Візит Дуди та українські депутати. Замальовки з кулуарів ВР

Четвер, 24 грудня 2015, 12:29

Минулого тижня відбувся перший візит президента Польщі Анджея Дуди в Україну. Хтось очікував історичних заяв, хтось важливих змін... Але все відбулося, як завжди.

Яким він був, візит польського президента, вирішив спитати у совісті та честі українського народу – його парламентарів. На щастя, більшість слуг народу, за їхніми твердженнями, були зайняті питанням бюджету, ніж побудовою довготривалих та стратегічних відносин із Варшавою.

Тож, на відміну від відбудови україно-польського партнерства, принаймні хоч за бюджет-2016 можна бути спокійним?..

Відомий борець за справедливість та звичайний депутат Антон Геращенко вважає, що візит президента Дуди в Україну – це позитив. "Польща та Україна мають 500 років спільної історії, за цей час було різне. Нині важливо, щоб Польща була нашим провідником у Євросоюз. В історичному плані ми має визнати всі ті історичні негаразди, які були між Польщею та Україною. Якщо в парламенті буде достатня кількість голосів, ми визнаємо Волинський злочин", – заявив український депутат.

Геращенко уточнив, що лідери фракцій та спікер мають відповідати за зміни в законі про героїзацію ОУН і УПА.

Головний радикал всієї України також радий візиту найбільш дружньої до України держави, але засмучений тим, що влада не дотрималась своїх зобов'язань по зміні українського законодавства.

Віталій Хомутиннік, або головний-по-питаннях-"Відродження", навіть не знав про візит польського президента. Солідарну позицію із колишнім регіоналом висловив кум третього президента України, або звичайний опозиціонер Юрій Павленко: "Не слідкував, не готовий!"

Колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк виявися не обізнаним щодо візиту польського президента і відмовився від коментаря.

Сотник майдану, боєць, полонений та просто депутат-з-ноги Володя Парасюк був багатослівним: "Співпраця із Заходом – це завжди позитивно, однак є одна проблема, що ми будемо казати Дуді, як партнер і сусід. Україна мала зробити певні кроки, які вона їх не виконала. Тому візит Дуди – це позитив, але з яким враженням він повернеться – велике питання. Західні політики їдуть до нас, а ми не знаємо, що казати".

Організатор майданів та борець із злочинним режимом Мустфа Наєм відмовився коментувати візит стратегічного партнера, оскільки це – не його компетенція.

Головний люстратор та колишній журналіст Єгор Соболев був категоричним: "Боюсь, що візиту не було приділено достатньої уваги. Мені важко пояснити, але ні українське МЗС, ні парламентський комітет не приділили уваги візиту польського президента. Я вважаю, що особи, відповідальні за міжнародні зв'язки, не виконують своїх обов'язків".

Тут варто зазначити, що Ганна Гопко є головою парламентського комітету з питань міжнародної співпраці, але влітку №1 списку "Самопомочі" була виключена із фракції через голосування за зміни до Конституції.

Найбільш детальну відповідь дав один із п'яти одиноких українських націоналістів від партії "Свобода" Андрій Іллєнко: "З новою польською владою Україна має розгорнути серйозну співпрацю. У нас є спільний ворог. Ми маємо відкинути другорядні суперечки. Якщо Україна не встоїть – я впевнений, що встоїть, – але якщо не встоїть, то наступною стане Польща.

Серед позитивних тенденцій відмічу, що історичні дискусії не виходять на перший пункт... Ми два різні народи, у нас два різні погляди на історію. Однак, ми маємо спробувати досягнути консенсусу, адже нині у нас спільні інтереси. Не варто зациклюватися на історії, я раціонально розумію, що ми не маємо піднімати питання історії, від якої виграє Кремль.

Я думаю, Польщі не слід йти шляхом північного сусіда, який вказував українцям, кого вважати героями".

P.S. 21 грудня у Варшаві відбулась міжнародна конференція "Суверенність, солідарність, безпека. Лєх Качинський та Центрально-Східна Європа", – за участю президента Естонії, колишніх президентів Литви, Чехії, Грузії та Румунії. Єдина країна Європи, у який йде війна, не була представлена на конференції, якщо не вважати колишнього президента Грузії представником України.

P.Р.S. 22 грудня Україна отримала підтвердження про відкриття кредитної лінії на 1 мільярд євро від Національного Банку Польщі.

Євгеній Білоножко, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції