Перший іспит Петра Порошенка

П'ятниця, 30 травня 2014, 15:23

Перемога в першому турі - це те, що може змусити Петра Порошенка порадіти, але аж ніяк не розслаблятися.

Попереду на нього чекає на багато більш серйозне випробування, ніж умовний другий тур з незручним кандидатом. А саме - розпуск парламенту. І від того, як новий президент складе цей іспит, залежатиме його подальша доля в політиці.

Необхідність розпуску розуміють усі, і Петро Порошенко в цьому випадку не виняток.

Тому першою обіцянкою, яку він дав після закриття дільниць, був розпуск Верховної Ради, яка за менше, ніж два роки дискредитувала себе більше, ніж усі попередні її скликання.

Але зараз питання припинення повноважень цього складу парламенту перестає бути лише обіцянкою. Для Петра Порошенка це стає питанням власного виживання в політиці.

Уже зараз зрозуміло, що в дострокових виборах до ВР зацікавлений "УДАР", сам Порошенко, деякі позафракційні і частина "Батьківщини", яка ще до виборів орієнтувалася на нього. До цього списку можна додати потенційно прохідних Гриценка і Ляшка, але їхній вплив у цьому парламенті дуже символічний.

Проти такого сценарію - усі решта. Результати президентських виборів остудили пил багатьох. Починаючи від Партії регіонів та комуністів, закінчуючи "Свободою", яка втратила підтримку базового регіону, і "Батьківщиною", яка навіть при самих сприятливих обставинах уже не матиме тієї влади, яку має сьогодні.

І небезпека заключається в тому, що ці "всі решта" публічно виступатимуть за дострокові вибори, а кулуарно - будуть намагатися ставити палки в колеса і комбінувати схеми збереження парламенту під Порошенка.

Зрозуміло, що цим вони роблять ведмежу послугу як собі, так і самому Петру Олексійовичу. Адже суспільство досі взведене, народ відчуває, що здатен впливати на прийняття рішень. Наслідки від гіпотетичної спроби зберегти Верховну Раду можуть бути найбільш різноманітними - аж до поновлення масових акцій протесту.

Інший ризик для Петра Порошенка полягає в тому, що у випадку збереження ВР він стає повністю залежним від архітекторів нової більшості. Враховуючи й так обмежені повноваження Банкової, він ризикує відійти на треті ролі в політичному житті країни, не кажучи про втілення реформ, чи проведення цілісної державної політики.

Ризик більш серйозного масштабу полягає в тому, що цей крок буде сприйнятий як слабкість нового президента. І якщо Порошенко проявить її на самому старті, то не факт, що зможе повернути до себе повагу в майбутньому.

І наостанок. Парламент, який не змінився після таких подій, завжди буде носієм контрреволюційних цінностей. І тому Петро Порошенко, чий рейтинг народила революція, рано, чи пізно стане об'єктом атак з боку парламентської "контри".

Юрій Палійчук, політичний експерт, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини