Бізнес та держава: Як будувати конструктивний діалог

Понеділок, 24 травня 2021, 16:00

Ефективна спільна робота влади, бізнесу, експертів з економічних, корпоративних та соціальних реформ, підтримка підприємництва та підвищення інвестиційної привабливості України – таке завдання на порядку денному повинні мати як ділові асоціації, так і державні структури. 

У межах своєї роботи я спостерігаю, як бізнес-асоціації перестають говорити про загальне, а через конкретні приклади вносять пропозиції в держоргани, які дозволяють економічним суб'єктам відстоювати законні інтереси. 

А держоргани в свою чергу почали проводити конкурси на такі позиції як менеджер зі зв’язків з бізнесом, дизайнер-аналітик (який створює інформаційні дайджести в рамках обміну інформацією держави та бізнесу),  інвестиційний радник тощо. 

Пішла тенденція створення окремих офісів взаємодії з бізнесом та допомоги підприємцям – що лягає в основу багатьох комунікаційних політичних стратегій.  

При Державній фіскальній службі був створений Офіс ефективної взаємодії з бізнесом. Позитивний сигнал для ринку, якщо врахувати, що протягом двадцяти років правоохоронні органи асоціювалися лише з силовим свавіллям, але аж ніяк не з діалогом. 

Основне завдання Офісу – стати містком між легальним бізнесом та фіскальною службою заради спільної мети – боротьби з тіньовим ринком економіки. 

Яким чином Офіс ефективної взаємодії може бути корисним бізнесу? 

  • Одне з його завдань направлене на розвиток ініціатив та покращення співробітництва  між правоохоронною структурою та легальними підприємцями. 

    Наприклад, ви є членом якої-небудь бізнес-організації або союзу підприємців. Для того, щоб організувати зустріч з головою  ДФС більше не потрібно крутитися в бюрократичній агонії й відправляти листи в один кінець. Більш того, не потрібно шукати знайомих або кумів, щоб дізнатися про роботу Служби або пожалітися на корупцію. 

    Ви спокійно можете  зателефонувати на будь-який контактний номер Офісу або написати на пошту і з вами зв`яжуться протягом 72 годин.

  • Друге завдання Офісу – обмін інформацією.  У кожної великої компанії є своя служба безпеки, яка володіє аналітикою про стан тіньової економіки в їхньому секторі.

    Легальному бізнесу не є вигідним наявність чорного ринку, оскільки він демпінгує ціни, підриваючи тим самим основи добросовісної конкуренції на ринку.  

    Служби безпеки можуть ділитися інформацією з правоохоронними органами. ДФС же в свою чергу починає проводити процесуальні дії, а після надає аналітику про виконану роботу та реагує на корупцію в системі.

  • Третє завдання Офісу – стратегічна комунікація. Такий оперативний діалог обов`язково має лягти в концепцію нового органу Бюро Економічної Безпеки. Інакше ми ризикуємо отримати ще одних силовиків, які ведуть боротьбу з вітряними млинами, притискають бізнес і аж ніяк не допомагають економіці.

Читайте також: Труднощі перекладу з мови чиновників на мову бізнесу

Візьмемо інший приклад – Фонд державного майна (ФДМ), який раніше був скоріше годівницею для олігархату. 

"Пацани" ставили своїх "пацанів", щоб керувати та контролювати великі державні об`єкти, розподіляючи потоки в необхідні кишені та партії. З 2019 року головною метою структури стало залучення інвестицій в Україну. 

Бізнес-асоціації можуть звернутися в Фонд з метою отримання інформації про те, які об`єкти доступні для приватизації, в якому вони стані, запросити огляд об`єктів. 

Підприємець може навіть отримати консультацію щодо того, які правила інвестування та як взяти участь в тендерах Prozzoro. Чудова можливість для будь-якого бізнесмена, про яку мало хто знає.

Раніше для того, щоб придбати або орендувати будь-яке державне майно, вам необхідно було дістати радянського типу газету з мільйоном дрібних рядків. В них фігурували лише назви об`єктів, без будь-якої характеристики чи маркування. Зрозуміло, що у звичайних людей немає часу вести боротьбу з бюрократичним мотлохом, тому вартісні об'єкти корупційним шляхом віддавались практично за безцінь "своїм" людям. 

Реклама:

А ось сьогодні все набагато простіше. ФДМ створив сайт – такий собі державний OLX. Заходиш, вибираєш категорію, місто, бачиш об'єкт на фото, завантажуєш всю інформацію про нього, переходиш на сайт Prozzoro, береш участь в торгах і вуаля. Ви – щасливий власник державного майна. 

Бажаєте орендувати – не проблема, сайт працює за тією ж схемою. 

Як ми бачимо, ідеєю інвестицій та діалогів просякнутий весь інформаційний простір України останні 2 роки. Щоб вона запрацювала необхідна холодна голова політиків на всіх рівнях і, звісно що, час. 

Якщо раніше консультант з комунікацій в держорганах мав просто купити обкладинку в журналі поважним обличчям голови, то зараз робота комунікаційника ділиться на декілька напрямків: PR (Public Relations), GR (Government Relations), IR (Investor Relations) 

Анастасія Магонова

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції