Визит Дуды и украинские депутаты. Зарисовки из кулуаров ВР

1530 просмотров
Четверг, 24 декабря 2015, 13:29
Евгений Билоножко
преподаватель Национального педагогического университета имени Драгоманова

Минулого тижня відбувся перший візит президента Польщі Анджея Дуди в Україну. Хтось очікував історичних заяв, хтось важливих змін... Але все відбулося, як завжди.

Яким він був, візит польського президента, вирішив спитати у совісті та честі українського народу – його парламентарів. На щастя, більшість слуг народу, за їхніми твердженнями, були зайняті питанням бюджету, ніж побудовою довготривалих та стратегічних відносин із Варшавою.

Тож, на відміну від відбудови україно-польського партнерства, принаймні хоч за бюджет-2016 можна бути спокійним?..

Відомий борець за справедливість та звичайний депутат Антон Геращенко вважає, що візит президента Дуди в Україну – це позитив. "Польща та Україна мають 500 років спільної історії, за цей час було різне. Нині важливо, щоб Польща була нашим провідником у Євросоюз. В історичному плані ми має визнати всі ті історичні негаразди, які були між Польщею та Україною. Якщо в парламенті буде достатня кількість голосів, ми визнаємо Волинський злочин", – заявив український депутат.

Геращенко уточнив, що лідери фракцій та спікер мають відповідати за зміни в законі про героїзацію ОУН і УПА.

Головний радикал всієї України також радий візиту найбільш дружньої до України держави, але засмучений тим, що влада не дотрималась своїх зобов'язань по зміні українського законодавства.

Віталій Хомутиннік, або головний-по-питаннях-"Відродження", навіть не знав про візит польського президента. Солідарну позицію із колишнім регіоналом висловив кум третього президента України, або звичайний опозиціонер Юрій Павленко: "Не слідкував, не готовий!"

Колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк виявися не обізнаним щодо візиту польського президента і відмовився від коментаря.

Сотник майдану, боєць, полонений та просто депутат-з-ноги Володя Парасюк був багатослівним: "Співпраця із Заходом – це завжди позитивно, однак є одна проблема, що ми будемо казати Дуді, як партнер і сусід. Україна мала зробити певні кроки, які вона їх не виконала. Тому візит Дуди – це позитив, але з яким враженням він повернеться – велике питання. Західні політики їдуть до нас, а ми не знаємо, що казати".

Організатор майданів та борець із злочинним режимом Мустфа Наєм відмовився коментувати візит стратегічного партнера, оскільки це – не його компетенція.

Головний люстратор та колишній журналіст Єгор Соболев був категоричним: "Боюсь, що візиту не було приділено достатньої уваги. Мені важко пояснити, але ні українське МЗС, ні парламентський комітет не приділили уваги візиту польського президента. Я вважаю, що особи, відповідальні за міжнародні зв'язки, не виконують своїх обов'язків".

Тут варто зазначити, що Ганна Гопко є головою парламентського комітету з питань міжнародної співпраці, але влітку №1 списку "Самопомочі" була виключена із фракції через голосування за зміни до Конституції.

Найбільш детальну відповідь дав один із п'яти одиноких українських націоналістів від партії "Свобода" Андрій Іллєнко: "З новою польською владою Україна має розгорнути серйозну співпрацю. У нас є спільний ворог. Ми маємо відкинути другорядні суперечки. Якщо Україна не встоїть – я впевнений, що встоїть, – але якщо не встоїть, то наступною стане Польща.

Серед позитивних тенденцій відмічу, що історичні дискусії не виходять на перший пункт... Ми два різні народи, у нас два різні погляди на історію. Однак, ми маємо спробувати досягнути консенсусу, адже нині у нас спільні інтереси. Не варто зациклюватися на історії, я раціонально розумію, що ми не маємо піднімати питання історії, від якої виграє Кремль.

Я думаю, Польщі не слід йти шляхом північного сусіда, який вказував українцям, кого вважати героями".

P.S. 21 грудня у Варшаві відбулась міжнародна конференція "Суверенність, солідарність, безпека. Лєх Качинський та Центрально-Східна Європа", – за участю президента Естонії, колишніх президентів Литви, Чехії, Грузії та Румунії. Єдина країна Європи, у який йде війна, не була представлена на конференції, якщо не вважати колишнього президента Грузії представником України.

P.Р.S. 22 грудня Україна отримала підтвердження про відкриття кредитної лінії на 1 мільярд євро від Національного Банку Польщі.

Євгеній Білоножко, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)