БЮТівці просять Януковича не будувати "смітник радіоактивних відходів" у Харкові

Середа, 14 квітня 2010, 14:11

БЮТтівці протестують проти будівництва нової дослідницької установки з переробки відпрацьованого ядерного палива в Харкові.

Як повідомляє прес-служба нардепа Олександра Фельдмана, Харківська облорганізація "Батьківщина" обурена відповідними домовленостями керівництв України й США, досягнутими у Вашингтоні за результатами Саміту з ядерної безпеки.

"Ні Вашингтону, ні Києву ми не дамо перетворити місто Харків у "Чорнобиль №2" і "смітник радіоактивних відходів", - заявили харківські БЮТівці.

"Якщо це рішення "похапцем" прийнято новою українською владою, то ми висловлюємо обурення тим фактом, що подібні життєво важливі рішення ухвалюються спонтанно, кулуарно, а головне - без обговорення з регіональною громадськістю", - говориться у повідомленні.

Харківські БЮТівці вимагають від міністра ПЕК Юрія Бойка, який озвучив дані плани, "надати офіційні публічні роз'яснення з даного питання".

"Якщо ж це рішення, потай від громадськості, готувалося і опрацьовувалося ще колишньою українською владою, то ми вимагаємо від екс-губернатора Авакова й екс-президента України Ющенка надати офіційну інформацію з даного питання й обґрунтувати свою антихарківську і антиукраїнську позицію", - заявляють вони.

Фельдман зазначив, що всі розвинуті країни зараз виносять екологічно небезпечні об'єкти зі своїх територій і домовляються про утилізацію небезпечних матеріалів із третіми країнами, для яких "фінансова вигода чиновників і бізнесменів є пріоритетом у порівнянні зі здоров'ям і життям власних громадян"

А Україна в цей час "робить небезпечний і недальновидний крок, погоджуючись розмістити в одному з найбільших мегаполісів країни об'єкт, який несе високу потенційну небезпеку мільйонам людей", заявив нардеп.

Він наголосив, що "екологічні ризики від розміщення такого об'єкта у Харкові, несуть загрозу не лише здоров'ю мешканців багатомільйонного міста, але й становлять небезпеку зараження великих водних артерій..., радіоактивного забруднення чорноземів Харківської, Полтавської і Сумської областей і багато ін.".

"Якщо для українських чиновників ці побоювання не є переконливими аргументами, то ми розраховуємо на незгоду російської сторони з тим, що за 40 км від її кордону й території Бєлгородської області буде розташовано такий екологічно небезпечний об'єкт", - заявив Фельдман.

Харківські БЮТівці упевнені, що "ухвалення подібних рішень має ґрунтуватися лише на результатах проведення регіонального референдуму".

Вони просять президента і прем'єра України, голову Харківської облдержадміністрації Добкіна та в.о. Харківського міського голови Кернеса заблокувати дане рішення і не допустити будівництва "харківського Чорнобиля".

Якщо роботи з будівництва об'єкта з переробки ядерного палива будуть розпочаті, харківські БЮТівці залишають за собою "право на блокування будівельних робіт, організацію акцій народного опору і привернення уваги до даної проблеми з боку міжнародних природоохоронних і правозахисних організацій".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News