Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Умєров – учасникам IT-коаліції: Війну виграють технології, у нас буде перевага

Середа, 29 листопада 2023, 14:09
Умєров – учасникам IT-коаліції: Війну виграють технології, у нас буде перевага
Рустем Умєров на зустрічі з військовими аташе в рамках IT-коаліції, фото Міноборони

Міністр оборони Рустем Умєров провів у Києві зустріч із військовими аташе в рамках IT-коаліції, він закликав представників понад 30 країн-учасниць Контактної групи з питань оборони України допомогти з інноваціями для перемоги.

Джерело: МІністерство оборони

Пряма мова Умєрова: "Війну виграють технології. Росіяни можуть мобілізовувати для мʼясних штурмів мільйони, а їхні заводи за Уралом працюють в три зміни. Але нашу перевагу забезпечать асиметричні відповіді, і вони можливі завдяки інноваціям, які вже працюють. 

Реклама:

Ми винаходимо технології, тестуємо, масштабуємо їх. А з вашою допомогою ми зможемо робити це швидше і більше".

Рустем Умєров звернувся до учасників IT-коаліції
Рустем Умєров звернувся до учасників IT-коаліції
фото Міноборони

Деталі: Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко в ході виступу зазначила, що ініціатива IT-коаліції покликана забезпечити необхідну цифрову основу для підтримки розгортання будь-яких нових технологічних рішень.

За її словами, Україна фактично вже стала "бойовим майданчиком для тестування низки військових рішень" – і партнери можуть скористатися цим. 

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова Черногоренко: "Хочу заохотити вас користуватися цією можливістю. Весь світ має бути готовий до використання технологій у будь-які війні. І Україна має можливість надати вам цю експертизу, ці можливості, ці платформи для того, щоб ви стали частиною нашої перемоги. Перемоги у війні технологій".

Деталі: Успішним прикладом української розробки та інтеграції на поле бою стала презентація системи ситуаційної обізнаності DELTA від Центру інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони. 

Розробники поділилися з учасниками зустрічі результатами успішних військових операцій, які стали можливими завдяки використанню DELTA. 

Окремо вони презентували нові модулі системи, створені для цифровізації армійських паперових процесів та покликані пришвидшувати цикл розвідки й ураження.

Розробниця системи DELTA майор Єлизавета Бойко зазначила, що за останній рік технології докорінно змінили війну. 

"Без них на полі бою виграти вже неможливо. Ми розуміємо, що маємо якомога швидше створювати найякісніші IT-продукти для потреб військових. Тому користуємося власними ресурсами і залучаємо партнерів", – сказала вона під час виступу. 

Розробниця системи DELTA Єлизавета Бойко виступила на зустрічі представників IT-коаліції
Розробниця системи DELTA Єлизавета Бойко виступила на зустрічі представників IT-коаліції
фото Міноборони

Партнерам-учасникам брифінгу також обґрунтували першочергові потреби, які Україна розраховує отримати від учасників IT-коаліції.

Перша потреба – це засоби зв'язку тактичного рівня, обладнання рівня батальйону, що забезпечить якісне бойове управління. 

Друга – стосується модернізації інфраструктури Міноборони, що дозволить продовжити розгортання пріоритетних цифрових рішень.

До учасників також звернулися представники провідних країн IT коаліції – Естонії та Люксембургу – і закликали партнерів приєднатися до цієї важливої ініціативи.

Довідка: IT-коаліція – це спеціальна група держав у рамках Контактної групи з питань оборони України ("формат Рамштайн") під керівництвом Естонії та Люксембургу, яка зосереджена на наданні підтримки Міністерству оборони України та Збройним силам України у сфері IT, зв’язку та кібербезпеки. 

Зараз учасниками ініціативи є шість держав: Естонія, Люксембург, Бельгія, Данія, Латвія, Литва. Ще одним членом невдовзі має стати Ісландія.

Цьому передувало: Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що війна з Росією переходить на етап "позиційної" боротьби зі статичними й виснажливими боями – і для перемоги потрібні високі технології. Він наголосив, що без поєднання нових технологій і потужного технологічного стрибка Україні загрожує затяжна окопна війна, бо ситуація вже зайшла у глухий кут через однакову технологічну оснащеність сторін.

На деякий час Україна отримала певну перевагу за рахунок безпілотників, але Росія теж наростила їх виробництво.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування