Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров вирішив брати вдвічі більше з підприємств

Вівторок, 23 березня 2010, 09:30

Уряд зобов'язав усі державні підприємства перерахувати в держбюджет 30% свого чистого прибутку за 2009 рік.

Про це пише Комерсант-Україна.

У понеділок уряд ухвалив постанову №274, відповідно до якої підприємства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, зобов'язані направити як дивіденди в держбюджет 30% свого чистого прибутку за 2009 рік.

У такий спосіб був удвічі збільшений норматив сплати дивідендів підприємствами, підконтрольними Мінпаливенерго і Мінтрансу.

Рік назад розмір їхніх відрахувань був знижений з 30-40% до 15%. Частка інших держкомпаній складала раніше 25-40%. Термін виплати дивідендів минає 1 липня.

Якщо підприємства не перерахують 30%, Фонд держмайна має розірвати контракти з керівниками підприємств, що не забезпечили необхідний обсяг виплат. У 2009 році дивідендів отримано на 1,44 мільярдів гривень, попередній план на 2010 рік – 780 мільйонів гривень.

"Ключові держкомпанії – 'Нафтогаз' і 'Укрзалізниця' – за 2009 рік задекларували невеликий прибуток. Подвійне підвищення базового нормативу має компенсувати падіння бюджетних надходжень",– відзначає аналітик Astrum Investments Management Олексій Блінов.

Раніше в компаніях заявляли, що чистий прибуток "Нафтогазу" склав 2,3 млрд грн, "Укрзалізниці" – 363 млн грн.

"Уряд Віктора Януковича також установлював базовий норматив на рівні 30%. Тому уряд Миколи Азарова просто повернувся до цієї практики,– говорить аналітик ІК 'Трійка Діалог Україна' Ірина Піонтковська.

"Важко сказати, наскільки таке підвищення збільшить бюджетні доходи, але уряд зараз чекає великий обсяг виплат за боргами, а тому їм необхідно збільшити надходження", - відзначила вона.

У квітні Мінфіну має виплатити по ОВДП 3,7 мільярдів гривень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування