Україна будує нові важливі суди – час найкращим стати їхньою частиною

Четвер, 23 серпня 2018, 10:30

В Україні вперше формується антикорупційний суд.

Його склад буде залежати не тільки від стрімкої кар’єри чи стажу суддів, а й від публічного та відкритого конкурсу, який ВККС за присутності ЗМІ оголосила 8 серпня для суддів, адвокатів та науковців у юридичній сфері.

Законодавець вирішив, що суддями найвищих судових інстанцій України можуть бути не лише судді, які працюють над своєю кар’єрою, а й адвокати та науковці.

За рахунок двох останніх конкуренція значно зросла.

Тобто авторитетний професор, успішний адвокат чи всіма шанований суддя з вашого міста мають можливість подати документи, пройти конкурс та стати суддею одного з важливих судових органів України.

І вони вже подали свої заяви по наміри. До Верховного Суду надійшло 842 заяви про наміри, з них 19% – це адвокати та 16% – науковці, 10% мають правничий різний стаж, а 55% – судді.

До Вищого антикорупційного суду маємо 782 заяви – 37% від суддів, 41% адвокатів, 14% науковців та 8% із сукупним стажем.

Такий конкурс мав успіх ще у 2016 році, коли на конкурс до Верховного Суду на 120 місць подали свої заявки 1436 правників України. Комісія була приголомшена такою кількістю охочих, і кожному сміливцю ми дякуємо за участь і довіру до нас.

Особисто я не є суддею і ніколи ним не був. Я – адвокат та науковець, досі веду заняття та працюю зі студентами.

Однак доля повернула так, що також працюю з судовим корпусом України. Для мене важливо, щоб судовий корпус оновився і наповнився новими достойними кадрами.

Чому спільна робота різних правників важлива?

Зараз ми з вами спостерігаємо за якісно новою роботою нового Верховного Суду. Спільна робота досвідчених суддів, науковців зі своїм дослідницьким багажем та адвокатів, які були по ту сторону судового засідання, дає нову якість судових рішень, що здійснюють прецеденти.

Я хочу відмітити і роз’яснення прийнятих рішень, які надає Верховний Суд. Якщо суддя цього не робить, тоді це не є суддя 21 століття.

До чого я веду?

Панове адвокати, науковці та судді! ВККС нещодавно оголосила конкурс до Вищого антикорупційного суду на 39 вакантних посад та до Верховного Суду – на 78 вакантних посад.

Комісія хоче обирати до цих структур найкращих кандидатів з кращих. Якщо ви маєте необхідний досвід і відчуваєте в собі сили – подавайтесь на конкурси.

Якщо не ви сьогодні будете змінювати судову систему, то хто і коли?

Декілька порад на етапі подання документів

Всім кандидатам я бажаю успіху та віри у власні можливості. Але першочергово рекомендую всім ознайомитись з умовами проведення конкурсів, які розміщені в нас на сайті, адже кожна дрібниця має значення.

Незабаром ми надамо також додаткові роз'яснення щодо особливостей подання документів.

Кандидатам, які бачать себе у Верховному Суді, пропоную ознайомитися з інтерв’ю сьогоднішніх суддів ВС, які вже пройшли конкурс та працюють. Там є все: від внутрішнього питання "брати участь у конкурсі чи не брати", підтримки рідних до конструктивної оцінки процедур конкурсу.

Читаючи ці інтерв’ю, я багато чого для себе відкрив нового. Тому окремо дякую ЗМІ за інтерес та об’єктивне висвітлення.

Якщо хтось із вас вирішив подати документи на конкурс до Вищого антикорупційного суду – вітаю! Ви – першопрохідці на шляху до нової судової установи.

І таких сміливців наразі вже троє. Ми всі будемо працювати, аби виправдати довіру громадянського суспільства.

Сподіваюся, цей суд стане взірцем не лише для України, а й для інших країн. У нас для цього є всі шанси.

А поки що рекомендую кандидатам ознайомитись зі звітами про діяльність цих суддів в інших державах: як вплинула їхня робота в цілому на країну та на судовому систему, як відбувається розгляд справ.

Декілька слів про публічність та створення ГРМЕ

Комісія дякує громадським організаціям та представникам ЗМІ за увагу до процедур, які ми проводимо. Ми завжди готові співпрацювати.

Думаю, що зараз не зайвою буде увага і до формування Громадської ради міжнародних експертів – тієї організації, що буде допомагати Комісії у визначенні кращих кандидатів на конкурсі.

Міжнародні організації мають запропонувати ВККС кандидатів до складу ГРМЕ – по дві людини від організації.

Ми хочемо, щоб були запропоновані найкращі кандидати, з яких можна обрати професійний і фаховий склад ради для виконання функцій, покладених на них законом.

Хочу звернути увагу, що це є зоною відповідальності міжнародних організацій. Немає сумнівів, що організації фахово виконають свою роботу – і ми зможемо обрати з них найкращих, аби вони допомогли Комісії ефективно провести конкурс.

І насамкінець хочу нагадати, що ми створюємо новий Вищий антикорупційний суд, а не ще один правоохоронний орган або продовження системи таких органів.

Ми створюємо незалежний та самодостатній орган, який має бути ефективним арбітром між сторонами завдяки роботі суддів нової формації.

У цьому сенсі важливо, щоб у судових процесах брали участь якісно підготовлені інші сторони судового процесу – прокурори та адвокати, адже від їхнього професіоналізму і доброчесності залежить справедливе судове рішення.

І не забувайте, що новий суд вперше був створений у 2017 році на підставі відкритого і публічного конкурсу – це Верховний Суд. Саме він є касаційною інстанцією у всіх справах, включаючи антикорупційні.

Другий конкурс до Верховного Суду означає, що ми чекаємо на нові сили, які здатні підтримати починання сміливих правників, що взяли на свої плечі важливе завдання – створити нову якість правосуддя.

Тож зараз є унікальний шанс у всіх правників – стати частиною найвищого суду країни або антикорупційного.

Сергій Козьяков, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Держава втратила контроль над обленерго, чи навпаки посилює його?

BlaBlaCar поза законом. Що буде з ринком нелегальних перевезень?

Друга річниця енергетичної свободи

Аятола Володимир Путін

Людиноцентрична мілітаризація: як Україні вистояти і прорватися

Що не так із "виборами" на Росії?