Навіщо Порошенку РНБОУ?

Середа, 26 листопада 2014, 13:05

Чи не кожного дня прес-центр РНБО України фіксує постачання з боку російського кордону нової техніки, озброєння терористам так званих "ДНР"/"ЛНР" та про чергові пересування військ Російської Федерації. Кожен день "перемир'я" приносить чергові людські втрати. Частішають атаки на Дебальцеве, що може свідчити про назрівання нового котла. Водночас РНБО запевняє, що ситуація навколо зони АТО під контролем ВСУ.

Суперечливість цієї інформації, особливо в порівнянні з регулярними звітами моніторингу НАТО, свідчить про те, що керівництво країни або неадекватно оцінює ситуацію на сході, або ж свідомо керується інтересами не власної держави. 

РНБОУ вже майже чотири місяці працює без секретаря, а його функції виконує колишній випускник Академії при Федеральній службі контррозвідки Російської Федерації.

РНБО являється конституційним органом, діяльність якого спрямована на вироблення президентом України рішень у галузі національної безпеки й оборони. В умовах військової агресії з боку Росії діяльність РНБОУ набуває особливого значення.

Тому не зрозумілою прозвучала пропозиція президентської партії на коаліційних перемовинах про обмін квоти президента щодо призначення секретаря РНБОУ на квоту міністра МВС. Президент за Конституцією є гарантом суверенітету й територіальної цілісності, а тому саме він призначає Секретаря РНБОУ й несе відповідальність за діяльність цього органу. Національна безпека – не приватний бізнес, де все продається й важлива тільки ціна.

Хіба що питання Донбасу й російсько-українських відносин уже давно вирішене кулуарно в Мінську...

У такому випадку, стає зрозуміло, чому РНБОУ запам'ятався нам тільки своїм прес-центром, який щодня розказував про неймовірно великі успіхи українських військових у звільнені міст і сіл Донбасу, великих втратах противника й мінімальних жертвах із боку українських військових. Про позицію РНБОУ щодо "Іловайського котла" узагалі мовчу. Схоже, що про цю трагедію вони дізналися із ШустерЛайф.

Пам'ятаєте, як цей орган, як ніхто інший, співав хвалебні оди успішному мирному плану президента?! При цьому не помічаючи загальну мобілізацію населення Донбасу через незаконні комісаріати ДНР і ЛНР, накопичення бойовиками озброєння, щоденні обстріли українських позицій, внаслідок яких наші військові несуть десятки людських жертв.

Чому б тоді узагалі не ліквідувати цей орган, як непотрібний країні? А економію коштів направити на зимову амуніцію для Збройних сил і Національної гвардії?

За 2013 рік РНБОУ "проїв" 118 мільйонів бюджетних грошей, цього року "проїсть" ще 42. Статті бюджету, які передбачають придбання автотранспорту, меблів та оргтехніки, ремонт приміщень, оплату праці та відряджень, створення інформаційно-ситуативного центру використані на 100%.

У той час, коли стаття бюджету на наукові розробки в галузі національної безпеки й оборони та боротьби з корупцією в 2013 році освоєна всього на 14%.

А в 2014 році про таку статтю взагалі забули.

Юрій Чижмарь, кандидат юридичних наук, депутат Тернопільської обласної ради, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції