Києву потрібен проспект Повітряних Сил. Звернення до депутатів Київради

Четвер, 18 січня 2024, 12:40

Рідко можна зустріти ситуацію, коли місцеві депутати діють всупереч волі 90% своїх виборців, адже це гарантовано в майбутньому матиме наслідки в бюлетенях. Але саме цей абсурд зараз відбувається у нашій столиці. 

Питання перейменування Повітрофлотського проспекту місяцями стає каменем спотикання і причиною штучного блокування інших важливих для столиці рішень під час великої війни. 

Ця історія почалася з військових льотчиків. Зокрема, із легендарних "Привидів Києва", які подали на громадське обговорення цілком хорошу пропозицію про проспект Повітряних Сил у столиці. Ініціатива не єдина. Разом з ними та іншими київськими активістами ми просуваємо, зокрема, ідею присвоєння 40 бригаді тактичної авіації почесного найменування "Привид Києва". Дякую депутатам Київради за підтримку цієї ініціативи. 

Реклама:

На початку грудня 2023 року в застосунку "Київ Цифровий" завершилося опитування киян стосовно перейменування топонімів у столиці. Тоді за перейменування Повітрофлотського на проспект Повітряних Сил проголосували 90% опитаних з 38 тисяч учасників обговорення. Наскільки мені відомо, це рекордний показник підтримки для рейтингових електронних голосувань у Києві. Підтримка ж варіанту проспект Європейського Союзу складала лише 5%. Експертна топонімічна комісія Києва, яку очолює відомий український історик та військовослужбовець Олександр Алфьоров одностайно підтримала проспект Повітряних Сил.

 

Але попри тотальну підтримку киян, перейменування блокується силами фракції у Київраді, назва якої співзвучна з абревіатурою Європейського Союзу. Виглядає так, що за цю партійну забаганку наказано кістьми лягти, але не допустити інших варіантів. 

Зокрема, у кінці 2023 року мав місце шантаж міського голови Віталія Кличка з боку депутатів, які відстоюють "проспект ЄС" про те, що вони не підтримають бюджет столиці, якщо мер не винесе на голосування перейменування Повітрофлотського на проспект ЄС. На мою думку, такі дії можна впевнено назвати диверсійними, коли в часі війни ми маємо спроби блокування бюджету столиці через партійні забаганки. Згодом Київрада таки ухвалила бюджет, але, як бачимо, питання проспекту Повітряних Сил досі так і не винесено на голосування. Збіг?

Читайте також: "Європейська Солідарність" провела рекламну кампанію, аби вплинути на голосування у "Київ Цифровий"

З огляду на те, що це перейменування стосується інтересів військових, я звернувся до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Командувача Повітряних Сил ЗСУ Миколи Олещука та Начальника ГУР Кирила Буданова із проханням висловитися з цього питання. Усі генерали підтримали ініціативу перейменувати Повітрофлотський саме на проспект Повітряних Сил. В якості вдячності мужнім воїнам, які щодня і щоночі бережуть повітряний простір над Україною. 

 

Майстерність військових Повітряних Сил ЗСУ викликає захоплення і повагу в країнах наших союзників. Вочевидь, окремим депутатам варто нагадати, що саме завдяки льотчикам та військовослужбовцям сил протиповітряної оборони на цей проспект досі не долетіли російські ракети, хоча саме тут знаходяться чи не основні військові "центри прийняття рішень" – Міноборони та Генеральний штаб ЗСУ. 

90% опитаних киян – За. Провідники українського війська – За. Які ще потрібні аргументи?

Але, наскільки мені відомо, голосів за проспект Повітряних Сил станом на сьогодні так і немає. Для частини депутатів вибір киян і чітко висловлена позиція військових, схоже, не аргумент.

Натомість зараз на повному серйозі в депутатському корпусі Київради обговорюється рішення розділити проспект на дві частини. Ту, де знаходяться військові відомства та Університет оборони, а також колишнє посольство держави-терориста, пропонується назвати проспектом ЄС. За це збирають голоси, а депутати з різних фракцій висувають свої умови, в обмін за підтримку яких питань вони готові проголосувати за розділення проспекту на два. І дуже прикро бачити таку відверту зневагу і до думки киян, і до позиції вищого військового командування. 

