Що таке культурний ПДВ і чому це важливо

П'ятниця, 17 липня 2020, 15:00

Більшість із нас уже майже звикли до життя в умовах карантину. Замість закордонних курортів ми відкриваємо для себе українські. Носимо маски в метро та супермаркеті. Слухаємо музику онлайн і проводимо наради в Zoom. Все це не дуже приємно, але якось переживемо.

Втім, є сфери, що можуть і не пережити пандемію COVID-19. Передусім це культурні індустрії. Вони передбачають скупчення великої кількості людей на невеликій території, а тому першими потрапили "під ніж" карантинних обмежень.

Жодне цивілізоване суспільство не може дозволити собі залишитися без культури. Тому влада багатьох країн зараз надає підтримку такому бізнесові. Я рада, що серед них незабаром опиниться і Україна.

На цьому тижні було зареєстровано президентський законопроєкт №3851 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій. Дуже приємно і важливо, що глава держави підтримав ідею Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики і виступив з такою законодавчою ініціативою.

Які новації ми пропонуємо?

Вводиться поняття "культурний грант", тобто цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного чи місцевого бюджетів або міжнародної технічної допомоги. 

Гранти передбачаються для реалізації проєкту або програми у сфері культури і туризму. Така допомога не підлягатиме оподаткуванню та не входитиме до суми доходів.

Грантове фінансування культурних проєктів – це майбутнє креативних індустрій. На відміну від бюджетного фінансування, такий механізм дозволяє усунути корупцію і забезпечити прозорий конкурс серед потенційних отримувачів коштів. 

Як це працює, я мала нагоду бачити у Великобританії, де культурні гранти допомогли повернути до життя занедбані шопінг-моли та навіть цілі депресивні міста.

Реклама:

Законопроєкт передбачає звільнення від оподаткування товарів, що ввозяться в Україну і входять до складу національної кінематографічної спадщини (фільмів).

Та головна новація документа – так званий "культурний ПДВ". З 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року не оподатковуються податком на додану вартість послуги з демонстрування, розповсюдження та показу національних фільмів та іноземних фільмів, які дубльовані, озвучені державною мовою, а також субтитровані для перегляду особами з порушенням зору.

До 1 січня 2023 року встановлюється 7% ставка податку від послуг із тимчасового розміщення (проживання), що надаються готелями і подібними закладами тимчасового розміщування. Нагадаю, що звичайна ставка ПДВ – 20%.

Також запроваджується знижена ставка ПДВ у розмірі 7% без часового обмеження на цілу низку послуг. Їхній перелік досить великий, та все ж наведу його повністю, щоб кожен стейкхолдер міг знайти в ньому свій бізнес.

- Показ (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших вистав, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем’єр, культурно-мистецьких заходів.

- Показ оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проєктів, проведення екскурсій для груп і окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їхніх територій і об’єктів.

- Розповсюдження, демонстрування, публічне сповіщення і публічний показ фільмів, адаптованих в україномовні версії інклюзивного призначення за допомогою тифлотехнологій та/або тифлозасобів (аудіодискрипції), а також зі спеціальними адаптованими субтитрами.

Зауважу, що така податкова підтримка культурних індустрій вже застосовується у багатьох країнах Європи. Наприклад, в Ірландії ставка ПДВ для культурних товарів та послуг сягає 9%, на Кіпрі та Мальті – до 7%, у Чехії – 15% (при звичайній ставці 21%), у Німеччині – 7%, у Франції – 2,1% для перформативних мистецтв, 5,5% – для театрів, цирків та кіно.

Окрім того, у Євросоюзі існують суперзнижені ставки ПДВ (3%) для послуг бібліотек, видавництв, театрів, цирків, ярмарків, парків розваг, концертів, кінотеатрів, відвідування культурних подій, отримання радіо- та телевізійних послуг. А в окремих країнах (Данія, Латвія) ці послуги взагалі звільнені від оподаткування.

Сподіваюся, законопроєкт №3851 знайде підтримку в сесійній залі, і ми зможемо надати реальну допомогу креативним індустріям у цей непростий час. І після карантину побачимося в кінотеатрах, галереях та на виставках.

Євгенія Кравчук, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки. 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Мінветеранів: перезавантаження, розвиток, оновлення

Не футболом єдиним. Що об'єднує Боснію та Україну

Держава втратила контроль над обленерго, чи навпаки посилює його?

BlaBlaCar поза законом. Що буде з ринком нелегальних перевезень?

Друга річниця енергетичної свободи

Аятола Володимир Путін