Хід Бальцеровичем, або Коли почнеться терапія

Понеділок, 25 квітня 2016, 15:08

"Якщо Бальцеровичу вдасться реформувати Україну, він отримає Нобелівську премію", – саме так польських тижневик "Політика" підсумував призначення поляка на посаду представника президента України в кабінеті міністрів України.

Головне ж питання українського політикуму: що такого пообіцяв Порошенко Бальцеровичу, що він погодився піти в уряд Гройсмана таким собі "смотрящім"?

Призначення професора Лешека Бальцеровича стало приємною та дивною несподіванкою від Петра Порошенка.

Торги та вмовляння поляка щодо можливої посади в уряді розпочались ще в січні 2015 року. Після початку кінця уряду Яценюка до Варшави двічі їздили переговорники від президента і двічі отримали відмову. Улітку 2015 року успішного реформатора та адепта ліберальних реформ на свій з'їзд хотіли запросити партія "Укроп".

Тобто у владних коридорах та серед патріотичних олігархів є бажання та настрій провести остаточну приватизацію. Чому?

Головні методи поляка – це ліквідація держвласності, з огляду на низьку ефективність управління державою, лібералізація, більше конкурентів та відмова від соціального забезпечення.

Наприклад, новопризначений голова "Укрзалізниці" запропонує розділити залізничного монополіста на більш дрібних перевізників, які у подальшому будуть приватизовані. Про те, що у 2016 очікується приватизація 25 держпідприємств, згадував Айварас Абромавичус.

Однак, якщо в уряді є Бальцерович, гроші від приватизації – ми закладаємо, що приватизація буде прозорою – не підуть на соціальні виплати, а підуть на інфраструктурні проекти.

Тобто Бальцерович стане страшним сном Тимошенко та Ляшка, які на кожному кроці кричать про зубожіння та соціальні гарантії. Реформатор 90-тих та банкір у 2000-них не дасть проїдати гроші, хоча в умовах війни змушувати затягувати пояси найбіднішими буде досить цинічним вчинком.

З іншого боку, важко уявити, щоб Бальцерович домовлявся і йшов на угоди із олігархами.

Бальцерович – єдиний у світі економіст, що провів успішні реформи по переведенню соціалістичної економіки на ринкові рейки: економіка Польщі почали зростати вже у 1992 році. Він не дасть себе використовувати або бути прикриттям для сумнівних операцій.

Відповідно, незабаром ми маємо побачити пакет законів, який Рада має прийняти. Саме так виглядали реформи у Польщі, де одномоментно було проголосовано десяток законів, і розпочався процес роздержавлення, а сотні тисяч поляків втратили роботу.

Важливо зазначити, що Бальцерович виступає за вільний продаж землі, а Верховна Рада та президент продовжили мораторій на продаж сільгоспземель до 2017 року.

Нинішня Польща оцінює діяльність Бальцеровича неоднозначно. Одні захоплюються та вважають рятівником і будівничим нинішнього польського достатку, інші вважать зрадником, що розпродав Польщу іноземцям за безцінь. Дехто в Польщі жартує, що призначення Бальцеровича – це польська моста українцям за Волинський злочин 1943 року.

Зауважимо, що Бальцерович є завзятим критиком нинішньої польської влади – партії "Право і Справедливість". Тож дане призначення навряд чи буде сприйняте із захопленням у Варшаві. Однак Брюссель, Вашингтон та міжнародні донори отримали в українському уряді людину, думка якої заслуговує на довіру.

Сподіваюсь, що Україна, яка живе у перманентному шоці, отримає оздоровчу терапію від Бальцеровича.

Євгеній Білоножко, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України