Додатково таке ганебне рішення створить ще один тягар – фінансовий. Оскільки перейменування цілого проспекту не вимагатиме перереєстрації документів у мешканців. А от розділення на дві частини вимагатиме нової нумерації і значних зайвих витрат для киян. З боку депутатів, це фактично буде постріл в ногу мешканцям проспекту.

Начальник ГУР МО Кирило Буданов надав відповідь на моє депутатське звернення і повідомив, що, враховуючи інтереси громади Києва, військової, волонтерської та ветеранської спільноти, Головне управління розвідки Міноборони виступає проти ідеї окремих депутатів поділу проспекту на два. 

Натомість генерал-лейтенант Буданов нагадує про те, що ГУР підтримує перейменування на проспект Повітряних Сил. Керівник розвідки поважає вибір киян, а частина депутатів Київради знаходить десятки причин, чому цей вибір не помічати.

 

Військові, з якими я спілкуюсь, не розуміють: як можна бути проти проспекту Повітряних Сил? 

Чому депутати Київської міської ради, обрані киянами, не хочуть почути позицію своїх виборців? 

Чому попри позицію киян, які тричі не підтримали ідею перейменування Повітрофлотського на проспект ЄС, частина депутатів Київради намагається протягнути партійну забаганку? 

Це послідовна шкідницька позиція, спрямована на зневагу до громади Києва. Виборці цього не розуміють.

І не треба протиставляти проспект Повітряних Сил і проспект Європейського Союзу. Кияни ще у квітні минулого року проголосували за перейменування іншого – проспекту Правди на проспект Європейського Союзу. 

За наявною у мене інформацією, Представництво Європейського союзу також підтримує ініціативу перейменування саме проспекту Правди на проспект ЄС, відповідно до вибору киян. 

Дипломати мали комунікацію з керівництвом міста. За результатами розмови міський голова Віталій Кличко ще у травні вніс подання про невідкладний розгляд перейменування проспекту Правди на проспект Європейського Союзу. Але спочатку одна з фракцій заблокувала рішення, і вже понад півроку голосів за це рішення в Київраді не знаходиться.

Востаннє такий шанс Київрада втратила 14 грудня – в день, коли лідери Європейського Союзу підтримали відкриття переговорів про вступ України до ЄС. Тільки уявіть: зранку Київрада в першій половині дня голосує за проспект Європейського Союзу (а також за проспект Повітряних Сил), а вже ввечері саміт ЄС ухвалює своє історичне рішення. Це могла би бути красива історія, яка би підсилила симпатії до України в країнах-союзниках, але такий неймовірний шанс було змарновано.

Та найбільше у цій історії мене дивує те, що немає жодних публічних пояснень – ні від мера, ні від фракції, яка керується партійними вказівками.

Тож цим текстом я хочу звернутися до депутатів Київради. Якщо ви проти перейменування усього Повітрофлотського на проспект Повітряних Сил – висловіть свою позицію публічно! Не бійтеся пояснити, чому ви проти. 

Чому для вашої партії це питання стало настільки принциповим? Чому очевидна підтримка киян і військового командування не є аргументом для вас? Але не блокуйте винесення цього питання на сесію. 

Такі питання не мали би розпорошувати нашу увагу і ресурси під час щоденних атак сильного ворога. Але чомусь саме так і стається. Тільки тому, що частина депутатів Київради вважає, що може ламати через коліно вибір киян. 

Чому це рішення важливе? Бо воно не повинно створити прецедент повного ігнорування владою волі громади. Ми і так сьогодні маємо досить багато прикладів ворожих інформаційно-психологічних операцій, націлені на дискредитацію будь-якої влади в Україні. Національний інтерес має бути вищим за партійний, все інше веде нас у протилежний бік від Перемоги.

Вірю, що в результаті Київрада зможе ухвалити рішення в інтересах військових та громади, і в Києві буде проспект Повітряних Сил.

Роман Лозинський

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Має лишитися тільки один. Який із трьох національних наративів – ваш?

На Марсі немає кисню, в Харкові постійні обстріли. Як почувається Харків, і чому ніхто з нього не виїжджає

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем