Під Варварівським мостом президента ждуть з хвостом…

Понеділок, 28 липня 2014, 10:21

...Склад "хвоста" – вимог пікетувальниць, котрі 15 годин перекривають міст, – постійно змінюється.

Спочатку вони бажали, щоб перед ними відзвітували голова Миколаївської ОДА та міський голова. Останні приїхали, але виконання вимог дружин та матерів миколаївських десантників виявилось поза межами їхньої компетенції.

Потім "солдатські матері" хотіли, щоб до них приїхав президент України з підлеглим хвостом: міністром оборони та командиром 79 ОАЕМБ.

Далі жінки почали скандувати "Памагітє", "Лучше биць живим прєдатєлєм, чем мьортвим патріотом" – і вимагати дозволу українського головнокомандувача для їхніх родичів здатись у полон ЗС РФ на кордоні Луганщини.

Варварівський міст з'єднує центральну частину Миколаєва з одеським напрямком, морським курортним узбережжям. Тому саме його і саме в суботу-неділю обрали для блокування жінки та інші родичі миколаївських десантників. Окрім того, цей міст є складовою частиною міжнародного автокоридору Вієна-Будапешт-Одеса-Миколаїв-Мелітополь-Ростов на Дону.

Блокування руху мосту, завдяки котрому страждають десятки тисяч миколаївців та гостей області, організовано ФСБ РФ в якості одного із заходів тилової війни.

Стрілянина у Львові, вбивство міського голови Кременчука, параліч руху на міжнародному мосту… Усе організовано практично в один день. Випадковості, кажете, панове з СБУ? – Ні, ваша непрофесійність. Доведу це на прикладі мосту.

За два дні до початку блокування мосту до Миколаївської області повернулась сотня десантників з аеромобільної 79-ї дивізії. Одні з них лікуються, інші отримали двотижневу відпустку для спілкування з родинами. Але "пікетувальницям" заборонено згадувати про цих десантників.

Документи "протестувальниць" миколаївська міліція принципово не перевіряє. Частина з цих жінок не має не лише реєстрації в Миколаївській області, а й взагалі українського громадянства. Одні з професійних мітингарів кажуть, що приїхали із Запоріжжя, щоб підтримати (?) миколаївських солдатських матерів. Інші відмовляються відповідати на запитання, щоб не викривати себе російським акцентом.

Я особисто бачила біля мосту мужчин спортивного вигляду, не українських журналістів, котрі знімають на відео пікетування – символ невдоволення мешканців українського півдня політикою київської хунти.

На пропозицію голови МОДА М. Романчука надати блокувальницям мосту безоплатний автобус для поїздки до Києва та пікетування МОУ, жінки відповіли різкою відмовою. Бо керівники акції з Консульства РФ в Одесі поставили перед ними інше завдання.

Буквально поряд з мостом знаходиться обласний офіс "Приватбанку". І хоча за майданчиком перед банком ведеться зовнішнє відео спостереження, на відміну від стратегічного мосту, десятки машин та мікроавтобусів створюють перешкоди для інкасаторських машин.

На вулицях біля мосту – Бузький бульвар, Велика Морська, Мостобудівників – у дворах стоять невідомі машини з дивними молодиками, які ходять посеред бабусь і сіють паніку.

Коли я запропонувала одній з мітингарок, котра на кілька хвилин пішла під міст, організувати автобус для пікетування російського консульства в Одесі – адже їхніх синів розстрілюють саме російські військові з території РФ, – вона щиро здивувалась: "А прічем здєсь Расія?" А мене відразу відтіснив від неї здоровань, котрий почав пояснювати, що триває громадянська війна, а ви в Миколаєві хотіли відсидітись. Мужчина говорив явно з російським акцентом. Коли я почала діставати мобільний, щоб зняти цього расєяніна, він втік.

Міліція посміхається, у жодного гіпотетичного диверсанта не перевіряють документи. В операторів ніхто не запитує журналістських посвідчень. СБУ не прослуховує телефони організаторів блокування мосту.

Факт наявності організаторів акції не бачать лише міліціонери з есбеушниками.

Чіткий графік чергувань, налагоджена комунікація, заміни пікетувальниць людьми, що прибувають з інших міст України і навіть не спроможні назвати номер десантної бригади, де нібито гине їхній син, координація поставок води та їжі для учасників акції….

Ці та додаткові ознаки присутності руки ФСБ бачать миколаївські журналісти, громадські активісти.

А ось правоохоронці, керівники МОДА та міськвиконкому – нічого не бачать і нікого не чують.

...Якщо в Миколаєві з'являться "зелені чоловічки" Путіна, лояльність місцевих чиновників буде враховано.

Аїда Болівар, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи