чи їхню позитивну роль у суспільстві.

Пиляючи гроші з бюджету, важко уявити, що хтось чужі гроші видає на якісь благородніші цілі.

Роман Кабачій, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)