Ход Бальцеровичем, или Когда начнется терапия

6105 просмотров
Понедельник, 25 апреля 2016, 15:08
Евгений Билоножко
преподаватель Национального педагогического университета имени Драгоманова

"Якщо Бальцеровичу вдасться реформувати Україну, він отримає Нобелівську премію", – саме так польських тижневик "Політика" підсумував призначення поляка на посаду представника президента України в кабінеті міністрів України.

Головне ж питання українського політикуму: що такого пообіцяв Порошенко Бальцеровичу, що він погодився піти в уряд Гройсмана таким собі "смотрящім"?

Призначення професора Лешека Бальцеровича стало приємною та дивною несподіванкою від Петра Порошенка.

Торги та вмовляння поляка щодо можливої посади в уряді розпочались ще в січні 2015 року. Після початку кінця уряду Яценюка до Варшави двічі їздили переговорники від президента і двічі отримали відмову. Улітку 2015 року успішного реформатора та адепта ліберальних реформ на свій з'їзд хотіли запросити партія "Укроп".

Тобто у владних коридорах та серед патріотичних олігархів є бажання та настрій провести остаточну приватизацію. Чому?

Головні методи поляка – це ліквідація держвласності, з огляду на низьку ефективність управління державою, лібералізація, більше конкурентів та відмова від соціального забезпечення.

Наприклад, новопризначений голова "Укрзалізниці" запропонує розділити залізничного монополіста на більш дрібних перевізників, які у подальшому будуть приватизовані. Про те, що у 2016 очікується приватизація 25 держпідприємств, згадував Айварас Абромавичус.

Однак, якщо в уряді є Бальцерович, гроші від приватизації – ми закладаємо, що приватизація буде прозорою – не підуть на соціальні виплати, а підуть на інфраструктурні проекти.

Тобто Бальцерович стане страшним сном Тимошенко та Ляшка, які на кожному кроці кричать про зубожіння та соціальні гарантії. Реформатор 90-тих та банкір у 2000-них не дасть проїдати гроші, хоча в умовах війни змушувати затягувати пояси найбіднішими буде досить цинічним вчинком.

З іншого боку, важко уявити, щоб Бальцерович домовлявся і йшов на угоди із олігархами.

Бальцерович – єдиний у світі економіст, що провів успішні реформи по переведенню соціалістичної економіки на ринкові рейки: економіка Польщі почали зростати вже у 1992 році. Він не дасть себе використовувати або бути прикриттям для сумнівних операцій.

Відповідно, незабаром ми маємо побачити пакет законів, який Рада має прийняти. Саме так виглядали реформи у Польщі, де одномоментно було проголосовано десяток законів, і розпочався процес роздержавлення, а сотні тисяч поляків втратили роботу.

Важливо зазначити, що Бальцерович виступає за вільний продаж землі, а Верховна Рада та президент продовжили мораторій на продаж сільгоспземель до 2017 року.

Нинішня Польща оцінює діяльність Бальцеровича неоднозначно. Одні захоплюються та вважають рятівником і будівничим нинішнього польського достатку, інші вважать зрадником, що розпродав Польщу іноземцям за безцінь. Дехто в Польщі жартує, що призначення Бальцеровича – це польська моста українцям за Волинський злочин 1943 року.

Зауважимо, що Бальцерович є завзятим критиком нинішньої польської влади – партії "Право і Справедливість". Тож дане призначення навряд чи буде сприйняте із захопленням у Варшаві. Однак Брюссель, Вашингтон та міжнародні донори отримали в українському уряді людину, думка якої заслуговує на довіру.

Сподіваюсь, що Україна, яка живе у перманентному шоці, отримає оздоровчу терапію від Бальцеровича.

Євгеній Білоножко, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)