Новий посол Росії спробує "обхитрувати" Ющенка?

Середа, 20 січня 2010, 09:22

У Москві шукають можливості уникнути вручення новим послом вірчої грамоти від імені Дмитра Медведєва чинному президенту України.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", Михайло Зурабов має намір приступити до роботи як голова диппредставництва без протокольної зустрічі з Віктором Ющенком.

Співрозмовники видання в МЗС Росії стверджують, що Москва зараз шукає механізм, який дозволить послу приступити до роботи до завершення повноважень Ющенка.

Відповідно до Віденської конвенції, посол іноземної держави повинен привезти в країну перебування вірчу грамоту від імені керівника своєї держави. У ній має бути зазначено, на чиє ім'я вона спрямовується, тобто ім'я президента України.

"За українськими правилами Зурабов зможе приступити до виконання обов'язків після вручення копії вірчої грамоти в МЗС. Після цього - у період, поки він не вручив президенту оригінал грамоти, - будуть діяти лише деякі протокольні обмеження щодо зустрічей із першими особами держави", - зазначив співрозмовник у МЗС України.

Для того щоб уникнути зустрічі посла Зурабова з президентом Ющенко, Москві доведеться зробити цей дипломатичний виверт і після оголошення результатів виборів "повторно направити" посла в Київ.

"Після оголошення остаточних результатів виборів президента Кремль буде змушений робити нову грамоту з новим прізвищем президента і повторно пройти процедуру вручення її копії, а потім - оригіналу", - зазначає джерело видання.

На думку одного з українських дипломатів, "це було б дуже оригінально - спочатку в серпні "збурюватися" з протестами на адресу Віктора Ющенка, усіляко показувати, що Москва не сприймає чинного главу держави, а потім направляти до нього посла з вірчою грамотою".

Однак заступник глави секретаріату президента Ющенка Андрій Гончарук каже, що якщо Зурабов приїде, то "з української сторони не будуть створюватися затримки з врученням вірчої грамоти президенту".

А співрозмовник видання в МЗС України говорить: "Ми відмовилися від конфліктної тактики у взаєминах із Росією".

"Раніше на кожну некоректну заяву російських чиновників чи дипломатів ми відповідали гнівною нотою, тим самим загострюючи протистояння. Тепер же, якщо назріває конфлікт, ми ініціюємо телефонну розмову Порошенка й Лаврова або їхніх заступників, щоб не піднімати галас, а просто вирішити проблему", - додає він.

Співрозмовники газети в дипломатичних колах стверджують, що Зурабов приїде в Україну в найближчі тижні - ще до другого туру президентських виборів. Але остаточно дата його приїзду не визначена.

Як відомо, 19 січня 2010 року президент Росії доручив Зурабову приступити до виконання обов'язків посла в Україні, що відкладалося декілька місяців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
15:14
відеоНа Київщині через пожежу загинула жінка і дитина, ще двох дітей — врятували
Усі новини...