За лаштунками цифровізації в Міноборони: топ-5 результатів за перші 100 днів

П'ятниця, 22 грудня 2023, 10:00

Сильна Україна, новітні технології та професійний воїн як найвища цінність – в основі стратегії нової команди Міністерства оборони. 

Військові мають займатись війною, а не бюрократією. А ми – створювати всі умови для цього. 

Коли противник переважає нас кількістю, головним напрямком нашої роботи має бути підвищення ефективності держави завдяки технологіям та інноваціям. 

Реклама:

Розповідаємо про основні досягнення CDTO-офісу Міноборони за 100 днів. 

Зручні та доступні послуги 

Електронна черга на проходження ВЛК. Раніше військовослужбовці могли зранку приїжджати до госпіталя і чекати на прийом лікаря цілий день. Зараз записатися можна онлайн: це може зробити начальник медичної служби військової частини. Послуга не лише економить час військового, а й дозволяє зібрати більше даних про завантаженість медиків і за потреби залучити додаткових лікарів до військової лікарської комісії. 

Цифровізація "шляху пораненого". Раніше пораненим військовослужбовцям доводилось особисто возити документи до військової частини після рішення про відпустку чи непридатність. Ми виключаємо з цього процесу людину. Тепер госпіталі, військові частини, ТЦК та СП можуть ефективно обмінюватись даними одне з одним, а саме наступними електронними документами: 

  • довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва);
  • постанова ВЛК про потребу у відпустці для лікування;
  • постанову ВЛК про непридатність до військової служби;
  • інші документи, необхідні для формування рішення ВЛК.

І це лише перший крок до повністю автоматичної онлайн-послуги, яка буде доступна в першому півріччі 2024 року.

Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг". Це обов'язковий компонент для смарт-мобілізації. Завдяки верифікації з іншими державними реєстрами та інформаційній взаємодії збільшили якість наповнення даних з 27% до 88%, а кількість записів – на 0,75 млн громадян. З реєстру видалені дублі та неактуальні дані. Ми швидко розвиваємо цей напрямок і скоро анонсуємо нові цифрові продукти, наприклад, онлайн-послугу бронювання, яка дасть антикорупційний ефект. 

Взаємодія бойових IT-систем 

Основна ціль цього напрямку – швидкі та скоординовані військові операції. Знищувати ворога треба ефективно, зручно і в максимально короткі терміни. Знайти ціль, нанести на карту та передати координати для знищення – можливо в одній системі.

12 релізів оновлень системи DELTA, інтеграція модулів дешифровки та стрімінгу для підвищення обізнаності на полі бою. Військові вже використовують новий функціонал, який розробляється неймовірно швидко. Від розробки до користувача — тижні, а не роки. Ми прагнемо бути як Amazon в швидкості доставки оновлень. Воїн в єдиній екосистемі має усі продукти для виконання бойових завдань. Знайшов, побачив, доповів та знищив – все в одному місці.

Інтеграція провайдерів супутникових знімків. Це дозволяє підрозділам легше виявляти цілі на супутникових знімках — позиції противника, фортифікаційні споруди, склади, командні пункти, скупчення ворога. 

Запуск мобільного застосунку DELTA на платформах iOS та Android. Не завжди у військових є доступ до мобільного зв'язку чи ноутбуку. Навіть у разі втрати зв'язку військові зможуть використовувати додаток офлайн. Дані про поле бою в смартфоні тепер — не менш доступні і зручні, ніж з ноутбука. 

Цифровізація логістики

Ми автоматизуємо постачання та підвищуємо готовність війська до різних викликів. Це робить Сили оборони більш мобільними. 

Автоматизована система управління оборонними ресурсами на базі System Analysis Program Development (SAP). Завдяки початку впровадженню у ЗСУ вже пришвидшилось опрацювання заявок по отриманню безпілотників та речового забезпечення на бригади. На черзі озброєння і військова техніка. Робимо все, щоб  доставка на передову тривала декілька днів, а не місяць. 

Спрощене списання військового майна втраченого у бойових діях. Командир тепер має право списувати майно вартістю до 1,5 млн гривень. Раніше на це могло йти півроку, тепер до 3 тижнів. Кількість документів, необхідних для списання, скоротили втричі. А для списання FPV-дронів достатньо подати 2 документи.

Інновації тут і зараз 

Спрощений допуск до експлуатації БПЛА та РЕБ. Дрони та інші технології потрапляють у війська швидше без бюрократичних процесів. Окремою перемогою є дозвіл на закупку "цивільних дронів". Так, наприклад, Міністерство оборони України підготувало постанову, яка дозволила державному замовнику купувати безпілотники цивільного призначення (Дрони DJI та Autel, FPV-коптери) без жодних додаткових регуляцій.

IT-коаліція 

9 країн в IT-коаліції. Це група країн в межах Контактної групи з питань оборони України, яка підтримує наші розробки у сфері IT, зв'язку та кібербезпеки. Про вступ до IT-спільноти заявили ще 3 країни: Ісландія, Японія та Велика Британія. Раніше учасниками також були Естонія, Люксембург, Бельгія, Данія, Латвія, Литва. Ми залучили 500 тис. євро фінансування від Естонії та 10 млн євро від Люксембургу. Також розпочались закупівлі з боку головної логістичної організації НАТО для вирішення пріоритетних потреб ЗСУ. 

Технології – основний фокус для перемоги та збереження життів військових. 

Наше завдання – постійно бути на крок попереду ворога. Результат від інновацій в першу чергу має відчуватись військовими, а стоси паперів та неефективні процеси мають залишитись в минулому. Реалізовуємо нові цифрові рішення, щоб не дати жодних шансів ворогам.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На Марсі немає кисню, в Харкові постійні обстріли. Як почувається Харків, і чому ніхто з нього не виїжджає

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі