Чи вдасться колишньому ДТСААФ вирватися з "совка"

Понеділок, 11 квітня 2016, 16:58

Ситуацію, яка виникла зараз навколо Товариства сприяння обороні України (ТСОУ), нащадка радянського ДТСААФ, чекали давно. Довго вона перебувала  поза зоною уваги медіа та громадськості. Проте, останніми днями протистояння перейшло таки в площину публічну.

На початку 2014 в структуру ТСОУ було введено управління з військово-патріотичної роботи та сприяння територіальній обороні. За задумом – саме на нього було покладено завдання з не просто підвищення ефективності діяльності громіздкої структури.

Це була спроба переформатувати її, запустити по-новому. 

В ТСОУ з 2010 року головує Віктор Тімченко – батько керівника всіх енергетичних активів Ахметова, голови ДТЕК Максима Тімченка.

В березні 2014 року, коли я очолив управління військово-патріотичної роботи та територіальної оборони, все виглядало інакше, перспективніше. Голова дослухався до патріотичних ініціатив, допомагав у створенні нової структури – Управління ВПРСТО, якої не було раніше, телефонував по кілька разів на день, радився по всіх поточних питаннях.

І навіть разово виділив 500 тисяч гривень для роботи Управління. Які були спрямовані на оплату робити мобільних груп інструкторів, які проводили на полігонах ЗСУ вишкіл мобілізованих.

Тому на початках, я повірив Віктору Миколайовичу. Я сподівався, що він – старша поважна людина, батько сина міліонера, зрозумів, що прийшов його час увійти в історію України завдяки реформі ТСОУ.

Тут варто нагадати, що відповідно до цілого ряду постанов Верховної Ради, ще в 1994 році майно радянського ДТСААФ на свій баланс мав прияти Фонд держмайна. Проте, цього не сталося.

Спортивні аеродроми, автошколи, автодроми, полігони, басейни тощо виявилися у власності громадської організації "Товариство сприяння обороні України", яка оголосила себе спадкоємцем державної структури СРСР, яку створив Сталін для підготовки мобілізаційного резерву. За даними 2014 року орієнтовна вартість майна ТСОУ складає близько $ 2 мільярдів.

Трішки історії

у 2010 році нинішній депутат ВР Тетяна Чорновіл проводила журналістське розслідування щодо шахрайської змички з відмиваня державних коштів між тодішнім міністром Мінмолодьспорту Равілем Сафіуліним, Федерацією парашутного спорту України та ТСОУ.

В грудні 2014 член бюро Центрального комітету ТСОУ Борис Пудов оприлюднив інформацію що Віктор Тімченко "зацікавлений в дерибані величезних майнових активів товариства, але аж ніяк в використанні їх для виховання патріотичної молоді".

Втім, тоді інформація Тімченком була оцінена як компромат напередодні переобрання голови ТСОУ.

В 2015 році журналіст та колишній голова консультативної ради при Генпрокуратурі  Владимир Бойко підняв цю ж тему, повідомивши, що в березні того року врешті почалися слідчі дії по справі очільника ТСОУ.

Провадження було почато ще в жовтні 2014 з ініціативи Генеральної прокуратури. Тоді ж слідчим ГУ СБУ був даний дозвіл на проведення обшуку вдома у пана Тимченка з метою вилучення документів про незаконне відчуження нерухомості.

 
Віктор Тімченко головує В ТСОУ з 2010 року

Окрім традиційних шахрайських та корупційних схем з відмивання бюджетних коштів, додалося ще звинувачення у фінансуванні тероризму з рахунків ТСОУ терористичних угрупувань ДНР. До слова, Тімченко 16 років був на посаді голови ТСОУ в Донецькій області.

Втім, сам Віктор Тімченко називав ту інформацію інформаційними вкидами, і звітував про діяльність ТСОУ.

Прикметно, що більшість звіту складав перелік заходів, проведених управлінням військово-патріотичної роботи та сприяння територіальній обороні на чолі, який я очолював. Зокрема, йдеться про роботу по бойовій і тактичній підготовці мобілізованих у ЗСУ. Загалом, управління підготувало більше 15000 бійців та командирів.

Зараз мушу сказати, що пан Тімченко маніпулював мною і людьми, які працювали в управлінні.

Стабільного фінансування не було, незважаючи на підготовлені та подані фінансові плани. Всі працівники управління працюють безоплатно, виключно на громадських засадах, і це при доходній частині ТСОУ в 455 мільйонів за 2015.

Положення про наше управління не зареєстровано і по сьогодні. Зміни і доповнення до Статуту, про які стільки разів говорилося, теж не проведені. Отже, за ті два роки, що я був свідком головування Віктора Миколайовича, змін в ТСОУ не відбулось жодних, пан Тімченко використовував діяльність управління, називав його "щитом ТСОУ", але єдиною метою його було захиститися роботою нашого управління і втриматися на посаді голови.

