Уряд порушує закон про поліцію

Середа, 28 жовтня 2015, 09:04

Новий закон "Про Національну поліцію" повністю набере чинності 7 листопада.

Але Кабінет міністрів вже зараз почав системно порушувати його вимоги.

Котрий тиждень підряд уряд займається створенням нових підрозділів поліції.

Спочатку у МВС анонсували про створення до 5 листопада кіберполіції. Ця новина стала дуже популярною у суспільстві, особливо після оголошення розміру заробітної плати поліцейської майбутньої підрозділу – біля 30 тисяч гривень.

Надалі – вирішено створити Департамент захисту економіки. Потім – Департамент протидії наркозлочинності.

Якщо дивитися на назву цих підрозділів, то вони здаються важливими і потрібними в нинішніх умовах.

Але утворення таких органів виглядає як спроба терміново працевлаштувати важливих осіб – адже кіберполіція створюється на базі існуючого управління боротьби з кіберзлочинністю, а Департамент захисту економіки – Департаменту протидії злочинності у сфері економіки.

З іншого боку, кабмін вийшов за межі своїх законних повноважень при створенні цих підрозділів. Так, у частині 3 статті 13 закону "Про національну поліцію" визначений вичерпний перелік з шести підрозділів Національної поліції, до якого входять:

– кримінальна поліція;

– патрульна поліція;

– органи досудового розслідування;

– поліція охорони;

– спеціальна поліція;

– поліція особливого призначення.

В цьому списку немає ні кіберполіції, ні Департаменту захисту економіки.

Названі структури можуть лише входити як складові елементи кримінальної поліції чи органів досудового розслідування, а не бути повністю відокремленими.

Також уряд порушив процедуру утворення цих органів. Для визначення структури поліції, а також структури територіальних органів поліції потрібні пропозиції керівника Національної поліції, 15-та стаття закону.

Без таких пропозицій керівника будь-яке рішення міністра внутрішніх справ і кабінету міністрів є нелегітимним – а, власне, сам керівник Національної поліції досі ще не призначений. Тому будь-які маніпуляції зі структурою і призначеннями є незаконними.

Складається така ситуація, коли уряд і МВС подібними політичними рішеннями хочуть поставити майбутнього керівника поліції перед фактом: нібито "будеш керувати таким органом, з такими функціями – а твоє бачення нікого не цікавить".

Очевидно, що Міністерство юстиції повинно також сказати своє слово про відповідність цих рішень положенням закону.

В іншому випадку, уряду надалі ніщо не заважатиме знову відновити діяльність ветеринарної міліції, транспортної міліції, управлінь по боротьбі з організованою злочинністю, які були ліквідовані на підставі закону від 12 лютого 2015 року, або піти на інші відверті порушення закону про Національну поліцію.

Олександр Банчук, Центр політико-правових реформ, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів

Піти з Telegram (не)можливо? А як щодо переходу у WhatsApp?

Найкращий рік у кар'єрі Костюк: чого не вистачає для здобуття престижних титулів?