Генпрокуратура береться за екс-керівників Податкової через "недобір"

П'ятниця, 26 березня 2010, 14:29

Генпрокуратура проведе перевірку роботи колишнього керівництва Державної податкової адміністрації у зв'язку з порушеннями в сфері оподатковування.

Про це заявив генпрокурор Олександр Медведько на розширеному засіданні колегії Генеральної прокуратури у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Колишній уряд, Міністерство фінансів і Державна податкова адміністрація, на жаль, надмірно стягали податки, допускали постійне збільшення заборгованості держави з відшкодування податку на додану вартість", - сказав Медведько.

Він наголосив, що наказ колишнього керівництва податкової адміністрації, яким було заборонено відшкодування регіонам ПДВ на суму понад 100 тис грн, призвів до того, що був не отриманий ПДВ на мільярди гривень.

"Тому Тетяна Всеволодівна (заступник генпрокурора Тетяна Корнякова), я вам після цієї колегії доручаю провести перевірку з цього приводу в порядку статті 97 КПК, і дати оцінку діям колишнього керівництва податкової", - сказав Медведько.

Він також повідомив, що торішня заборгованість із відшкодування ПДВ у порівнянні з 2007 роком зросла більш, ніж у 5 разів, досягши 15,5 млрд грн.

За словами генпрокурора, це сталося, у тому числі, через незаконні невідшкодування податкової, котра взяла на себе повноваження остаточного визначення законності всіх відшкодувань ПДВ на суму більше 100 тис грн.

Медведько також нагадав, що Генпрокуратура внесла протест на постанову Кабміну, якою було передбачено перерахування коштів відшкодування ПДВ на спеціальний рахунок у Держказначействі, з якого підприємства фактично не можуть їх використовувати, а тільки отримують сільськогосподарську продукцію на цю суму з аграрного фонду.

Таким чином, за словами Медведька, торік було відшкодовано майже 2 млрд грн ПДВ.

У свою чергу Корнякова, звертаючись до присутніх прокурорів областей, попросила зробити вилучення усієї документації, зокрема податкових декларацій, по 1800 підприємствах, і до 10 квітня відзвітуватися про зроблену роботу.

До призначення уряду Миколи Азарова і зміни керівництв головних державних інституцій, Державну податкову адміністрацію очолював Сергій Буряк. Його місце тепер займає Олександр Папаїка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...