Что такое культурный НДС и почему это важно

3317 просмотров
Пятница, 17 июля 2020, 15:00
Евгения Кравчук
заместитель председателя фракции "Слуга народа"

Більшість із нас уже майже звикли до життя в умовах карантину. Замість закордонних курортів ми відкриваємо для себе українські. Носимо маски в метро та супермаркеті. Слухаємо музику онлайн і проводимо наради в Zoom. Все це не дуже приємно, але якось переживемо.

Втім, є сфери, що можуть і не пережити пандемію COVID-19. Передусім це культурні індустрії. Вони передбачають скупчення великої кількості людей на невеликій території, а тому першими потрапили "під ніж" карантинних обмежень.

Жодне цивілізоване суспільство не може дозволити собі залишитися без культури. Тому влада багатьох країн зараз надає підтримку такому бізнесові. Я рада, що серед них незабаром опиниться і Україна.

На цьому тижні було зареєстровано президентський законопроєкт №3851 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій. Дуже приємно і важливо, що глава держави підтримав ідею Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики і виступив з такою законодавчою ініціативою.

Які новації ми пропонуємо?

Вводиться поняття "культурний грант", тобто цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного чи місцевого бюджетів або міжнародної технічної допомоги. 

Гранти передбачаються для реалізації проєкту або програми у сфері культури і туризму. Така допомога не підлягатиме оподаткуванню та не входитиме до суми доходів.

Грантове фінансування культурних проєктів – це майбутнє креативних індустрій. На відміну від бюджетного фінансування, такий механізм дозволяє усунути корупцію і забезпечити прозорий конкурс серед потенційних отримувачів коштів. 

Як це працює, я мала нагоду бачити у Великобританії, де культурні гранти допомогли повернути до життя занедбані шопінг-моли та навіть цілі депресивні міста.

Реклама:
Законопроєкт передбачає звільнення від оподаткування товарів, що ввозяться в Україну і входять до складу національної кінематографічної спадщини (фільмів).

Та головна новація документа – так званий "культурний ПДВ". З 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року не оподатковуються податком на додану вартість послуги з демонстрування, розповсюдження та показу національних фільмів та іноземних фільмів, які дубльовані, озвучені державною мовою, а також субтитровані для перегляду особами з порушенням зору.

До 1 січня 2023 року встановлюється 7% ставка податку від послуг із тимчасового розміщення (проживання), що надаються готелями і подібними закладами тимчасового розміщування. Нагадаю, що звичайна ставка ПДВ – 20%.

Також запроваджується знижена ставка ПДВ у розмірі 7% без часового обмеження на цілу низку послуг. Їхній перелік досить великий, та все ж наведу його повністю, щоб кожен стейкхолдер міг знайти в ньому свій бізнес.

- Показ (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших вистав, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем’єр, культурно-мистецьких заходів.

- Показ оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проєктів, проведення екскурсій для груп і окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їхніх територій і об’єктів.

- Розповсюдження, демонстрування, публічне сповіщення і публічний показ фільмів, адаптованих в україномовні версії інклюзивного призначення за допомогою тифлотехнологій та/або тифлозасобів (аудіодискрипції), а також зі спеціальними адаптованими субтитрами.

Зауважу, що така податкова підтримка культурних індустрій вже застосовується у багатьох країнах Європи. Наприклад, в Ірландії ставка ПДВ для культурних товарів та послуг сягає 9%, на Кіпрі та Мальті – до 7%, у Чехії – 15% (при звичайній ставці 21%), у Німеччині – 7%, у Франції – 2,1% для перформативних мистецтв, 5,5% – для театрів, цирків та кіно.

Окрім того, у Євросоюзі існують суперзнижені ставки ПДВ (3%) для послуг бібліотек, видавництв, театрів, цирків, ярмарків, парків розваг, концертів, кінотеатрів, відвідування культурних подій, отримання радіо- та телевізійних послуг. А в окремих країнах (Данія, Латвія) ці послуги взагалі звільнені від оподаткування.

Сподіваюся, законопроєкт №3851 знайде підтримку в сесійній залі, і ми зможемо надати реальну допомогу креативним індустріям у цей непростий час. І після карантину побачимося в кінотеатрах, галереях та на виставках.

Євгенія Кравчук, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки. 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)