Віцепрем'єр Уруський — це новий "Cвинарчук" для Зеленського

П'ятниця, 06 листопада 2020, 17:00

Чотири місяці тому, попри усі мої застереження, 248 народних депутатів України призначили Олега Уруського віцепрем'єром — міністром з питань стратегічних галузей промисловості.

Тоді з трибуни парламенту я застерігала, що у випадку призначення Уруського — мова не йтиме ні про який розвиток оборонних чи інших стратегічних підприємств, а лише про дерибан та контроль роботи цих заводів.

Зокрема, я прямо наголошувала про оборонний завод "Радар", до розпилу якого пан Уруський мав безпосередній стосунок, як голова наглядової ради заводу.  Саме він підписав документи, які дозволили провести оцінку майна "Радару", землю під яким згодом було вкрадено під незаконну забудову.

Пройшло чотири місяці і всі мої слова підтвердилися — замість створення органу, відповідального за стратегічні питання, Володимир Зеленський створив собі нового "Свинарчука".

Сто днів піару Уруського на новій посаді минуло, а результату немає. На четвертий місяць роботи у міністерстві працює лише 7 (з 330 заявлених!) людей. В цьому органі, який має відповідати за формування державного оборонного замовлення, досі немає режимно-секретного органу.

Просто уявіть собі — у воюючій країні працівники ключового міністерства не мають доступу до державної таємниці!

Міністерство досі навіть не приступило до розробки стратегічних документів з питань ОПК, не підготувалось до вступу в силу нового закону про оборонні закупівлі — але при цьому встигло оголосити тендер на закупівлю трьох елітних авто загальною вартістю 3 млн грн. 

Можна було б усе це списати на якісь зовнішні обставини. АЛЕ.

Мова не лише про бездіяльність, але й про зловмисні наміри. Не виконуючи своїх основних обов'язків, пан Уруський почав приміряти на собі лаври "Свинарчука" часів Володимира Зеленського — міністерство вже запускає свої пазури в оборону підприємства, розставляє своїх людей, а оточення міністра — навіть банкротить заводи. 

Той самий завод "Радар" зараз знову перебуває під тиском віцепрем'єра. Уруський намагається поставити туди свого "смотрящєго", щоби додерибанити залишки цієї ласої київської землі. Свого часу вони вивели майже 1,5 га в центрі столиці, на яких зараз стоять висотки замість цехів.

Але цього виявилося замало! Людину, яка підписувала документи щодо забудови на землі "Радару", зараз вимагають поставити керівником заводу, щоб закінчити схему виведення майна. Про це гудить уже весь завод! 

Крім того, тиждень тому пан Уруський у порушення всіх процедур намагався вивести з концерну "Укроборонпром" шість авіаційних підприємства у своє пряме підпорядкування, хоча з самого початку обіцяв, — тут у Верховній раді, на своїх інтерв'ю та нашим міжнародним партнерам, — що цього ніколи не буде. Збрехав. 

Реклама:

Під загрозою і інше оборонне підприємство — Київський бронетанковий завод. Заступник Уруського ініціював арешт рахунків підприємства, що фактично заблокувало роботу заводу. Це сталося тому, що завод відмовився зробити незаконний платіж на 24 млн грн на рахунки компанії Немілостівого. 

Інший заступник Уруського, Тарас Коваленко, вже готує постанову уряду про виведення у пряме підпорядкування Мінстратегпрому всіх компаній-експортерів — найбільш привабливих підприємств, на яких грілись усі президенти. 

Усі ці документи я офіційно запросила у Концерну "Укроборонпром" і у заводу "Радар". Сподіваюся, вони не зникнуть. 

Тому я звертаюся до президента Зеленського — не повторюйте помилок свого попередника Порошенка, не чекайте поки вибухне черговий скандал — зупиніть Уруського вже зараз! Ви обрали його без конкурсу та обговорень, під  власну відповідальність — час її продемонструвати. 

Не треба чекати наступні 100 днів, щоб переконатися у наслідках дій Уруського — підіймаючи промисловість із колін, він навмисно зажене кілька підприємств у труну. І порівняно з цим оборудки Свинарчука будуть здаватися дитячими казками. 

Я закликаю прем'єр-міністра Шмигаля звільнити Олега Уруського з посади віцепрем'єра та міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Неефективним та недоброчесним менеджерам не місце в уряді, особливо країни, яка воює! 

Реанімувати стратегічні галузі промисловості мають доброчесні та професійні люди, а не ті, хто несуть загрозу для державних підприємств і мислять не стратегіями, а схемами.

Устінова Олександра, для УП

Колонка — матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024