Кого хочуть обдурити депутати-сумісники й Турчинов?

Середа, 30 квітня 2014, 11:25

У 2012 році я за власним бажанням складав мандат народного депутата. Робив це не в зв'язку з отриманням якоїсь посади – а тому що не хотів бути депутатом у Верховній Раді шостого скликання. Я справді хотів покласти мандат. І тому вся процедура – написання заяви, внесення питання до порядку денного й саме голосування в парламенті – зайняла не більше двох годин.

Сьогодні дивлюся на цинічну комедію, яка розігралася з позбавленням мандатів нардепів, що суміщають депутатські повноваження з посадами у виконавчій владі.

Від того, як нахабно вони порушують закон і не хочуть прощатися зі своїми мандатами, стає огидно.

Нагадаю, в українському парламенті зараз є вісім депутатів-сумісників. Семеро від "Батьківщини": перший віце-прем'єр-міністр України Віталій Ярема, в.о.голови АП Сергій Пашинський, в.о.заступника голови АП Андрій Сенченко, голова КМДА Володимир Бондаренко, голова Сумської ОДА Володимир Шульга, голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко, голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко. І одна від "Свободи" – голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех.

Деякі з них під тиском громадськості показово написали заяви на складання депутатських повноважень. Після цього залишилась нібито звичайна формальність – щоб їхні заяви задовольнив парламент.

Здавалось би, жодних проблем: люди самі просяться з Верховної Ради – тож їх треба відпустити. Це виглядає логічним і нормальним.

Але в державі Україна, навіть після Майдану, усе відбувається навпаки.

24 квітня голова Верховної Ради, він же в.о. президента Олександр Турчинов поставив на голосування заяви про складання депутатських повноважень Віталія Яреми, Володимира Бондаренка й Валерія Лунченка. Необхідний мінімум, який треба було набрати, – 226 голосів.

Усі три голосування провалилися. Голосів забракло.

В адекватної людини виникає питання – як?!..

Отже, заходимо на сайт ВР, де легко можна подивитися поіменне голосування. За позбавлення мандата Яреми проголосувало 178 депутатів. І найцікавіше в тому всьому, що заяву свого однопартійця не задовольнили 36 депутатів з "Батьківщини".

Дивимось, як голосували по Бондаренку. За – 184. З "Батьківщини" 37 не дали свого голосу.

Схожа картина по Лунченку. За – 182. "Батьківщина" не дала 38 голосів.

Шановні сумісники, а разом із ними Олександр Турчинов – ви кого хочете обдурити? Українське законодавство вимагає, щоб депутати, які пішли працювати на інші посади, були позбавлені своїх мандатів.

Ваша партія неодноразово критикувала попередню владу за порушення регламенту, за сумісництво, за кнопкодавство у Верховній Раді тощо, тощо. Тобто, їм було не можна, а вам тепер можна?

Ви думаєте, люди за це стояли на Майдані?

Ви думаєте, люди цього не бачать?

Тільки не треба прикриватися тим, що вам забракло голосів у парламенті. Це виглядає смішно. Якщо сумісники, або їхні картки дійсно настільки потрібні цій Верховній Раді, якщо вона їх не відпускає, то людина, яка призначила їх на посади у виконавчій владі – а це той же Олександр Турчинов – просто зобов'язаний звільнити їх із займаних посад. І замінити іншими людьми, не настільки "дорогими" для Верховної Ради.

Сумісники нехай уже тоді продовжують працювати депутатами, а не сидять одразу на двох стільцях, порушуючи закон.

Складається ще таке враження, що сумісники й ті, хто їх прикриває, дуже не впевнені в перемозі Юлії Тимошенко на виборах президента. Або точніше – упевнені, що вона не переможе.

Адже, не віддаючи мандату, вони залишають собі місточок для повернення в Раду після того, як буде обраний новий президент. Оскільки, мабуть, відчувають, що їхні професійні якості при будь-якому іншому президентові не дають їм підстав розраховувати, що вони залишаться на нинішніх посадах.

Зараз багато говорять про зміни до Конституції. Вважаю, що якраз на часі закріпити в Основному законі імперативну норму про те, що як тільки народний депутат почав працювати на іншій посаді – він автоматично позбавляється мандату. Без оцих голосувань, переголосувань, розтягувань у часі та іншої брехні.

Бо як влада може вимагати в людей дотримуватись закону, якщо не дотримується його сама? Так само було й при попередній владі.

Пора покласти цьому край.

Віктор Матчук, представник Громадянської ініціативи "Третя Українська Республіка", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році