Критична точка. Відкритий лист до президента

Середа, 03 лютого 2016, 18:23

Сьогоднішня заява міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса про відставку може стати початком політичної кризи з непередбачуваними результатами.

Вона підриває довіру до всієї системи влади в Україні.

Наслідком цієї кризи може стати фактична втрата легітимності президентом, що унеможливить проведення реформ, боротьбу з корупцією, остаточно зруйнує можливість конституційної реформи й формату Мінськ-2 та спростить задачу російській владі, яка прагне знищити державність України.

Ми поважаємо відкритий виступ міністра та його сміливість висловити публічно те, на що вже давно нарікають мільйони українців. Адже дехто з наших високопосадовців вважає, що вони можуть собі дозволити й далі перерозподіляти грошові потоки на свою користь.

Країна перебуває в критичній точці – і легітимно обрані політичні лідери мають обов'язок стабілізувати ситуацію. Відмова президента надати чіткі відповіді та докази на звинувачення у потуранні корупції та звільнення ключових міністрів спричинять подальше поглиблення політичної кризи, що становитиме загрозу національній безпеці країни.

В Україні більше не може бути місця корупції! Відповіддю на звинувачення міністра повинно стати прозоре та неупереджене розслідування усіх фактів, які пролунали в його промові.

Майдан-2014 – прямий наслідок безвідповідальності політиків у 2005 році.

Наслідком такої самої безвідповідальності сьогодні може бути не "третій Майдан" – а зникнення держави Україна.

Ми вважаємо, що задля стабілізації ситуації та недопущення поглиблення політичної кризи критично важливі:

1. Негайна публічна відповідь президента на заяву міністра економіки. Президент має взяти на себе відповідальність за розв'язання цієї кризи. Суспільство має право знати позицію лідера країни після таких звинувачень.

2. Негайне тимчасове відсторонення від владних позицій президентом згаданих у заяві осіб, які є його підлеглими. Проведення Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та НАБУ розслідування фактів, згаданих міністром.

3. Усі особи, згадані у виступі міністра, які не є прямими підлеглими президента, мають бути відсторонені від роботи в державних органах та на державних підприємствах на час проведення розслідування.

4. Щодо всіх осіб та фактів, згаданих у виступі міністра, має бути проведене незалежне розслідування з оприлюдненням його ходу та результатів.

5. За результатами розслідування незалежний суд має ухвалити рішення відповідно до чинного законодавства.

У відставку має піти не Абромавічус, а корупціонери!

Усі охочі можуть підписати це звернення.

Перелік підписантів 

VoxUkraine

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024