Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко зупинив наступ людей Клюєва і Азарова на "Ощадбанк"

Середа, 11 квітня 2007, 16:27

Президент Віктор Ющенко призупинив постанови Кабміну про призначення членів наглядової ради "Ощадбанку" і "Державного експортно-імпортного банку України".

Про це сказано у відповідному указі Ющенка про скасування постанов Кабміну про призначення членів наглядової ради "Держексімбанку" і "Ощадбанку", а також про внесення змін до статуту "Ощадбанку".

На думку президента, ці постанови, якими Кабмін призначив по п'ять членів наглядових рад держбанків та вніс відповідні зміни до статуту "Ощадбанку", не відповідають частині другій статті 3, частині першій статті 17, частині другій статті 102, пункту 17 частини першої статті 106 та пункту 5 статті 116 Конституції.

Ющенко також вважає, що внесені Верховною Радою зміни до закону "Про банки і банківську діяльність", на виконання яких Кабмін видав дані постанови, не відповідають Конституції.

Президент зазначає, що цим законом докорінно змінено існуючий порядок здійснення державою повноважень власника державного банку.

Зокрема, Кабміну надається право призначати п'ятьох членів наглядової ради державного банку та припиняти своїм рішенням їх повноваження, водночас із семи до п'яти осіб зменшено кількість членів наглядових рад, які призначаються президентом та Верховною Радою.

"Зазначене не тільки обмежує можливості президента України щодо реалізації конституційного статусу гаранта додержання прав громадян, а й не відповідає частині другій статті 3 Основного Закону України, якою проголошено, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, держава відповідає перед людиною за свою діяльність, а утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави", - зазначено в обґрунтуванні документу.

Як відомо, раніше уряд оновив своє представництво в наглядовій раді "Ощадбанку" і відкорегував його склад. Вважається, що більшість у наглядовій раді "Ощадбанку" становлять люди віце-прем’єра Миколи Азарова і віце-прем’єра Андрія Клюєва.

Пізніше наглядова рада усунула від керівництва банком Олександра Морозова. Останній називав дане рішення незаконним і звертався до Генпрокуратури і суду з проханням його скасувати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування