З українського Інтерполу вкрали базу даних?

Середа, 24 березня 2010, 10:17

З Нацбюро Інтерполу було вкрадено електронний банк даних, заявляє екс-керівник структури Ростислав Вергелес.

Про це він сказав в інтерв'ю "Сегодня", коментуючи інформацію про незаконний продаж електронної бази даних Інтерполу.
 
"Я не буду категоричним, але мої джерела цю інформацію підтверджують. Йдеться про базу реєстрації осіб, фірм, автомобілів і предметів мистецтва. Її нібито продали всього за 5 тисяч доларів одному пройдисвіту без певного роду занять. Більше того, начебто виписали йому посвідчення радника Інтерполу", - розповів Вергелес.

"У результаті багато "охоронних" фірм платять цій людині 150-200 доларів за одну перевірку по базі. Тим часом в цьому інформаційному банку даних (до речі, його вели з 1993 року!) є повні відомості про те, на яких підставах проводилися перевірки українського Інтерполу. У тому числі і про те, чому правоохоронці запитували в Бюро інформацію про конкретний суб'єкт - тобто, в чому конкретно підозрювали людину", - додав він.

На питання, чи може тепер власник бази шантажувати всіх її фігурантів, Вергелес відповів:
 
"Так! Ви уявляєте, чим це може закінчитися? Чесно кажучи, я навіть думати про це не хочу".

Крім того, Вергелес заявив, що в Нацбюро Інтерполу існує "махрова корупція".

"Зокрема, мені відомі випадки здирництва грошей за призначення на посади. А також факти поборів з простих громадян за вирішення будь-яких питань", - сказав він.

Вергелес також заявив, що Інтерпол займався політичними замовленнями і, "за чутками, брав участь у бізнес-війнах - наприклад, за винагороду від конкурентів здійснювали незаконні перевірки іноземних бізнес-структур".

У свою чергу директор Департаменту зі зв'язків з громадськістю МВС Дмитро Андрєєв заявив, що за фактами, викладеними Вергелесом, буде проведено службову перевірку.

"Після її закінчення ми обов'язково розповімо вам про виконану роботу та її результати... А хід цих службових перевірок буде контролювати особисто міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов", - сказав він.

Водночас екс-начальник кримської міліції Геннадій Москаль назвав інформацію про крадіжку бази даних Інтерполу неправдивою.

"Ну, що за нісенітниця! Предмети мистецтва, які розшукуються Інтерполом, коштують мільйони доларів. А ваш співрозмовник каже, що базу продали за 5 штук. Хоча б пару нулів для пристойності додав! До речі, Інтерпол - це просто поштова скринька міліції. Отримує і обробляє інформацію. Тому співробітникам Бюро навіть зброю не дають. А Вергелес просто вислужується перед новим керівництвом МВС", - сказав Москаль.

Вергелес з вересня 2004 року був заступником керівника Нацбюро Інтерполу, з 1 січня 2007 року - його начальником. Був звільнений у 2008-му.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування