Україна-2020: Які закони змінять нашу країну наступного року

Понеділок, 30 грудня 2019, 08:00

У новорічну ніч люди сподіваються на здійснення мрій. Але в мене і моїх колег є унікальна можливість не загадувати бажання, а виконувати їх. Ми, звісно ж, не Святі Миколаї – але дещо можемо.

Турборежим-2019 був лише початком. У 2020 році ми плануємо розробити та ухвалити набагато більше законів, хоча й робитимемо це у спокійнішому темпі.

Земельна реформа

Панове, сільськогосподарська земля в Україні вільно купуватиметься та продаватиметься. До цього варто почати звикати.

Нас не зупинять ані "фермери" в спортивних костюмах з бітами, ані "агрономи" з аксесуарами Louis Vuitton.

Більше жодних сірих схем – лише вільний ринок. Час розпрощатися з Радянським Союзом, коли "всё вокруг колхозное". Але всі необхідні поправки до закону будуть внесені.

Децентралізація

Ми ліквідуємо ще один радянський спадок – адміністративно-територіальну систему. Коли у селі чи містечку не можна вкрутити лампочку до ліхтаря без узгодження з районним чи обласним керівництвом.

Усі питання, які може вирішити громада, вона й вирішуватиме. А головне – матиме на це власні кошти, а не подачки з Києва.

Реформу має узгодити Конституційний суд, але, сподіваюся, місцеві вибори у жовтні відбудуться вже за новою системою.

Народовладдя

Це значно ширше поняття, ніж просто виборче право.

Ми запровадимо референдуми, процедури відкликання депутатів і мерів, народне вето та народну законодавчу ініціативу.

Деофшоризація

Хто заробляє гроші в Україні, має платити податки також в Україні. Для цього ми ухвалимо пакет законів анти-BEPS. Ця абревіатура розшифровується як Base erosion and profit shifting і означає розмивання податкової бази і виведення доходів до офшорних країн.

Розвинені країни розробили план дій щодо боротьби з цим явищем. Тепер до нього доєднається і Україна.

Судова реформа

Її розпочали не ми, але нам залишилося багато роботи. Наприклад, запровадити інститути мирових суддів та судів присяжних. А також процедуру медіації. Більшість українців, мабуть, не знайомі з цим терміном, хоча медіація – дуже ефективний інструмент вирішення спорів.

Справа в тому, що багато суперечок взагалі можуть не дійти до залу суду, якщо фахівець-медіатор допоможе сторонам порозумітися. Таким чином заощаджуються час та гроші.

Реклама:

Медична реформа

Як і у випадку з судовою реформою, ми продовжуємо те, що було розпочато до нас. Наступні етапи – автономізація лікарень, створення ефективної служби швидкої допомоги.

Крім того, нас очікує реформа вищої та середньої спеціальної освіти.

Комплексна податкова реформа, яка стимулюватиме розвиток бізнесу.

Залучення інвестицій в охорону культурної спадщини.

Реформа антимонопольного законодавства та антимонопольних органів.

Законодавче забезпечення незалежності журналістів. Та багато-багато іншого.

Мене дуже тішить, що вже з лютого депутати не отримуватимуть усі ці законопроєкти у паперовому вигляді. А українці скачають собі мобільний додаток #Дія, на якому базується наш проєкт "Держава в смартфоні".

Зміни відбудуться і всередині нашої партії.

Ми плануємо налагодити сучасну та прозору систему комунікацій: з журналістами, гілками влади, іншими політсилами та просто з українцями – як із нашими прибічниками, так і з опонентами. Люди матимуть змогу дізнаватися інформацію про "Слугу народу" з першоджерел.

А особисто я мрію у 2020 році читати не лише пояснювальні записки та тексти законів, а й казки моїй доньці перед сном. Зрештою, все, що ми робимо, ми робимо заради наших дітей.

Євгенія Кравчук, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?