Торгівля майном ТСОУ та втрачені у банках мільйони гривень

Питання непрозорих аукціонів я підняв у березні 2016 у себе на сторінці Facebook.

"При складній поточній роботі, часу вникати у всі нюанси статуту і господарської діяльності Товариства у мене не було. Проте, відвідуючи засідання основного колективного органу Товариства, під радянською назвою Бюро центрального комітету, я зауважував, як майже на кожному засіданні у порядку денному ставилось питання про надання дозволів на продаж нерухомого майна того чи іншого структурного підрозділу ТСОУ або надання дозволу на підписання інвестиційного проекту по будівництву об’єкту нерухомості на земельних ділянках, що належать Товариству.

Неодноразово я наголошував членам бюро та голові Тимченку про неприпустимість продажу майна товариства в такий особливий період в державі. Тим більше, що ціни за якими планувалися продажі, ніколи не відповідали ринковій вартості за квадратний метр, незважаючи на формально надані оцінки вартості майна.

В результаті, мені все ж таки вдалось в більшій частині 2014 та 2015 років заморозити винесення на розгляд бюро майнових питань".

ТСО і клоуниабо 15 доларів за квадратний метр майна Товариства сприяння обороніДля тих, хто не знає, з березня 2014 р...

Опубликовано Юрій Чижмаром 5 марта 2016 г.

"При складній поточній роботі, часу вникати у всі нюанси статуту і господарської діяльності Товариства у мене не було. Проте, відвідуючи засідання основного колективного органу Товариства, під радянською назвою Бюро центрального комітету, я зауважував, як майже на кожному засіданні у порядку денному ставилось питання про надання дозволів на продаж нерухомого майна того чи іншого структурного підрозділу ТСОУ або надання дозволу на підписання інвестиційного проекту по будівництву об’єкту нерухомості на земельних ділянках, що належать Товариству.

Неодноразово я наголошував членам бюро та голові Тимченку про неприпустимість продажу майна товариства в такий особливий період в державі. Тим більше, що ціни за якими планувалися продажі, ніколи не відповідали ринковій вартості за квадратний метр, незважаючи на формально надані оцінки вартості майна.

В результаті, мені все ж таки вдалось в більшій частині 2014 та 2015 років заморозити винесення на розгляд бюро майнових питань".

Тим не менше на березневому засідання ЦК ТСОУ було представлено сім об’єктів, по яким вже були підготовлені постанови про надання дозволів на продаж або на розробку інвестиційного проекту з наперед визначеними інвесторами.

Зокрема, ними було передбачено, що ціна квадратного метра автошколах ТСОУ, підготовлених до реалізації складатиме в Бучачі $37, в Борові Харківської області – $19, у Сокирянах Чернівецької області – $49, а в Івано-Франківську – $15.

Оприлюднення інформації принесло результат. Перше – на вказані об’єкти вже знайшлися претенденти, готові заплатити більше. Друге – мене звинуватили у підриві авторитету всеукраїнської громадської організації та розповсюдженні "конфіденційної" інформації.

Тим часом, навіть ті кошти, які перебували на рахунках ТСОУ, за "ефективного" управління Тімченка, зникли безслідно у проблемних банках і це при тому, що Віктор Миколайович особисто настійливо рекомендував всім структурним підрозділам переносити рахунки саме в ці сумнівні банки.

А переносити таки було що – за попередніми оцінками оборонна громадська організація втратила близько 20 мільйонів гривень.

 

Чого чекати

13 квітня має відбутися пленум ЦК ТСОУ,  на ньому буде піднято ряд ключових питань.

Насамперед, про необхідність відкритого і прозорого управління майновими активами, які дісталися в спадок від ДТСААФ УРСР та активізацію виконання товариством статутних завдань з виховання патріотизму та сприяння обороні держави.

І, судячи з усього, функціонери будуть намагатися розглянути мою "особисту справу", намагаючись усунути мене від процесу.

 
 

У психологічному та філософському плані у нас з паном Тімченком відбувається класичний конфлікт поколінь. Ми все ж таки багато відчуваємо і бачимо по-різному. За 25 років ТСОУ так і залишилася пережитком радянської номенклатурної моделі, тільки станом на сьогодні без провідної ролі партії.

Пілотним проектом з "розкриття" діяльності ТСОУ можна вважати оголошення відкритого конкурсу на інвестиційний проект на Дарницький автодром площею в 3 га в районі Дарницького мосту, між проспектом Григоренка та Здолбунівським та Дарницьким шосе.

Після оприлюднення інформації, вже зголошуються бажаючі взяти участь в ньому на конкурсних засадах.

Прозорість та ефективність господарської діяльності ТСОУ однозначно дасть позитивний результат і щодо виконання його прямих обов’язків – реальної підготовки мобілізаційного резерву для українського війська.

Проте, наскільки це вдасться зробити при керівництві, яке за два роки війни так і не спромоглося зробити структурні зміни в організації? Та й чи можна від нинішніх очільників цього чекати, якщо більшість з них це радянські політруки?

Для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024